Rujeola a ucis peste 100.000 de persoane. Autoritățile sanitare îngrijorate

Vaccinare. Foto: CDC/Amanda Mills
Vaccinare. Foto: CDC/Amanda Mills

Cazurile de rujeolă au crescut în 2017, deoarece multe țări s-au confruntat cu lacune în ceea ce privește acoperirea cu vaccinuri, potrivit noilor date furnizate de Organizația Mondială a Sănătății (OMS) și Centrul de Prevenire a Bolilor (CDC) din Statele Unite ale Americii. Din 2000 până în prezent, peste 21 de milioane de vieți au fost salvate prin vaccinări împotriva rujeolei, dar cazurile raportate începând din 2016 au crescut cu peste 30% în întreaga lume, se arată în raport. Etapele de eliminare a bolii nu au fost atinse, au atras atenția autoritățile sanitare.

Obiectivele de eliminare a rujeolei nu au fost respectate, se arată în raportul semnat de OMS și CDC, care a scos la iveală că de câțiva ani, acoperirea globală cu prima doză de vaccin anti-rujeolic a stagnat la 85% - mult mai mică decât 95% necesară pentru a preveni apariția focarelor, în timp ce a doua doză de acoperire este de doar 67%. Din cauza lacunelor legate de acoperirea cu vaccinuri, au existat focare de rujeolă în toate regiunile lumii, ucigând aproximativ 110.000 de persoane în 2017. America, Europa și regiunea mediteraneană estică au înregistrat cele mai mari creșteri în cazurile de anul trecut.

"Rujeola este o preocupare serioasă, mai ales că focare extinse apar în regiuni și în special în țările care au realizat sau au fost aproape de a obține eliminarea rujeolei. Riscăm să pierdem decenii de progrese în protejarea copiilor și a comunităților împotriva acestei boli devastatoare, dar în întregime prevenibilă", a declarat dr. Soumya Swaminathan, director adjunct pentru programe al OMS.

OMS și CDC spun că investițiile constante în imunizare, împreună cu eforturile de consolidare a serviciilor de vaccinare de rutină, sunt necesare pentru a inversa aceste tendințe. Aceste eforturi trebuie să se concentreze în special pe abordarea celor mai sărace și mai marginalizate comunități, inclusiv a persoanelor afectate de conflicte și de dispariție.

,,Creșterea numărului de cazuri de rujeolă este foarte importantă, dar nu este surprinzătoare. Strategiile existente trebuie să se schimbe: trebuie să se depună mai multe eforturi în ceea ce privește creșterea imunizării de rutină și consolidarea sistemelor de sănătate, altfel vom continua să urmărim un focar după altul", spune dr. Seth Berkley, MD, CEO al Gavi, Alianța pentru Vaccinuri.

Răspândirea falsurilor legate de vaccinul antirujeolic în Europa, un sistem de sănătate care se prăbușește în Venezuela și acoperirea scăzută a imunizării din Africa sunt câteva din aspectele care îngrijorează autoritățile sanitare, arată WebMD.com.

,,Investițiile susținute sunt necesare pentru a consolida furnizarea serviciilor de imunizare și de-a folosi toate oportunitățile pentru livrarea de vaccinuri celor care au nevoie de ele", a subliniat prof.dr. Robert Linkins, reprezentant CDC.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel