România are vaccin anti-COVID pentru încă 128 de ani. Adriana Pistol: A PATRA doză e recomandată. Dacă sunt doritori, le dăm

Giorgiana Croitoru |
Data actualizării: | Data publicării:
Romania are vaccin anti-covid pentru inca 128 de ani - Foto: Freepick
Romania are vaccin anti-covid pentru inca 128 de ani - Foto: Freepick

România mai are vaccin anti-COVID pentru încă 128 de ani

Statul român a contractat 87 de milioane de doze de vaccin anti-COVID-19, din care a folosit mai puțin de 17 milioane, iar la 1.200 de imunizări cât se mai fac pe zi, ar dura încă un secol până s-ar epuiza stocurile.

Astfel, România mai are vaccin pentru încă 128 de ani.

Până acum s-au plătit mai puțin de 300 de milioane de euro și mai avem de achitat încă 900 de milioane. Dintre acestea, România a vândut zece milioane de doze, a donat două milioane, alte două milioane au expirat, aşa că mai avem la dispoziţie 56 de milioane de doze.

Dacă presupunem că nu ar mai expira, ar fi nevoie de 46 de mii de zile pentru a termina dozele, ţinând cont că zilnic se mai vaccinează circa 1.200 de români, potrivit unui calcul al Obervator News.

Vezi și: Planul "zero-COVID" al Chinei, cel mai mare RISC al anului 2022, înaintea războiului Putin. Epidemiolog: Carantină SEVERĂ

"Vor să-şi facă o doză suplimentară"

 

"Cei mai mulţi, cam 80% dintre ei, vin pentru a treia doză. Pur şi simplu ne prezintă buletinul şi spun că ei vor să-şi facă o doză suplimentară", a declarat Izabela Negru, medic centru de vaccinare. 

Autorităţile caută soluţii pentru a scăpa de zecile de milioane de doze pe care le au la dispoziţie, iar Adriana Pistol, secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii, spune că: "A patra doză este recomandată şi în alte state. Dacă există persoane doritoare, vom lua în calcul şi sigur că le vom da această oportunitate".

Nici să le vindem nu mai putem, pentru că nu mai avem cui. Contractele pentru aceste vaccinuri au fost făcute la finalul anului 2020, iar unele au fost reînnoite anul trecut. 

"Deciziile acestea au fost luate de premier. Mă rog, e discutabil. Dar e aceeaşi poveste ca întreaga campanie de vaccinare. A fost Florin Cîţu. Am atras atenţia asupra cantităţii foarte mari de vaccinuri", susține Vlad Voiculescu, fost ministru al Sănătăţii. 

Florin Cîţu, premierul în mandatul căruia s-a făcut acest contract, spunea vara trecută, pe 14 iulie 2021, că totul este legal și că: "Strategia a fost iniţial făcută de Comisia Europeană, luând în calcul şi acel sistem de revânzare al vaccinului sau de donaţie pentru alte ţări. Dacă nu participam la această strategie poate că nu am fi avut vaccin la fel de repede. Nu le-am cumpărat, sunt comandate. Nu sunt pentru un an, sunt pentru mai mulţi ani".

Procurorii DNA au deschis un dosar penal în acest sens, pentru abuz în serviciu în achiziţia de vaccinuri, în timp ce autoritățile trebuie să plătească 1,2 miliarde de euro pentru cele 87 de milioane de doze contractate. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel