Sănătatea intră în austeritate financiară

sanatate austeritate financiara Sanatate - Foto: Freepik @Who is Danny

Este cel mai redus nivel din ultimii 15 ani.

Ajutorul internaţional destinat sănătăţii va scădea probabil în 2025 la cel mai redus nivel din ultimii circa 15 ani, arată un studiu publicat miercuri în The Lancet, care vede în această tendinţă începutul unei ere durabile de "austeritate", notează AFP, potrivit Agerpres.

"Intrăm într-o eră de austeritate pentru sănătatea globală", rezumă autorii acestui studiu, care îşi propune să stabilească la ce nivel vor ajunge ajutoarele internaţionale pentru sănătate în anii următori.

Aceste ajutoare, oferite de ţările cele mai dezvoltate celor sărace sau în curs de dezvoltare, acoperă numeroase domenii, precum lupta împotriva HIV/SIDA.

Se estimează că acestea vor scădea sub 40 de miliarde de dolari în 2025, adică la jumătate faţă de vârful atins în 2021. Desigur, la acel vârf s-a ajuns într-un context excepţional, cel al pandemiei de COVID-19, însă, în ansamblu, nivelurile ajutorului internaţional regresează la un prag care nu a mai fost atins din 2009.

Această tendinţă se explică în special prin reducerile drastice operate în Statele Unite de administraţia preşedintelui Donald Trump în privinţa ajutoarelor pentru dezvoltare. Însă fenomenul nu se limitează la Statele Unite: cercetătorii subliniază că şi Germania, Franţa sau Regatul Unit au efectuat reduceri bugetare semnificative.

Consecinţele concrete ale acestor tăieri vor fi "semnificative" în ceea ce priveşte sănătatea publică, subliniază autorii. "În ţări precum Somalia, Republica Democratică Congo şi Malawi, sistemele de sănătate sunt aproape integral finanţate prin ajutoare pentru dezvoltare."

În acest context, autorii nu doar fac apel la o revenire a ajutorului pentru dezvoltare, ci îi şi avertizează pe beneficiari asupra necesităţii de a găsi surse alternative de finanţare, în special din propriile resurse naţionale.

Rămâne de văzut dacă acestea "pot fi mobilizate pentru a acoperi lipsurile", dacă "unii donatori pot contribui într-un mod mai substanţial" şi "în ce măsură sistemele de sănătate pot face mai mult cu mai puţin", concluzionează autorii, subliniind incertitudinea perspectivelor.

Google News icon  Urmărește-ne și pe Google News - abonează‑te!

Articole similare
300x250
300x250