EXCLUSIV Finanțarea medicamentelor în România, provocări. Dan Zaharescu (ARPIM): Involuție și dezechilibru

Finanțarea medicamentelor în România, provocări. Dan Zaharescu (ARPIM) Involuție și dezechilibru Finanțarea medicamentelor în România, provocări. Dan Zaharescu (ARPIM): Involuție și dezechilibru - FOTO: Freepik@v_l

Medicamentele devin tot mai puține, iar prețurile nu țin pasul cu nevoile reale. Sistemul de sănătate riscă să se prăbușească.

Sistemul de sănătate din România se confruntă cu provocări majore legate de finanțarea medicamentelor, un aspect esențial pentru bunăstarea populației și pentru creșterea economică a țării.

Dan Zaharescu, director executiv ARPIM, a oferit o radiografie clară a situației actuale, subliniind diferențele dintre cheltuielile teoretice și cele reale ale Casei de Asigurări de Sănătate, precum și evoluția bugetelor alocate medicamentelor în ultimii ani. 

Declarațiile au fost făcute în cadrul conferinței „HEALTH FORUM: Cum depășim bariera finanțării”, organizată de DC News Media Group.

Cheltuielile cu medicamentele în România: o realitate ascunsă

"Sănătatea înseamnă bunăstare. Este un element cheie. Economia unei țări poate să crească în corelație cu îmbunătățirea indicatorilor de sănătate dintr-o anumită țară, respectiv România.

Privind în ansamblu, din acest punct de vedere, cheltuielile cu medicamente, din totalul cheltuielilor făcute de Casa de Asigurări de Sănătate reprezintă 28%, dar ele sunt calculate la prețul de catalog al medicamentelor", a spus Dan Zaharescu, director executiv ARPIM, în cadrul conferinței „HEALTH FORUM: Cum depășim bariera finanțării”, organizată de DC News Media Group.

Diferențe importante între cheltuielile teoretice și cele reale

Directorul ARPIM a explicat că, din totalul cheltuielilor făcute de Casa de Asigurări de Sănătate, medicamentele reprezintă oficial 28% la prețul de catalog.

"Din cauza taxei clawback de 25% pe cifra de afaceri a medicamentelor inovative și de 15% la medicamentele generice, în realitate, cheltuielile cu medicamentele, din totalul cheltuielilor, reprezintă în jur de doar 21%. Deci, diferența este substanțială. Dacă este să privim în ansamblu cum au evoluat lucrurile în ultimii 2 ani... de exemplu, în 2024 prețul medicamentelor a fost liniar, nu a fost nicio creștere.

Mai mult, Ministerul Sănătății a făcut o așa-numită corecție simplificată a prețurilor și doar la medicamentele inovative s-au revizuit prețurile și a fost o scădere nu foarte mare, dar de 2-3% la prețul mediu al medicamentelor.

Este un lucru cât se poate de relevant. Per ansamblu, bugetele alocate pe medicamente, în cadrul programelor naționale de sănătate, au marcat o relativă creștere de 2% din credite de angajament și 7% din bugetul programelor naționale de sănătate, dar per total, cheltuielile cu medicamentele, sumele alocate au fost mai mici cu 5% în 2025, față de 2024.

Este o oarecare involuție și dezechilibru, din acest punct de vedere", a spus Dan Zaharescu, director executiv ARPIM, în cadrul conferinței „HEALTH FORUM: Cum depășim bariera finanțării”, organizată de DC News Media Group.

Vezi mai multe în VIDEO:

Google News icon  Urmărește-ne și pe Google News - abonează‑te!