Rogobete cere reformă reală în sănătate: Avem nevoie și de manageri competenți

Ministrul Sănătății, Alexandru Rogobete, denunță mediocritatea din funcțiile-cheie și cere o reformă reală, nu una de fațadă.
Cu un mesaj tăios și fără echivoc, ministrul Sănătății, Alexandru Rogobete, cere adevăr și acțiune într-un sistem care, spune el, nu mai poate fi reparat prin tăceri comode și promisiuni goale. Reforma nu mai e opțională - e urgentă și dureroasă.
"Dacă vrem cu adevărat să schimbăm un sistem care știm că este greșit, trebuie să începem cu adevărul - clar, direct și fără menajamente. Nu mai e timp pentru cosmetizări, tăceri comode sau promisiuni care nu schimbă nimic. Avem nevoie de curaj! Reforma doare, deranjează, zguduie obișnuințe vechi, dar fără ea nu vom mișca nimic", declară ministrul Sănătății, Alexandru Rogobete.
Declarațiile sale vin într-un moment în care sistemul sanitar românesc este tot mai des confruntat cu lipsuri cronice, birocrație excesivă și nemulțumirea profesioniștilor din sănătate. Rogobete cere asumare și acțiuni ferme.
Ministrul subliniază că reforma sistemului nu poate avea loc fără recunoașterea celor care deja luptă, zi de zi, în spitale.
"Sistemul nu înseamnă doar reguli sau structuri abstracte. Sistemul înseamnă oameni - și din fericire, avem mulți care fac diferența: medici dedicați, manageri vizionari, șefi de secție care au arătat că se poate, chiar și în condiții grele. Sunt cadre medicale - și nu numai - care își fac meseria cu responsabilitate și empatie, chiar dacă au obosit, lipsesc resursele și adesea nu sunt suficient sprijiniți. Sunt oameni care rămân în țară și în sistem nu pentru că le e ușor, ci pentru că le pasă!", a mai scris ministrul pe Facebook.
Reforma nu poate fi dusă doar de cei din linia întâi
Efortul personal al medicilor nu este suficient, atrage atenția ministrul. Este nevoie de competență reală la toate nivelurile de conducere.
"Oricât de mare le-ar fi efortul, nu pot repara singuri un sistem care are nevoie de reformă reală. Avem nevoie și de manageri competenți, care să înțeleagă că spitalul nu este o funcție, ci o responsabilitate. Nu mai putem accepta mediocritatea în funcții-cheie. Excelența trebuie sprijinită! Rolul meu este să identific exemplele de bună practică și să le transform în regulă, nu în excepție", a mai scris ministrul.
Ministrul Rogobete afirmă răspicat că nu este interesat de păstrarea funcției, ci de reformă în slujba pacienților.
"Ca ministru, nu sunt aici să îmi apăr scaunul. Sunt aici să schimb - pentru pacienți, pentru cei care suferă, așteaptă și speră. Spitalele nu pot funcționa fără medici, dar nici medicii nu pot lucra într-un sistem care le frânge voința. N
iciunul dintre noi - ministru, manager sau profesionist medical - nu trebuie să uite un lucru esențial: existăm pentru pacient. Nu putem construi un sistem sănătos pe compromis, frică și tăcere. Îl putem construi doar prin adevăr, acțiune și voința fermă! Adevărul din sistem nu e comod, dar este singura cale spre vindecare", a mai subliniat Alexandru Rogobete, ministrul Sănătății.
-
Lucrul care triplează riscul de cancer. Medicii, avertisment16.07.2025, 23:43
-
Cine scapă de plata CASS de la 1 septembrie16.07.2025, 22:35
-
-
Activitatea care îți protejează creierul. Previne uitarea16.07.2025, 20:10
-
-
-
De ce a murit Mihai Leu. Mesajul transmis de prof. dr. Irinel Popescu02.07.2025, 13:56
-
-
-