Scandal la SJU Focșani: Managerul infectat, internat cu forța. „Vreau să vă arăt cum un bolnav de COVID-19 este hărțuit”

Dana Lascu |
Data actualizării: | Data publicării:
Spitalul Județean de Urgență Sf Pantelimon din Focșani, Vrancea. Foto: SJU Focșani
Spitalul Județean de Urgență Sf Pantelimon din Focșani, Vrancea. Foto: SJU Focșani
  • Spitalul Județean de Urgență Sf Pantelimon din Focșani, Vrancea. Foto: SJU Focșani

Scandal la Focșani la Spitalul Județean de urgență. Prefectul și ministrul Sănătății spun că managerul SJU, care este infectat cu coronavirus ar fi fugit, dar managerul dezminte acuzațiile și povestește, într-o scrisoare deschisă, cum s-au petrecut de fapt lucrurile. Până la urmă, a fost internat cu forța

Scandal incredibil la Focșani, între managerul Spitalului Județean de Urgență (SJU) Sfântul Pantelimon, Constantin Mîndrilă și autoritățile centrale, adică Gheorghiță Berbece și ministrul Sănătății, Nelu Tătaru. 

Prefectul județului susține că managerul, după ce a aflat că este infectat cu coronavirus, nu a luat măsurile necesare, ba chiar că și-ar fi luat laptopul și ar fi dispărut.  Afirmațiile sale au fost susținute și de ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, care a spus, la un post tv, că managerul Spitalului Județean Focșani e de negăsit, că îl va demite pe Constantin Mîndrilă, și că în locul său va pune o echipă mixtă – MApN – Ministerul Sănătății. Nelu Tătaru a anunțat și că luni va face o inspecție la Spitalul Județean de Urgență (SJU) Sfântul Pantelimon din  Focșani. 

Managerul Constantin Mîndrilă, însă, neagă toate acuzațiile și acuză prefectul de ABUZ!

Într-o scrisoare deschisă transmisă DC Medical, managerul Spitalului Județean Focșani, Constantin Mîndrilă, arată cum s-a desfășurat lucrurile din clipa în care a aflat că e infectat și acuză conducerea județului de abuz. Iată scrisoarea sa, integrală: 

SCRISOARE DESCHISĂ

"Mai presus de Dumnezeu, de lege și de coronavirus nu este nimeni!”

Astăzi, în duminca Floriilor am fost supus la un abuz greu de imaginat, dar la care, totuși, mă așteptam. Vreau să împărtășesc tuturor cum un bolnav de COVID-19 este hărțuit de către prefectul județului, singurul lui scop fiind de a pune stăpânire pe spital.

Fac precizarea că, de la mijlocul lunii martie 2020, conștient de pericolul la care mă expun, de a contacta virusul, am decis să închiriez o locație din aproprierea Spitalului Județean Vrancea unde m-am mutat, pentru a-mi proteja familia. Nu mi-am mai văzut fetița de trei săptămâni!

Așadar, de când a început situația de urgență, m-am separat de famile, mi-am găsit o locuință în apropierea spitalului și am lucrat cot la cot cu colegii mei pentru ca lucrurile să meargă bine. Poate confirma oricare dintre colegi că eram primul care venea la birou, înainte de ora 7.00, și ultimul care pleca, de multe ori și după ora 21.00.

Am stat în spital efectiv și m-am ocupat că totul să fie bine, mai ales că presiunea era cu atât mai mare cu cât Spitalul Militar și Spitalul Adjud au fost închise, în urmă infectării cadrelor medicale cu COVID-19. Spitalul Județean rămânând singurul în picioare, atât pentru urgențe medicale din județ cât și în lupta cu virusul COVID-19.

„Am anunțat DSP Vrancea”

În dată de 08 aprilie 2020, inevitabilul s-a produs. Am fost declarat pozitiv COVID-19 și, imediat am anunțat DSP Vrancea. Am făcut acest lucru ca o măsură de precauție suplimentară, deși instituția avea rezultatul testului meu, înainte că eu să îl primesc.

M-am prezentat la Secția Boli Infecțioase unde am fost consultat și mi s-au recoltat analize, iar în urmă rezultatelor, dr. Vasilache Mădălina, șefa secție a concluzionat că este o formă ușoară de COVID-19 . După prevederile Protocolului de tratament al infecției cu virusul SARS Cov 2 din 26.03.2020, formele ușoare se tratează la domiciliu în autoizolare.

Subliniez că HG 201/2020 precizează, la articolul 1, alineatul 5, punctul c) că persoanele confirmate COVID-19 asimptomatice sau cu forme ușoare, nu necesită internarea în unități sanitare pentru tratare. De asemenea, ordinului ministrului Sănătății 487 din 23.03.2020 prevede „cazurile ușoare se pot externă mai rapid sau chiar îngriji la domiciliu cu respectarea unor recomandări".

„M-am autoizolat la domiciliul ales”

Astfel, m-am autoizolat imediat la domiciliul ales, am informat prin adresa scrisă DSP Vrancea unde mă aflu și unde voi stă în autoizolare. Am păstrat legătură permanent cu medicul curant căruia îi raportăm zilnic funcțiile vitale (temperatura, concentrația de oxigen din sânge și tensiunea), am respectat tratamentul prescris, nu am intrat în contact cu nimeni și am încercat să mă odihnesc fiind foarte obosit și speriat.

Am anunțat directorul medical și medicul epidemilog al spitalului de situația mea. Pentru că starea de sănătate îmi permitea, am vorbit cu directorul medical și am stabilit de comun acord să continui activitatea desfășurată din izolare. Motiv pentru care, am luat și calculatorul de serviciu, pentru a lucra împreună online (am dovezi în acest sens, deoarece am lăsat inclusiv notificare scrisă către directorul medical).

 

În dată de 8 aprilie 2020 PNL Vrancea a dat publicității un comunicat în care îmi cerea, isteric, demisia pentru că m-am contaminat în spital, lucrând, iar în aceeași zi prefectul județului, cerea conducere militară la Spitalul de Urgență „Sfântul Pantelimon", Focșani.

Nu am răspuns acestor acuzații nefondate și rău am făcut!

Trebuia să îl întreb public pe domnul prefect cum crede că o conducere militară ar gestiona mai bine situația, din moment ce Spitalul Militar a fost închis încă de la începutul pandemiei pe motiv că majoritatea cadrelor medicale s-au infectat cu SARS-Cov-2 și că 30 dintre aceste cadre medicale sunt tratate la Spitalul Județean, în Secția Boli Infecțioase? De ce crede că situația spitalului nostru e așa dezastruoasă din moment ce noi avem confirmate pozitiv doar 7 cadre medicale din 1.300 de angajați? Și, îi aduc aminte public, pentru că deja știe, toată echipa mea de lucru, toți contacții mei direcți au fost testați și sunt negativi. Nu am infectat pe nimeni, permanent am purtat masca și mănuși de protecție și am păstrat distanță corespunzătoare.

A două zi, pe dată de 09 aprilie 2020 am fost sunat de medicul Janina Lazăr, medic epidemiolog în cadrul DSP Vrancea, numit de o lună de zile membru în Consiliul de Administrație al Spitalului Județean Focșani și, deloc întâmplător, membru PNL Vrancea.

„L-au sunat pe proprietarul apartamentului închiriat”

Domnia să, în loc să mă întrebe cum mă simt și să aibă o discuție profesională medic epidemiolog – pacient, mă întreba pe un ton foarte apăsat de ce m-am autoizolat și care sunt formele legale prin care mi-am închiriat locuința. I-am răspuns medicului epidemiolog la toate întrebările și am precizat inclusiv faptul că am încheiat un contract pe persoană fizică cu o firmă specializată pentru gestionarea deșeurilor periculoase (lenjerii etc) din locul în care m-am autoizolat.

În aceiași zi, la câteva ore distanță, am fost surprins să aflu că inclusiv prefectul județului l-a sunat pe proprietarul locuinței închiriate de mine să verifice dacă mă aflu la adresa respectivă. Probabil a solicitat și alte informații deși, din câte știm cu toții, anchetele în România sunt atributul altor instituții.

Duminică, 12 aprilie 2020, la ora 11.26, m-a sunat prefectul județului spunându-mi că din ordinul ministrului Sănătății trebuie să mă mut urgent la Secția de Boli Infecțioase. Deși l-am rugat să îmi trimită și mie ordinul, pentru că eram curios să văd despre ce este vorba, domnia să mi-a spus, fără echivoc, că dacă refuz va trimite Poliția și mă va mută cu forță. Eu am încercat să îi explic faptul că domnia să comite un abuz și că prin tot ceea ce face în spațiul public de câteva zile mă tratează nelegal și înjositor. I-am adus că argument și prevederile legale. Domnia să nu mi-a adus la cunoștință nicio prevedere legală dar a trimis la locuința unde eram autoizolat atât poliția cât și câțiva ziariști de casă ai domniei sale.

„A trimis poliția și jurnaliștii de casă”

Prin urmare, la câteva zeci de minute distanță, am ajuns să fiu filmat ca un tâlhar care a încălcat prevederile legale, deși nu sunt decât un bolnav de Covid 19 care stătea în autoizolare, respectând întocmai legislația în domeniu. Cei care într-adevăr încalcă legislația sunt prefectul județului și angajatorii mei – Ministerul Sănătății.

Iată cum, fără voia mea, de astăzi de la ora 13.00, fiind un caz COVID-19 ușor, ocup unul din cele 130 de paturi din Pavilionul COVID-19 al Spitalului Județean Focșani, deși chiar legislația elaborată de angajatorul meu, Ministerul Sănătății, spune că astfel de cazuri se tratează acasă, în izolare!

Mă întreb ce se întâmplă cu ceilalți colegi ai mei, diagnosticați pozitiv și care se tratează în autoizolare la domiciliu? Ar trebui și ei să se îngrijoreze că mâine va veni Poliția și presa și îi va aduce cu forță la spital?

Dacă această atitudine față de un bolnav nu este abuz, atunci ce este, grijă exagerată a prefectului față de sănătatea mea?

În altă ordine de idei, dacă argumentele mele de până acum nu sunt suficiente în a arăta faptul că sunt doar victima unor interese politice, vreau să mai aduc un argument.

În luna martie 2020, în municipiul Focșani au fost diagnosticați pozitiv COVID-19 un număr de 30 cadre medicale de la Spitalul Militar Focșani. Mai mult de atât, o parte din aceste cadre medicale au transmis coronavirusul și la 2 medicii de la Spitalul Municipal Adjud, dar și la funcționari din alte instituții. Că urmare a acestui fapt, Spitalul Militar Focșani și Spitalul Municipal Adjud au fost închise o perioadă lungă pentru dezinfecție totală. În acest caz PNL Vrancea și prefectul județului nu au avut niciun fel de reacție, dar niciuna. Nu au zis niciun cuvânt, de parcă erau pești!

Mai mult, în dată de 10 aprilie 2020, în România erau infectate COVID-19 un număr de 812 cadre medicale. 429 cadre medicale la Suceava – și la Suceava este conducere militară la spital, 35 cazuri la Spitalul Deva unde este, iarăși, conducere militară, 44 cazuri la Arad, unde nu este conducere militară, 34 cazuri la Galați unde nu este conducere militară, 34 cazuri la Iași și nu este conducere militară, 18 cazuri la Albă și nu este conducere militară etc. În Vrancea erau infestate COVID-19 doar 7 cadre medicale dintr-un număr de peste 1.300 angajați ai Spitalului Județean. Asta vi se pare domnule prefect a fi un management dezastruos?

Dintr-o dată, faptul că sub 1% din personal a fost confirmat COVID-19 devine o mare problema în funcționarea spitalului județean pentru că așa spun "specialiștii" de la PNL Vrancea, domnul deputat Ion Ștefan, marinar de meserie, și domnul senator Cătălin Toma, de meserie profesor. Aceste două "somități" ale lumii medicale au solicitat conducere militară la Spitalul Județean de Urgență "Sfântul Pantelimon", Focșani apreciind că infectarea mea la muncă reprezintă un mod dezastruos în care m-am ocupat de toate problemele legate de COVID-19.

Respectând logică celor două somități din lumea medicală vrânceană, dar și a prefectului, înseamnă că o gestionare dezastruoasă a problemelor legate de COVID-19 continuă și la Spitalul Suceava unde astăzi au fost teste positive pentru un medic militar anestezist detașat de la Cluj.

Evident că nu despre asta este vorba! Coronavirusul nu funcționează așa cum își imaginează domnii de la PNL Vrancea.

Sigur, la Spitalul Județean Focșani poate veni și o conducere militară, este deja în parctica abuzurilor de până acum să se întâmple aceste lucruri! Ceea ce în acest moment este important este sănătatea cadrelor medicale și sănătatea oamenilor din Vrancea. Cadrele medicale au echipamente de protecție achiziționate de către echipa Spitalului Județean pentru încă o lună de zile (voi demonstra acest lucru pe cifre de inventor din magazia spitalului) iar eu voi fi alături de toți colegii mei pe perioada internării mele abuzive!

Domnule prefect, dacă ați avea puțină umanitate și demnitate nu ați coborî atât de jos, nu ar fi trebui să ajungeți să comiteți abuzuri asupra unui bolnav de Covid-19 doar pentru a-i lua funcția!

În încheiere aș dori să mai transmit domnilor de la PNL, atât de preocupați de soarta mea, un lucru: „Mai presus de Dumnezeu, de lege și de coronavirus nu este nimeni!"

Semnează, Constantin Mîndrilă, Directorul Spitalului Județean de Urgență "Sfântul Pantelimon", Focșani".

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2023 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1