Sarcină la vârste mai înaintate, copii cu risc de sănătate precară mai târziu în viață

Angela Sabău |
Data publicării:
Sarcină
Sarcină

Adulții tineri care au fost copii născuți de mame mai în vârstă au un risc mai mare de a suferi de anumite afecțiuni, inclusiv hipertensiune.

Modificările apar în placentă la femei însărcinate mai în vârstă, ceea ce duce la o probabilitate mai mare ca urmașii de sex masculin să aibă o sănătate precară, a arătat un studiu pe șoareci. Atât feții de sex masculin, cât și cei de sex feminin, au în general o greutate mai mică la mamele mai în vârstă, dar există diferențe specifice sexului în ceea ce privește schimbările în dezvoltarea și funcția placentară. Acestea pot juca un rol central în probabilitatea crescută de probleme cardiace din viața ulterioară și a tensiunii arteriale mari la bărbați.

Femeile de peste 35 de ani sunt considerate a fi în vârstă din punct de vedere al maternității. Studiul, publicat în Scientific Reports, a analizat șoareci-femele gestante de o vârstă comparabilă. La mamele în vârstă, placenta fetusului feminin a arătat modificări benefice ale structurii și funcției care ar maximiza susținerea creșterii fetale. În unele cazuri, placenta chiar a susținut fătul feminin mai bine decât placenta unei mame mai tinere. În cazul feților de sex masculin, totuși, placenta a arătat modificări care ar limita creșterea fetală la femelele gestante, potrivit Eurekalert

„Această nouă înțelegere a dezvoltării și funcției placentare ar putea contribui la o mai bună gestionare a sarcinilor umane și la dezvoltarea intervențiilor țintite pentru îmbunătățirea sănătății pe termen lung a copiilor născuți din mame mai în vârstă”, a spus dr. Tina Napso, coleg postdoctoral la Universitatea din Cambridge și primul autor al studiului.

Risc crescut de complicații

Sarcina la mame mai în vârstă este asociată cu un risc crescut de complicații atât pentru mamă, cât și pentru copilul ei. Acestea includ preeclampsia - creșterea tensiunii arteriale la mamă în timpul sarcinii, diabetul gestațional, nașterea mortală și restricția creșterii fetale. Până acum există o înțelegere limitată a modului în care placenta este modificată de vârsta maternă înaintată.

„Odată cu creșterea din ce în ce mai mult a vârstei medii a primei sarcini la femei, mai ales în țările dezvoltate, este foarte important să înțelegem cum vârsta mamei și sexul copilului interacționează pentru a determina sarcina și sănătatea vieții ulterioare a copilul ", a declarat dr. Amanda Sferruzzi-Perri, autor principal al studiului si un Royal Society Fellow in cadrul Centrului pentru Cercetari cu Trofoblast din cadrul Departamentului de Fiziologie, Dezvoltare și Neuroziență al Universității din Cambridge.

Rol de protejare a fătului

Placenta transportă nutrienți și oxigen de la mamă la făt, secretă factori de semnalizare în mamă, astfel încât susține dezvoltarea fetală și este principala barieră protectoare pentru făt împotriva toxinelor, bacteriilor și hormonilor - cum ar fi hormonii de stres - în sângele mamei. Este de natură extrem de dinamică, iar funcția sa se poate schimba pentru a ajuta la protejarea fătului în creștere atunci când condițiile devin mai puțin favorabile dezvoltării sale, de exemplu prin lipsa de nutrienți sau oxigen sau când mama este stresată.

Cercetătorii au analizat placentele femelelor tinere (3-4 luni) și mai în vârstă (9,5-10 luni) care erau însărcinate cu urmași de sex masculin și feminin. Șoarecii în vârstă corespund oamenilor în vârstă de aproximativ 35 de ani. Șobolanii sunt un model util, deoarece biologia și fiziologia lor au o serie de caracteristici importante în comun cu cele ale omului.

Studiul a descoperit că vârsta maternă avansată a redus eficiența placentei atât la fătul masculin cât și la cel feminin. Aceasta a afectat structura și funcția placentei mai accentuat pentru feții de sex masculin, reducând capacitatea acesteia de a susține creșterea fătului. 

Un studiu anterior realizat de colaboratori a arătat că descendenții mamelor care intră în sarcină la o vârstă înaintată au o funcție cardiacă slabă și hipertensiune arterială ca adulți tineri și, în special, dacă sunt bărbați. Această nouă cercetare a fost realizată pentru a înțelege de ce și dacă această diferență de sex se poate datora modului în care sunt susținuți fetușii masculini și feminini în interiorul uterului la o mamă în vârstă.

Deși sunt necesare studii suplimentare la om, rezultatele sugerează importanța luării în considerare a sexului fătului atunci când se oferă sfaturi femeilor însărcinate mai în vârstă. De asemenea, cercetătorii speră să se bazeze pe aceste rezultate și să găsească modalități de îmbunătățire a funcției placentei pentru a optimiza creșterea fătului.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel