Sarcina în pandemie. Dr Iosif Niculescu: ce trebuie să facă femeile însărcinate

Dana Lascu |
Data actualizării: | Data publicării:
EXCLUSIV

Femeile însărcinate nu pot aștepta până când se va termina pandemia. Trebuie să meargă la consultații și să-și facă investigațiile recomandate, dar pentru asta trebuie să-și ia anumite precauții, arată dr Iosif Niculescu.

Femeile însărcinate au fost încă din timpul stării de urgență în grupa pacienților care au dreptul de a fi testați, nu doar în contextul suspiciunilor de COVID. 

„Cel mai important lucru, pentru aceste paciente, dar și pentru familiile lor, este să își ia toate măsurile de precauție recomandare în această perioadă, adică izolarea fizică, păstrarea distanței sociale, purtarea măștii, dezinfectarea frecventă a mâinilor, măsurarea temperaturii, evitarea contactului cu persoane simptomatice sau necunoscute” subliniază dr Iosif Niculescu. 

Sarcina și infecția cu COVID

Medicul ginecolog spune că pentru trimestrele I și II de sarcină, nu sunt încă dovezi clare că sarcina ar putea să fie major influențată de contactarea coronavirusului. „În trimestrul al treilea însă, coronavirusul poate afecta sarcina major. Acele paciente care suferă și de boli cardiovasculare, obezitate, hipertensiune, boli pulmonare și autoimune, adică boli cu risc pentru infecția COVID, dar și cele care din păcate nu renunță la fumat pe perioada sarcinii, sunt considerate cu risc crescut”, arată specialistul.  

Sarcina este o stare specială și femeile gravide trebuie să nu ezite să contacteze medicul curant în toată acestă perioadă, atrage atenția ginecologul. 

Analizele se fac la timp

„În niciun caz automedicația nu este permisă în cazul femeilor însărcinate. De asemenea, este important ca ecografiile majore și screening-urile morfologice și biometrice să se realizeze conform planului stabilit cu medicul curant. În clinica noastră, toate consultațiile se desfășoară cu respectarea normelor igienico-sanitare impuse de autorități. În primul rând există puține paciente în sala de așteptare, iar spațierea dintre consultații este mai mare. Există un loc de așteptare și la intrarea în clădire, pentru cazul în care în sala de așteptare se află mai mult de șase paciente. Nu sunt admiși însoțitorii în sala de așteptare (parteneri, rude), până la modificarea recomandărilor oficiale”, arată dr Iosif Niculescu. 

De asemenea, atunci când merg la consultații pacientele trebuie să poarte obligatoriu mască, trebui să se dezinfecteze pe mâini, la sosire și la plecare. „Toate pacientele completează formulare de COVID, și le este măsurată temperatura. După fiecare consultație în parte, cabinetul este igienizat foarte atent și se aerisește”, spune medicul.

Alte măsuri de precauție

De asemenea, dat fiind specificul răspândirii acestui coronavirus, Iosif Niculescu spune că sunt și alte reguli care trebuie respectate. Iată care:  

- Femeile însărcinate trebuie să evite camerele de gardă sau sălile de așteptare aglomerate.

- Urgențele majore, dar și pacientele confirmate pozitiv sunt direcționate către spitalele care asigură un astfel de suport (maternitățile Bucur și Polizu, pentru București). 

- Indicația de naștere prin cezariană apare doar în cazul pacientelor care din cauza infecției respiratorii nu pot face față unui travaliu. Pentru nașterile spontane, în cazul pacientelor netestate, se vor lua aceleași măsuri ca în cazul tuturor pacienților suspecți de COVID. „Femeile care nasc în această perioadă mai trebui să știe că partenerului nu îi este permis să asiste la naștere”, spune ginecologul. 

- „Mamele confirmate cu infecția sunt separate de copil pentru 15 zile, aceasta fiind o măsură a autorităților din România, dar nefiind recomandarea OMS sau altor autorități medicale”, subliniază dr Iosif Niculescu. 

„În acest moment nu există suficiente dovezi că virusul se transmite copilului, intrauterin sau în momentul nașterii. Totuși un studiu recent realizat de către American Journal of Clinical Pathology arată că infecția cu SARS-CoV-2 afectează placenta, din perspectiva schimbului sangvin dintre mamă și făt. Pană în acest moment nu se cunoaște cum aceste anomalii afectează evoluția fătului.  Prin urmare este foarte important ca femeile însărcinate să fie precaute în această perioadă”, conchide medicul ginecolog. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel