Roboții chirurgicali, viitorul chirurgiei: explicațiile prof. dr. Silviu Constantinoiu

Angela Sabău |
Data publicării:
EXCLUSIV

Prof dr. Silviu Constantinoiu, șeful Secției Chirurgie Generală I și directorul Centrului de Excelență în Chirurgia Esofagiană, de la Spitalul Sf. Maria din Capitală, și membru al Academiei de Științe Medicale, a fost invitatul emisiunii „Academia de Sănătate” realizată de către academicianul Irinel Popescu.  

Evoluția chirurgiei românești a fost expusă în câteva cuvinte de către prof. dr. Silviu Constantinoiu, șeful Secției Chirurgie Generală I și directorul Centrului de Excelență în Chirurgia Esofagiană, de la Spitalul Sf. Maria din Capitală, și membru al Academiei de Științe Medicale. El a fost invitatul emisiunii „Academia de Sănătate” realizată de către academicianul Irinel Popescu.  

„Dacă la 1989-1990, decalajul care ne despărțea de medicina occidentală era uriaș și n-are rost să insist asupra motivelor – practic nu puteam să ieșim la congrese în străinătate - modalitatea de informare era destul de dificilă, iată că după aceea s-au deschis granițele, chirurgii români au putut să participe la congrese internaționale, cu lucrări interesante, noi am reușit să invităm la conferințele naționale și congresele noastre o bună parte din chirurgii de notorietate din străinătate, și numai din Europa, ci și din Statele Unite, Canada, Japonia. Și în felul acesta, decalajul începe ușor, ușor să se diminueze. Pe de altă parte s-au făcut progrese și în ce privește dotarea. Nu mai vorbim de imagistică, computer tomografia, RMN, toate acestea au intrat în uzul spitalelor importante, dar și în ceea ce privește aparatura, dacă ar fi să luăm numai chirurgia laparoscopică, care a pătruns cu mare avânt în România și noi suntem bine reprezentați în cadrul Societății Internaționale de Chirurgie Endoscopică și Laparoscopică, nemaivorbind de chirurgia robotică”, a spus el.

Roboții chirurgicali, viitorul chirurgiei

De asemenea, el a mai amintit despre roboții chirurgicali, pe care îi consideră „viitorul chirurgiei”. „Noi, la ora aceasta, prin eforturi personale pe care le-am făcut, și echipele de la Timișoara, de la Cluj, de la Spitalul Militar, am reușit să achiziționăm roboți chirurgicali, fiindcă probabil că ăsta va fi viitorul chirurgiei. Înainte se spunea , de data aceasta putem spune că și inciziile mici pot face operații mari, prin chirurgia laparoscopică și chirurgie robotică. Chiar putem spune că, față de țările din jur, stăm destul de bine cu dezvoltarea chirurgiei robotice”, a mai menționat el.

Detalii despre aplicațiile pe care le are chirurgia robotică și laparoscopică puteți afla din materialul video atașat.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel