EXCLUSIV CNAS lansează plan de urgență financiară. Horațiu Moldovan (CNAS): Platformă de programări online

CNAS lansează plan de urgență financiară. Horațiu Moldovan (CNAS) Platformă de programări online CNAS lansează plan de urgență financiară. Horațiu Moldovan (CNAS) Platformă de programări online - FOTO: Freepik@wavebreakmedia micro

Pacienții vor rămâne fără acces la tratamente vitale, iar farmaciştii nu vor mai putea elibera reţetele compensate.

CNAS anunță măsuri dure care vizează, printre altele, obligativitatea plății contribuției la sănătate pentru patru milioane de români care până acum au fost în afara sistemului.

Președintele Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS), Horațiu Moldovan, a anunțat finalizarea unui proiect de memorandum care vizează eficientizarea cheltuielilor din sistemul de sănătate. Documentul, ce va fi prezentat în zilele următoare de premierul Ilie Bolojan și ministrul Sănătății, Alexandru Rogobete, conține o serie de măsuri considerate de oficial drept "curajoase" și necesare pentru a menține echilibrul financiar al sistemului.

"Noi am centralizat, practic, toate propunerile și toate discuțiile din spațiul public, din spațiul instituțional și am așternut – chiar aseară am finalizat cu domnul ministru Rogobete – un proiect de document, de memorandum de eficientizare a cheltuielilor în sănătate pe care mâine o să îl discutăm cu primul ministru. Conține o serie de măsuri foarte importante. Unii le-ar cataloga drept curajoase", a explicat Moldovan, în cadrul conferinței "HEALTH FORUM: Cum depășim bariera finanțării", organizată de DC News Media Group.

Președintele CNAS a subliniat că acest pachet reprezintă "ultima șansă" pentru sistemul de sănătate, în condițiile în care fără aceste măsuri cheltuielile vor deveni "nesustenabile" și pot apărea blocaje majore.

"Vom avea, practic, pacienți care stau la poarta spitalului și nu vor putea fi investigați, diagnosticați și tratați. Vom avea pacienți care vor sta la ușa farmaciei și farmacistul nu le va putea elibera rețeta compensată sau gratuită. A fost un efort și va fi un efort din partea celor aproximativ patru milioane de persoane care până astăzi nu au plătit contribuție la sănătate. De mâine vor plăti. Este, dacă vreți, un semn de respect atât pentru ei, cât și pentru cei care au plătit și plătesc în continuare, ca să avem grijă de banii lor, pentru că așa zice legea: CNAS este principalul reprezentant al asiguraților", a mai afirmat Moldovan.

Printre măsurile propuse se regăsește și crearea unei platforme digitale naționale pentru programări online, menită să faciliteze accesul pacienților la servicii medicale. Astfel, pacienții vor putea verifica disponibilitatea unui serviciu, cum ar fi o mamografie, în județul lor, și vor putea face programări în mod direct.

"Astăzi, pacienții se plâng în principal de un singur lucru: că sunt direcționați dintr-un loc în altul, fără să știe clar unde se pot diagnostica, unde se pot trata, când au acces la servicii medicale. Una dintre cele aproximativ 20 de măsuri propuse din partea CNAS este, practic, o rânduială – în limbaj neacademic – din perspectiva accesului pacientului. Vom construi o platformă de programări online a pacienților, care va fi obligatoriu de implementat de către toți furnizorii care doresc o relație contractuală cu CNAS, astfel încât dacă o pacientă are nevoie de o mamografie și dorește să știe dacă această mamografie se poate efectua în Botoșani, intră pe această platformă, selectează 'mamografie', selectează 'județul Botoșani' și vede toți furnizorii care se află în relații contractuale cu CNAS", a explicat Moldovan.

Clinicile și spitalele care dispun deja de propriile sisteme de programări nu vor fi obligate să utilizeze direct platforma CNAS, însă aceasta va fi interoperabilă, permițând comunicarea între sistemul național și platformele locale.

În ceea ce privește finanțarea serviciilor de la bugetul de stat prin furnizorii privați, Horațiu Moldovan a atras atenția asupra necesității transparenței și corectitudinii în raport cu pacienții, pentru a evita costurile suplimentare nejustificate.

"Furnizorii privați de stenturi sau proteze care doresc să primească finanțare de la bugetul de stat trebuie să fie foarte corecți față de pacienți și să nu îi supună unor costuri suplimentare. Deși există reglementări în acest sens, o parte dintre furnizori au găsit mici subterfugii pentru a încălca aceste prevederi", a punctat Moldovan.

De asemenea, vor fi introduse reglementări clare și transparente pentru a elimina orice loc de interpretare, mai ales în ceea ce privește accesul furnizorilor în relație contractuală cu casele de asigurări pentru materiale scumpe, cum ar fi stenturi, proteze ortopedice sau valve cardiace.

Președintele CNAS a încheiat subliniind complementaritatea dintre sistemul public și cel privat, menționând că "sistemul privat este, practic, complementar sistemului public de sănătate", iar infrastructura publică constituie o resursă critică națională ce trebuie protejată.

Vezi mai multe în VIDEO:

Google News icon  Urmărește-ne și pe Google News - abonează‑te!

Articole similare
300x250
300x250