SANITAS versus Guvernul Orban: Ce le-au promis guvernanții sindicaliștilor din sănătate

Dana Lascu |
Data publicării:
Premierul Ludovic Orban. Foto: Guvern
Premierul Ludovic Orban. Foto: Guvern

Membrii Biroului Executiv al Federației SANITAS s-au întâlnit, la Palatul Victoria, cu echipa guvernamentală condusă de premierul Ludovic Orban, însoțit de Raluca Turcan – viceprim-ministru, Nelu Tătaru – ministrul Sănătății și Florin Cîțu – ministrul Finanțelor Publice. Iată ce s-a discutat și ce promisiuni au făcut guvernanții: 

La întâlnirea de la Palatul Victoria, Federația SANITAS, ai cărei membri sunt în grevă japoneză de săptămâna trecută, au discutat cu premierul și miniștrii cabinetului său punerea în aplicare a legislației cu caracter salarial, în vigoare la această dată.

E vorba de prevederile privind „acordarea stimulentului de risc pentru personalul medical din unitățile sanitare, serviciile de ambulanță, DSP-uri, medicina școlară, unitățile de asistență medico-socială, care în perioada stării de urgență a intrat în contact cu pacienți suspecți de infecția cu virusul SARS-COV-2”, a anunțat SANITAS. 

Din sumele pentru acordarea stimulentului de risc au fost alocate din luna aprilie, s-au cheltuit mai puțin de 2/3, a arătat ministrul Finanțelor, Florin Cîțu, iar sindicaliștii spun că guvernanții și-au asumat evaluarea situației acordării acestui drept și deblocarea lui acolo unde încă nu s-a acordat

De asemenea, la capitolul acordarea stimulentului de risc pentru personalul medical din unitățile de asistență socială care în perioada stării de urgență a intrat în contact cu pacienți suspecți de infecția cu virusul SARS-COV-2, guvernanții și-au asumat „rezolvarea situației cel mai târziu la următoarea rectificare bugetară, 15 – 20 noiembrie, cu evidențierea expresă a sumelor necesare acordării stimulentului”, a arătat SANITAS. 

Cât privește acordarea sporului de până la 30% pentru personalul din sistemul sanitar și cel de asistență socială conform Legii 56/2020 și a Ordinului comun 1070/94/2087/2020, membrii Guvernului au explicat că „pentru spitalele COVID-19 faza I-II și suport, acordarea sporului reprezintă cheltuială efectivă și este decontată din bugetul Caselor de asigurări de sănătate, putând astfel să fie acordate”. 

Referitor la acordarea pensiei de urmaș în conformitate cu Legea 56/2020, premierul Ludovic Orban le-a promis sindicaliștilor că „va urgenta emiterea normelor metodologice de către Ministerul Muncii”.

Legat de acordarea voucherelor de vacanță pentru tot personalul din sistemul sanitar și cel de asistență socială, din unitățile de asistență medico-socială și din medicina școlară, sindicaliștii sun că autoritățile au arătat că „acordarea acestora reprezintă cheltuială efectivă și este decontată din bugetul Caselor de asigurări de sănătate. Pe viitor Guvernul intenționează să emită reglementări care să garanteze aplicarea unitară a legislației de natură salarială pentru toți salariații din sistemul sanitar și cel de asistență socială”.

Totodată, la revendicările SANITAS privind acordarea sporului de 55 – 85% pentru personalul din unitățile sanitare și DSP-uri conform Legii 153/2017 și HG 153/2018, guvernanții au spus că „Ministerul Sănătății va organiza în cel mai scurt timp o videoconferință cu toți managerii de unități sanitare pentru reglementarea acordării acestui drept salarial”. 

Reprezentanții SANITAS spun că legat de deblocarea posturilor în unitățile sanitare, cele de asistență medico-socială și cele de asistență socială, Guvernul a agreat măsura, aceasta urmând a fi reglementată într-un act normativ.

Cât privește acordarea, începând cu 1 ianuarie 2021, a salariilor prevăzute de Legea 153/2017 pentru anul 2022, pentru tot personalul din sistemul sanitar, sistemul de asistență socială și medico-socială, premierul Ludovic Orban și miniștrii săi au spus doar că „vor evalua impactul bugetar și vom continua discuțiile până la elaborarea bugetului financiar pentru anul 2021”.

„Având în vedere evaluarea efectuată de SANITAS în peste 95% din spitalele din România și faptul că suma necesară estimată este de 6 milioane de euro cheltuială efectivă/lună, considerăm că se poate acorda și vom susține în continuare această revendicare. Calcularea sporurilor la salariul de bază actual pentru tot personalul din sistemul sanitar, sistemul de asistență socială și medico-socială”, au arătat reprezentanții Federației.

În urma discuțiilor, Consiliul Național al Federației SANITAS va evalua marți, 13 octombrie 2020, rezultatele întâlnirii cu echipa guvernamentală, „urmând să decidă asupra strategiei pentru perioada imediat următoare”, au anunțat sindicaliștii. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel