Cancerul pulmonar, cine și de ce îl face

Georgiana Ioniță |
Data actualizării: | Data publicării:
Cancer
Cancer

Există două tipuri majore de cancer pulmonar: cancer pulmonar cu celule mici și cancer pulmonar cu celule non-mici. Celulele canceroase de fiecare tip cresc și se răspândesc în moduri diferite și sunt tratate diferit.

Ca și celelalte tipuri de cancer, cancerul pulmonar se dezvoltă atunci când procesele normale de diviziune și creștere a celulelor sunt perturbate, dând loc unei creșteri anormale și incontrolabile. Celulele cresc într-o masă sau o tumoră. Orice creștere anormală a organismului care invadează direct țesuturile și organele din jur, se răspândește în alte părți ale corpului sau are potențialul de a crește înapoi după ce a fost îndepărtată este numită „malignă" sau canceroasă, notează Cleveland Clinic. 

Cine face cancer pulmonar?

Cancerul pulmonar poate dura câțiva ani pentru a se dezvolta. Fumatul este cel mai frecvent factor de risc pentru dezvoltarea cancerului pulmonar. Multe persoane expuse la fum de țigară - sau unele dintre componentele sale - vor ajunge cu modificări anormale permanente în plămâni. Aceste modificări pot face ca o tumoră canceroasă să se dezvolte în plămân.

Douăzeci și cinci la sută din toate cazurile de cancer pulmonar la nivel mondial sunt diagnosticate la persoane care nu au fumat niciodată. Cauza care stă la baza acestor cazuri nu este bine înțeleasă.
Două din trei persoane diagnosticate cu cancer pulmonar au peste 65 de ani.
Cea mai frecventă vârstă la diagnostic este de 70 de ani.

Cât de frecvent este cancerul pulmonar?

Cancerul pulmonar este al doilea cel mai frecvent cancer din SUA, dar este cel mai mortal, deoarece provoacă cel mai mare număr de decese ale tuturor cazurilor de cancer.

Care sunt etapele cancerului pulmonar?

Stadionarea permite medicului să înțeleagă pe deplin gradul de cancer al pacientului pentru a determina deciziile de tratament și a prezice rezultatele preconizate. Medicii folosesc termeni specifici pentru a descrie etapele cancerului, dar un mod simplu de a descrie stadializarea ar putea fi următorul:

Localizat: Cancerul este limitat la plămân.
Regional: Cancerul s-a răspândit la ganglioni (sau glande) limfatice.
Distant: Cancerul s-a răspândit (sau metastazat) în alte părți ale corpului.

Care sunt tipurile de cancer pulmonar?

Majoritatea cancerelor pulmonare încep din mucoasa bronhiilor (căile aeriene care se ramifică de pe trahee sau tubul respirator). Cancerul pulmonar se poate forma și în glandele de sub mucoasa bronhiilor, frecvent în zonele exterioare ale plămânilor. Aceste tipuri de cancer pulmonar sunt unul dintre cele două tipuri majore, cancerul pulmonar cu celule mici sau celule mici, fiecare crescând și răspândind moduri diferite:

Cancerul pulmonar cu celule non-mici

Cancerul pulmonar cu celule non-mici este foarte frecvent și, de obicei, crește și se răspândește mai lent decât cancerul pulmonar cu celule mici. Există trei tipuri principale de cancer pulmonar cu celule non-mici, numit pentru tipul de celule din care se dezvoltă cancerul:

Adenocarcinomul începe adesea să crească în apropiere de periferia plămânului și poate varia atât în mărime cât și în ritm de creștere. Acesta este cel mai frecvent tip de cancer pulmonar atât la fumători cât și la cei care nu au fumat niciodată.

Carcinomul cu celule scuamoase începe de obicei într-unul dintre tuburile mai mari de respirație din apropierea centrului toracic. Mărimea acestor tumori pulmonare poate varia de la foarte mici la destul de mari.

Carcinomul cu celule mari începe adesea lângă periferia plămânului, crește rapid și este de obicei destul de extins atunci când este diagnosticat.

Cancerul pulmonar cu celule mici

Cancerul pulmonar cu celule mici este mai puțin frecvent decât cancerul pulmonar cu celule non-mici, reprezentând aproximativ 15 la sută din toate cancerele pulmonare. Acest tip de cancer pulmonar crește rapid, este probabil să fie avansat până la momentul diagnosticului și se răspândește rapid în alte părți ale corpului.

Cancere rare ale toracelui

Există mai mult de o duzină de tipuri de tumori neobișnuite care se pot dezvolta în piept, care pot apărea sau nu din plămân. Unele dintre tipurile mai puțin obișnuite includ tumorile carcinoide (deseori localizate pe o cale respiratorie mare) și mezoteliomul malign care se dezvoltă din pleura sau mucoasa plămânului.

mezoteliom

Mezoteliomul este un cancer care afectează mezoteliul, membrana protectoare care acoperă majoritatea organelor interne ale corpului. Acest cancer rar afectează doar aproximativ 3.000 de persoane anual, de obicei în partea mezoteliului care înconjoară plămânii (pleura), dar uneori în pericardul care acoperă inima. Mezoteliomul se întâmplă de obicei la decenii după expunerea la azbest.

Care sunt simptomele cancerului pulmonar?

Semnele și simptomele cancerului pulmonar nu sunt întotdeauna prezente până la înaintarea bolii. Cu toate acestea, unele persoane au simptome devreme. Acestea includ:

Tuse care nu se îmbunătățește
Răguşeală
Sânge în salivă sau spută care este expulzat prin tuse
Slăbiciune
respirație șuierătoare
Infecții recurente sau care nu trec

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel