EXCLUSIV Industria care poate dubla valoarea adăugată în economie. Dan Zaharescu (ARPIM): Sector strategic

O industrie cu potențial uriaș pentru economie și sănătate publică este lăsată la marginea strategiei naționale. Aceasta poate aduce bani, inovație și tratamente mai rapide pentru pacienți, dar are nevoie de susținere.
Industria farmaceutică, motor strategic pentru dezvoltarea economică a României. România trebuie să își regândească abordarea față de industria farmaceutică, văzută tot mai mult ca un pilon esențial în creșterea economică și în asigurarea accesului la inovații medicale, susțin reprezentanții ARPIM.
Industria farmaceutică - dublă valoare adăugată față de alte sectoare din România
Dan Zaharescu, director executiv al Asociației Române a Producătorilor Internaționali de Medicamente (ARPIM), a subliniat în cadrul conferinței „Health Forum II. HEALTH FORUM: Cum depășim bariera finanțării”, organizate de DC News Media Group, că România trebuie să trateze industria farmaceutică drept un sector strategic.
"Cu privire la soluțiile pe care le avem în vedere, în acest moment, prima și cea mai importantă este aceea de a privi industria farmaceutică ca un sector strategic pentru dezvoltarea economică a României. Această industrie are una dintre cele mai ridicate valori adăugate pe care o generează în economia unei țări.
La nivel european, valoarea adăugată brută este de 3 ori mai mare decât media celorlalte industrii, iar în România este de 2 ori mai mare decât media sectoarelor industriale. Prin urmare, este nevoie de o stimulare a industriei farmaceutice în România”, a explicat Dan Zaharescu, director executiv Asociației Române a Producătorilor Internaționali de Medicamente (ARPIM), în cadrul conferinței cu titlul ”Health Forum II. HEALTH FORUM: Cum depășim bariera finanțării", organizate de DC News Media Group.
Cercetarea clinică - investiție cu beneficii directe pentru pacienți și economie
Pe termen scurt și mediu, una dintre cele mai viabile soluții pentru dezvoltarea acestui sector este stimularea investițiilor în cercetare și dezvoltare.
"Pe termen mediu și scurt, dacă este să privim ce se poate face, vorbim despre oportunități pentru investiții în cercetare și dezvoltare, care ar aduce avantaje majore, atât pacienților, prin acces rapid la inovație, prin preluarea cheltuielilor care sunt făcute cu pacienții în studii clinice de către companiile care le sponsorizează. Aceste modele pot să genereze sume considerabile, care sunt investiții directe ale industriei farmaceutice în economia românească.
Dacă este să privim la numărul de studii clinice din România, în 2022, până la nivel actual, când s-au dublat și la perspectiva de a se tripla față de 2022 numărul de studii clinice, care se află în derulare în România, practic, am ajunge în prima jumătate din segmentul de țări ale Uniunii Europene”, a explicat Dan Zaharescu, director executiv Asociației Române a Producătorilor Internaționali de Medicamente (ARPIM), în cadrul conferinței cu titlul ”Health Forum II. HEALTH FORUM: Cum depășim bariera finanțării", organizate de DC News Media Group.
Vezi mai multe în VIDEO:
-
Tratamentul pacienților cu Parkinson, adaptat14.07.2025, 20:48
-
Fructul care ascunde beneficii uimitoare pentru inimă și sănătate14.07.2025, 19:19
-
Tratamentul care reduce semnificativ hipertensiunea14.07.2025, 18:00
-
EXCLUSIV ThetaHealing, o punte între subconștient și vindecarea fizică14.07.2025, 16:54
-
Știrile zilei în Sănătate și Farma. Schimbări majore în sănătate14.07.2025, 16:41
-
-
De ce a murit Mihai Leu. Mesajul transmis de prof. dr. Irinel Popescu02.07.2025, 13:56
-
-
-