Cancer, cum pot fi încurajate celulele sănătoase să lupte împotriva lui

Adisa Codruț / 26 noi 2019 / 07:59
Celule
Celule

Cercetătorii au descoperit că țesutul hepatic sănătos din jurul unei tumori activează un mecanism de apărare care restricționează creșterea tumorii.

Cancer, celule. Cercetătorii belgieni au descoperit că hiperactivizarea mecanismului de apărare al țesutului hepatic sănătos, din jurul unei tumori, care restricționează creșterea tumorii peste nivelurile prezente în mod normal în ficat, a declanșat eliminarea diferitelor tipuri de tumori hepatice la șoareci. Această descoperire identifică o nouă strategie de luptă împotriva cancerului de ficat și ar putea inspira noi abordări terapeutice care mobilizează celulele normale pentru a ucide celulele canceroase, susține sciencedaily.

Chimioterapiile actuale urmăresc uciderea celulelor canceroase cu o proliferare rapidă, dar sunt adesea eficace doar temporar, deoarece celulele canceroase evoluează rapid rezistența la medicamente. Alte abordări precum terapia imună nu vizează celulele tumorale în sine, ci activează funcția naturală de apărare a sistemului imunitar.

Cancer, celule. Teste pe rozătoare

Studiul belgian, condus de prof. Georg Halder (VIB-KU Leuven Center for Cancer Biology), a arătat că nu numai sistemul imunitar, dar și celulele hepatice necanceroase din jurul tumorilor hepatice au capacitatea de a ucide celulele tumorale din apropiere. Când au activat experimental acest nou mecanism la șoarecii cu tumori hepatice, acești șoareci au supraviețuit mult mai mult și au avut o sarcină tumorală redusă drastic.

Studiind țesuturile tumorale de la pacienți cu cancer și modele de șoarece pentru cancer la ficat, oamenii de știință au descoperit că genele YAP și TAZ au fost activate în jurul tumorilor la ficat și că aceasta a fost forța motrice a mecanismului antitumoral.

„Identificarea funcțiilor anti-tumorale la genele considerate în mod tradițional ca gene care promovează tumora schimbă complet modul în care ne gândim la genele canceroase și funcția lor în țesuturile normale", spune Iván Moya, primul autor al lucrării.
Deși acest studiu a arătat că acest mecanism antitumoral poate ucide tumori și metastaze la nivelul ficatului, nu se știe încă dacă mecanisme similare pot fi activate în alte organe.

Studiul este prima caracterizare moleculară a acestui nou mecanism antitumoral, ceea ce înseamnă că sunt necesare mai multe cercetări pentru a investiga modul în care aceste descoperiri pot fi aplicate pentru a beneficia pacienții cu cancer.

Cercetarea a fost publicată în Science. Studiul, AICI.

Articole Recomandate
Get it on App Store Get it on Google Play


Citite săptămâna aceasta


Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
Politica de confidențialitate | Politica Cookies | Copyright 2021 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
nxt.201
YesMy