Rudel Obreja a murit. Fusese eliberat din închisoare pentru a se trata. Ce este cancerul de pancreas: simptome, cauze, tratament

Giorgiana Croitoru |
Data actualizării: | Data publicării:
Rudel Obreja a murit - Foto: Freepick
Rudel Obreja a murit - Foto: Freepick

Rudel Obreja a murit.

Rudel Obreja, fostul şef al Federaţiei Române de Box, suferea de cancer şi fusese eliberat din închisoare pentru a se trata. Acesta primea tratament pentru boala cumplită de care suferea, într-un spital civil.

Decesul său a fost anunțat de reprezentanți ai Ligii Profesioniste de Box din România.

"Cu adâncă durere în suflet anunțăm trecerea în neființă a fostului om de box Rudel Obreja. Drum lin printre stele, drag prieten! Bunul Dumnezeu să-l odihnească în pace!", a anunțat Liga Profesionistă de Box.

Mesajul lui Rudel Obreja de anul trecut: Am nevoie de tratament în condiții UMANE. Vreau să trăiesc

"Am nevoie de tratament in condiții UMANE, de grija medicilor și a familiei mele, extrem de importante în contextul actual și iată de ce:

– stau într-un salon de spital, aproape tot timpul cu perfuzii, care-mi atenuează durerile crunte;

– sunt păzit de gardieni în salon, corp la corp, zi și noapte

– nu am telefon, doar 5 vizite PE LUNĂ ale soției, deci nu am capacitatea de mișcare pentru a începe tratament sau operație chirurgicală.

Cer să mi se recunoască DREPTUL conferit de Lege, al întreruperii executării pedepsei, pentru a începe demersurile medicale în România sau în străinătate! VREAU SĂ TRĂIESC”, scria Rudel Obreja pe Facebook, anul trecut.

Rudel Obreja fusese condamnat definitiv la cinci ani de închisoare cu executare în dosarul Gala Bute.

Ce cancer avea Rudel Obreja

 

Rudel Obreja se confrunta cu diagnosticul de cancer la pancreas.

Cancerul pancreatic începe în țesuturile pancreasului, un organ din abdomen care se află în spatele părții inferioare a stomacului. Pancreasul eliberează enzime care ajută la digestie și produce hormoni care ajută la gestionarea glicemiei.

În pancreas pot apărea mai multe tipuri de creșteri, inclusiv tumori canceroase și necanceroase. Cel mai frecvent tip de cancer care se formează în pancreas începe în celulele care căptușesc canalele care transportă enzimele digestive în afara pancreasului (adenocarcinom ductal pancreatic).

Cancerul pancreatic este rareori detectat în stadii incipiente, când este cel mai curabil. Acest lucru se datorează faptului că, adesea, nu provoacă simptome decât după ce s-a răspândit la alte organe.

Opțiunile de tratament pentru cancerul pancreatic sunt alese în funcție de amploarea cancerului. Opțiunile pot include chirurgia, chimioterapia, radioterapia sau o combinație a acestora.

Cancer pancreas - Simptomele

Semnele și simptomele cancerului pancreatic nu apar adesea decât atunci când boala este avansată. Acestea pot include:

Dureri abdominale care iradiază spre spate

Pierderea poftei de mâncare sau pierderea neintenționată în greutate

Îngălbenirea pielii și a albului ochilor (icter)

Scaune de culoare deschisă

Urină de culoare închisă

Mâncărimi ale pielii

Diagnostic nou de diabet sau diabet existent care devine mai greu de controlat

Cheaguri de sânge

Oboseală

Mergeți la medic dacă aveți orice simptome inexplicabile care vă îngrijorează. Multe alte afecțiuni pot provoca aceste simptome, așa că medicul dumneavoastră poate verifica aceste afecțiuni, precum și cancerul pancreatic.

Cancer pancreas - Cauze

Nu este clar care sunt cauzele cancerului pancreatic. Medicii au identificat anumiți factori care pot crește riscul acestui tip de cancer, inclusiv fumatul și faptul de a avea anumite mutații genetice moștenite.

Pancreasul are o lungime de aproximativ 15 centimetri și arată ceva asemănător cu o pară așezată pe o parte. El eliberează (secretă) hormoni, inclusiv insulină, pentru a ajuta organismul dumneavoastră să proceseze zahărul din alimentele pe care le consumați. Și produce sucuri digestive pentru a ajuta organismul dumneavoastră să digere alimentele și să absoarbă substanțele nutritive.

Cum se formează cancerul pancreatic

Cancerul pancreatic apare atunci când celulele din pancreasul dumneavoastră dezvoltă modificări (mutații) în ADN-ul lor. ADN-ul unei celule conține instrucțiunile care îi spun celulei ce să facă. Aceste mutații le spun celulelor să crească necontrolat și să continue să trăiască după ce celulele normale ar muri. Aceste celule care se acumulează pot forma o tumoare. Atunci când nu sunt tratate, celulele canceroase pancreatice se pot răspândi la organele și vasele de sânge din apropiere și la părți îndepărtate ale corpului.

Cea mai mare parte a cancerului pancreatic începe în celulele care căptușesc canalele pancreasului. Acest tip de cancer se numește adenocarcinom pancreatic sau cancer pancreatic exocrin. Mai rar, cancerul se poate forma în celulele producătoare de hormoni sau în celulele neuroendocrine ale pancreasului. Aceste tipuri de cancer se numesc tumori neuroendocrine pancreatice, tumori ale celulelor insulelor sau cancer endocrin pancreatic.

Cancer pancreas - Factori de risc

Factorii care vă pot crește riscul de cancer pancreatic includ:

- Fumatul

- Diabet

- Inflamație cronică a pancreasului (pancreatită)

- Antecedente familiale de sindroame genetice care pot crește riscul de cancer, inclusiv o mutație a genei BRCA2, sindromul Lynch și sindromul de melanom atipic familial cu alunițe maligne (FAMMM)

- Antecedente familiale de cancer pancreatic

- Obezitate

- Vârsta înaintată, deoarece majoritatea persoanelor sunt diagnosticate după vârsta de 65 de ani

- Un studiu de amploare a demonstrat că combinația dintre fumat, diabet de lungă durată și o dietă deficitară crește riscul de cancer pancreatic peste cel al fiecăruia dintre acești factori în parte.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel