EXCLUSIV Unde sunt banii promiși sănătății? Radu Gănescu: De 15 ani, accizele nu au ajuns la FNUASS

Unde sunt banii promiși sănătății Gănescu scoate cifrele De 15 ani, accizele nu au ajuns la FNUASS Foto: Freepik AI

Pacienții care contribuie la FNUASS tot nu știu dacă vor mai avea medicamente mâine. Radu Gănescu rupe tăcerea și arată cifrele.

Finanțarea sistemului de sănătate din România rămâne una dintre cele mai tensionate și neclare teme de discuție, mai ales în contextul în care pacienții se întreabă, tot mai des, dacă vor mai avea acces la tratamentele esențiale.

În cadrul dezbaterii "Health Forum II. HEALTH FORUM: Cum depășim bariera finanțării", organizată de DC MEDIA GROUP, Radu Gănescu, președintele COPAC, a explicat de ce discuțiile dintre autoritățile din sănătate și cele financiare sunt adesea departe de realitățile pacienților și cum s-a ajuns la situația actuală, în care bugetul FNUASS a crescut, dar incertitudinea rămâne.

Din perspectiva sa, totul începe cu o întrebare simplă: "Spune-mi ce rezultat vrei să ai, ca să știu ce date îți dau".

"Discuția cu finanțele în sănătate, personal, o preiau ca pe o discuție între finanțiști: spune-mi ce rezultat vrei să ai ca să știu ce date îți dau.

Sunt pe masă foarte multe date. Din păcate, foarte multe sunt absolut neinterpretabile de marea majoritate dintre cei care se uită la noi și se întreabă dacă mâine vor mai avea acces la medicamente sau nu.

Sistemul de sănătate este foarte complex și ține de foarte multe lucruri.

Am văzut că s-a tot pronunțat că acest buget al FNUASS a crescut de foarte multe ori în ultimul an, în ultimii doi ani. Am observat din datele statistice că în ultimii 10 ani s-a triplat acest buget și aș puncta niște lucruri. 

  • Până în 2015, lista de rambursare a medicamentelor în România a fost oprită timp de 6 ani.
  • Din 2008 în 2014 nu a fost introdus pe piața românească niciun medicament.

Ca urmare, cheltuielile pe acest eșalon a fost limitat. După ce în 2015 au început și programele cost-volum si cost - volum - rezultat și HG 720 care a adus în rambursare alte molecule noi, acest consum și această cheltuială a crescut, ceea ce e logic.

A crescut pe un buget colectat de la cei care, până în prezent, sunt contribuitori la CASS. Acei angajați care plătesc cei 10% la FNUASS.

E clar că ai nevoie de a acoperi acei bani și a crește bugetul pentru a deconta acele medicamente rambursate pentru pacienții din România.

Problema este că acei 42% vin din contribuțiile CASS-ului celor care contribuie, acei 30%, surprinzător, din co-plată. Și restul, care sunt banii dați sub diverse forme, fie de la bugetul de stat, fie de la bugetele locale, fie de la bugetele acelor ministere care au si servicii medicale.

Nu am văzut în ultimii 15 ani - și știu că a fost o discuție în 2006 -  acei bani care trebuiau să vină la FNUASS din acciza la tutun sau din acciza pe alcool sau din acciza pe dulciuri sau grad crescut de zahăr, pentru că ei sunt cei mai mari contribuabili de pacienți", a declarat Radu Gănescu, președinte COPAC, în cadrul dezbaterii DC MEDIA GROUP - "Health Forum II. HEALTH FORUM: Cum depășim bariera finanțării".

Vezi declarațiile aici:

Google News icon  Urmărește-ne și pe Google News - abonează‑te!

Articole similare
300x250
300x250