EXCLUSIV România, în procedură de infringement. Suntem în criză de medicamente, cu întârzieri de decontare

medicamente criza Medicamente - Foto: Freepik AI

Pacienții cu cancer rămân fără tratament. Întârzieri uriașe la plata medicamentelor.

România se confruntă cu o criză în sistemul sanitar, care afectează direct accesul pacienților la tratamente vitale: criza medicamentelor oncologice.

Lipsa acestora din farmacii și spitale, întârzierile în livrare și blocajele din lanțul de aprovizionare nu mai sunt situații punctuale, ci o realitate persistentă.

La acestea se adaugă și întârzieri majore în decontarea medicamentelor compensate și gratuite, un blocaj financiar care pune presiune uriașă pe farmacii și distribuitori. Din cauza acestor întârzieri, accesul pacienților la tratamente esențiale, în special în oncologie, este întârziat sau compromis.

"În momentul de față ne confruntăm cu întârzieri de aproximativ de aproximativ 90 de zile la plata medicamentelor compensate și gratuite", a spus Cătălina Pîntea, Vicepreședinte ADRFR.

Mai mult, România se află sub incidența unei proceduri de infringement la nivel european, declanșată tocmai din cauza întârzierilor cronice la plată către furnizorii de medicamente. În acest context, semnalul de alarmă tras de ADRFR, prin vocea vicepreședintelui Cătălina Pîntea, evidențiază urgența cu care autoritățile trebuie să găsească soluții concrete și sustenabile pentru a asigura un flux continuu de tratamente pentru pacienții români.

"Situația este în felul următor: în luna iulie, până în momentul de față, nu am primit niciun leu la decontarea de medicamente și mai avem în momentul de față de încasat niște bani din luna martie și aprilie. Și mai avem în momentul de față de încasat niște bani și din luna iunie, mai sunt niște restanțe. 

În ceea ce privește situația încasărilor pentru luna august lucrurile sunt la fel, incerte.

Nu știm în momentul de față în luna august, câți bani vom primi de la Casa de Asigurări de Sănătate. 

Tot ce ne dorim este să tragem un semn de alarmă. Avem nevoie de un flux continuu și de decontarea medicamentelor în termen. 

Orice întârziere poate afecta grav medicamentele și serviciile pe care noi, ca farmacii, le dăm către pacienții din România.

Pe lanț sunt afectați și distribuitorii, pentru că ei nemaiputând plăti producătorii de medicamente mai departe nu pot să se aprovizioneze cu medicamente pe care mai departe să le dea către farmacii.

Situația asta nu este o situație din acest an. Ne confruntăm cu aceste întârzieri la plată cam de 2 - 3 ani de zile.

România a fost atenționată la Bruxelles și suntem într-o procedură de infringement. A fost depusă, cred că acum 2 ani de zile, o solicitare acolo pentru niște întârzieri de plată cu care ne-am confruntat în acea perioadă de timp.

Tot ce solicităm este suport în primul și în primul rând și apoi predictibilitate pentru a putea în continuare furniza medicamente către pacienții din România. 

Cunoaștem situația, avem discuție și colaborare cu Casa Națională de Asigurări de Sănătate, dar ne-ar ajuta foarte mult predictibilitatea și plata, decontarea la termen de serviciilor", a explicat Cătălina Pîntea, Vicepreședinte ADRFR, în cadrul conferinței cu titlul ”Health Forum II. HEALTH FORUM: Cum depășim bariera finanțării", organizate de DC News Media Group.

Vezi declarațiile AICI:

Google News icon  Urmărește-ne și pe Google News - abonează‑te!