Sănătatea ta e scrisă pe fața ta: trei trăsături care te trădează

Adisa Codruț |
Data publicării:
Fața ta te trădează     Foto: Pixabay
Fața ta te trădează Foto: Pixabay

Trei trăsături faciale ce pot fi observate chiar și de un necunoscător pot emite semnale despre starea de sănătate.

Psihologii canadieni Daniel Re și Nicholas Rule spun într-un articol recent că sănătatea ta este scrisă pe fața ta.

Cercetătorii indică trei trăsături faciale care sunt indicatori fiabili de sănătate și sunt ceea ce oamenii observă despre fața ta. Chiar și o persoană neinstruită poate identifica cu ușurință aceste lucruri, ceea ce sugerează că oamenii au un mecanism înnăscut pentru evaluarea stării de sănătate a altora.

Roșeață a pielii

Sângele oxigenat este roșu aprins, iar această colorație apare în față, pe măsură ce sângele curge prin capilarele pielii. Sângele dezoxigenat are o nuanță albăstruie și lasă pielea să pară palidă.

Multe tulburări, de la deficiența de fier la bolile respiratorii, au un impact negativ asupra nivelului de oxigen din sânge și chiar și bolile pe termen scurt, cum ar fi răcelile sau gripa, pot da o anemie  sau paloare.

Cercetătorii notează că doar o oră de aerobic pe săptămână duce la o diferență vizibilă în roșeața pielii.

Culoarea roșie pare să dețină o semnificație specială pentru oameni, precum și pentru primate.

Capacitatea de a distinge roșu de verde este neobișnuită la mamifere, dar este o caracteristică tipică a sistemelor vizuale ale primatelor. (Lipsa discriminării roșu-verzui este cea mai comună formă de orbire a culorilor la oameni.)

Psihologii evolutivi au speculat cu privire la avantajele de a vedea roșu. Unii cred că ajută primatele să distingă fructele coapte de cele necoapte.

Alții sugerează că primate le masculi o folosesc pentru a recunoaște receptivitatea sexuală la femele, ale căror organe genitale devin roșii.

Dar, deoarece primatele au fețe relativ fără păr, a vedea roșu ar putea, de asemenea, să le ajute să evalueze sănătatea altor membri ai grupului lor. Și dacă sunteți un bărbat beta ambițios, o privire palidă pe fața unui bărbat alfa poate semnala o oportunitate de a lua conducerea.

Culoare pală (galbenă) a pielii

A doua trăsătură facială a sănătății este colorarea galbenă. Multe fructe și legume conțin carotenoizi, care conferă pielii o culoare portocalie gălbuie.

Carotenoizii sunt antioxidanți care susțin funcționarea sistemului imunitar. Bolile sistemului imunitar tind să epuizeze carotenoidele din organism, lăsând astfel pielea palidă.

În studiile de cercetare, oamenii evaluează fețele cu o strălucire gălbuie ca fiind mai atractive decât fețele palide.

Mai mult, oamenii de știință au descoperit că doar trei porții pe zi de fructe și legume duc la creșteri vizibile ale nuanței galbene a pielii în decurs de șase săptămâni. Consumul de legume nu este doar bun pentru sănătate, ci chiar te face mai atractiv.

Cercetătorii subliniază, de asemenea, că oamenii pot detecta modificări în roșu sau galben, în ciuda nivelurilor de melanină din piele.

Melanina este pigmentul întunecat responsabil de diferitele nuanțe de colorare a pielii maronii pe care le folosim ca marker al rasei sau etniei. Este, de asemenea, pigmentul la persoanele cu piele deschisă care se bronzează din cauza expunerii la soare. (Apropo, studiile arată că oamenii consideră că fețele sunt mai atractive atunci când au o strălucire roșiatică decât atunci când sunt bronzate.)

Deși roșu și galben în piele sunt semne de sănătate bună, cercetătorii subliniază că roșeața excesivă sau galbenul intens sunt un semn al stării de sănătate precare.

Astfel, fețele pline de sânge oxigenat sunt considerate atractive, în timp ce cele cu arsuri solare, nu. La fel, galbenul excesiv în piele este un semn al bolii hepatice.

Depozite de grăsime

Ultimul indiciu facial pentru sănătate este adipozitatea sau depunerile de grăsime. Indicele de masă corporală (IMC) este metoda standard pentru a determina dacă o persoană are greutate normală și se calculează ca raport între înălțime și greutate.

Cu toate acestea, după cum indică cercetătorii, IMC nu este întotdeauna o evaluare exactă a grăsimii corporale.

În special, persoanele cu cantități semnificative de masă musculară sunt evaluate ca supraponderale, chiar dacă nivelurile lor de grăsime corporală sunt destul de scăzute.

Deoarece depunerile de grăsime de pe față reflectă de obicei depunerile de grăsime din restul corpului, cercetătorii susțin că o inspecție vizuală a feței este un indicator mai bun al grăsimii corporale decât IMC.

Mesajul de a lua acasă este simplu: dacă doriți să vă sporiți atractivitatea, uitați de cosmetice și paturi de bronzat, botox și liposucție.

În schimb, abordați un stil de viață sănătos cu o dietă echilibrată și faceți mult exerciții. Nu numai că vei arăta mai atractiv pentru alte persoane, ci vă veți simți mai împlinit.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel