Rugămintea unui Medic ATI: „Odată ajunși cu forme critice, șansele de supraviețuie sunt minime!”

Dana Lascu |
Data publicării:

Un medic primar ATI care de mai bine de 8 luni se luptă în prima linie cu COVID-19, boala provocată de infecția cu coronavirus, spune că pentru a reduce numărul celor care fac forme grave de boală, care de prea multe ori sunt fatale, trebuie să facem anumite lucruri. 

Boala COVID-19 e perfidă și, odată declanșată forma gravă, șansele de supraviețuire sunt minime, spune dr Laura Zarafin, medic primar ATI, la Spitalul Clinic Colentina din București. 

„Ca simplu medic ATI, fără să am niciun beneficiu, am scris întotdeauna ce am văzut cu ochii mei în 8 luni de epidemie și am încercat să spun oamenilor că, odată ajunși cu forme critice de pneumonie bilaterală cu SARS CoV-2 , șansele de supraviețuire sunt minime. 

Adevărul, chiar dacă este dureros, trebuie spus. 

Nu știm decât un lucru - 5% dintre infectați fac forme critice de boală. Desigur, cei mai vulnerabili sunt cei vârstnici și cei cu comorbidități - obezitate, boli cardiovasculare, diabet zaharat, neoplazii, imunosupresați prin alte boli. 

Totuși, există un număr de oameni tineri, fără comorbidități, care ajung cu afectare pulmonară de peste 75% și la care nimic nu merge. NIMIC. 

Pentru mine, chiar și câteva exemple de acest fel sunt suficiente ca să vă rog să vă protejați, să vă testați, să vă supravegheați cu pulsoximetre. 

Singura cale de a diminua efectele imprevizibile ale acestui virus rămâne deocamdată PREVENȚIA. 

Testarea masivă și supravegherea atenta a celor cu simptome respiratorii, inițierea imediată a unui tratament adecvat fiecărui pacient în parte, sunt singurele atitudini ce ar putea reduce numărul de forme severe. 

Poate. ” a notat dr Laura Zarafin, pe pagina sa de Facebook. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel