De la dureri de cap îngrozitoare la tumori. Drama unei tinere de 20 de ani

Adisa Codruț |
Data publicării:
O tumoră a fost extirpată într-o intervenție chirurgicală
O tumoră a fost extirpată într-o intervenție chirurgicală

O tânără de 20 de ani, din SUA, a descoperit că durerile de cap și gripa erau simptome cauzate de cinci tumori cerebrale. Înainte cu un an de a primi cumplitul diagnostic, medicii i-au eliminat o aluniță malignă.

Dureri, tumori. McKennah Carter este o tânără de 20 de ani, din statul Colorado, SUA, care la vârstă de 20 de ani a descoperit că durerile de cap cumplite și gripa erau, de fapt, simptome a unui diagnostic îngrozitor: cinci tumori cerebrale, scrie dailymail.co.uk. Migrenele și gripa au durat o lună întreagă.

În 2017, medicii i-au extirpat o aluniță malignă din spate în 2017, boala fiind diagnosticată cu cancer de piele - melanom în stadiul unu. Tânăra a sperat că boala nu va recidiva, însă scanările făcute un an mai târziu i-au dezvăluit un adevăr îngrozitor: cinci tumori cerebrale și cancer de piele în stadiul 4, iar celulele tumorale s-au răspândit în ficat, plămâni, oase.

"În 2017 am fost diagnosticată cu un melanom stadial după ce mi-am găsit o aluniță canceroasă pe spate. La vremea respectivă eram foarte discretă despre asta și aproape stânjenită. Nu voiam ca oamenii să mă vadă drept fata cu cancer. Mi s-a spus că șansele de a reveni vreodată au fost extrem de puțin probabile. Cel mai probabil n-aș fi nevoit să-mi fac griji pentru tot restul vieții. Aproape exact un an mai târziu, ei (n. r. medicii) mi-au făcut RMN-ul creierului și au descoperit cinci tumori cerebrale. Scanări CT și biopsii mai târziu în acea zi au dezvăluit că cancerul nu s-a răspândit numai la creierul meu, ci la ficatul meu, plămânii, oasele și ganglionii limfatici", afirma tânăra, potrivit sursei citate.

A început radioterapia ca să ucidă celulele canceroase imediat după diagnostic, dar tumorile au persistat și starea ei de sănătate s-a deteriorat. În decembrie, anul trecut, a avut loc prima operație pe creier pentru îndepărtarea unei tumori care începuse să sângereze. Până în februarie a avut a doua intervenție chirurgicală pentru a îndepărta una care punea presiune asupra nervului optic și îi afecta vederea. În aprilie însă, medicii i-au spus că tratamentele nu funcționează și că o tumoră în ficat continuă să crească. I-au spus să se pregătească pentru ce e mai rău.

Ca ultimă soluție, tânăra s-a înscris pentru un studiu clinic de terapie cu limfocite infiltrative tumorale (TIL) în octombrie. Tratamentul presupune îndepărtarea celulelor T ale pacienților - celule anti-cancer eliberate de sistemul imunitar - și creșterea lor în cantități mari într-un laborator. După ce au fost recoltate timp de o săptămână, acestea sunt apoi transferate în corpul bolnavului. În număr mai mare, celulele T sunt mai puternice la combaterea tumorilor agresive. TIL oprește evoluția tumorilor la aproximativ 16% din pacienți. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel