Secretul pâinii bine făcute. La ce temperatură trebuie să dospească aluatul
Aluatul de pâine ar fi bine să dospească la o anumită temperatură pentru ca pâinea să aibă un gust delicios, nu de drojdie.
Pâinea are nevoie să dospească al o anumită temperatură ca aluatul să dospească cum trebuie. O spune și Dan Vodnar, profesor de Gastronomie Moleculară la USAMV Cluj:
”#Știați Că
Temperatura ideală pentru dospirea aluatului este 27 grade Celsius? Temperatura de creștere și multiplicare pentru drojdia care facilitează „creșterea” aluatului în timpul dospirii este de 27 grade Celsius, orice temperatură mai înaltă cauzează multiplicarea excesivă a drojdiei și obținerea unui aluat cu „gust de drojdie”.
Medicul nutriționist Mihaela Bilic a explicat, pe pagina sa de Instagram, care este diferența între pâinea prăjită și cea proaspătă. Ea a explicat de ce una balonează mai mult decât cealaltă, dar și pe care ar trebui să o alegem.
„Pâine proaspătă sau prăjită
Îngrașă la fel, balonează diferit!
Când vine vorba de pâine, trebuie să știm că toată îngrașă la fel, indiferent că este albă sau neagră, proaspătă sau prăjită, cu drojdie sau cu maia, simplă sau cu semințe.
Ce este diferit între sortimente? Aportul de fibre/tărâțe, care însă nu are impact pe conținutul caloric, ci doar ajută la digestie/tranzit intestinal. Unii ar spune că pâinea din făină integrală este mai bogată în vitamine din grupul B și minerale, însă ele nu pot fi absorbite din cauza fitaților prezenți în cereale. Ce se întâmplă cu pâinea prin prăjire, în afară de faptul că se rumenește frumos și miroase delicios? Pierde apa, devine mai ușoară și se concentrează în nutrienți/calorii - de la aprox 240 cal/100g, ajunge la 340 cal prin prăjire. Dar noi nu mâncăm pâinea cu suta de grame, ci cu felia, iar o felie de pâine (proaspătă sau prăjită) are tot 80 calorii.
Care e avantajul pâinii prăjite? Faptul că e mai ușor de digerat, nu balonează”, scrie dr Bilic.
Pâinea cu maia are de fapt beneficii ascunse pentru sănătate. Se face printr-un proces de fermentare care adaugă probiotice sănătoase produsului finit. O dietă bogată în probiotice din alimente fermentate a fost legată de tot felul de rezultate pozitive asupra sănătății, cum ar fi o digestie îmbunătățită și o funcție imunitară mai bună. Și din moment ce mulți experți consideră că este mai bine să obțineți probiotice din alimente, mai degrabă decât din suplimente, aluatul poate adăuga la doza zilnică necesară un conținut de probiotice.
Pentru cea mai sănătoasă pâine cu maia, alegeți un soi făcut cu făină integrală de grâu. Nu numai că veți absorbi probioticele naturale ale pâinii, veți primi și fibre, proteine și minerale suplimentare. De asemenea, vă puteți prepara propria pâine cu aluat acasă. Este mai ușor decât v-ați putea imagina și vă permite să controlați unele dintre ingrediente.
-
-
Aspirina scade riscul de cancer de colon cu până la 50%13.12.2025, 19:06
-
Șoriciul, aperitivul de sezon pe care nu trebuie să-l ratezi13.12.2025, 18:02
-
Deficiența de B12: Cum alegi forma potrivită pentru creier și metabolism13.12.2025, 16:56
-
Ce trebuie să știi dacă ai avut COVID13.12.2025, 15:27
Cum combini corect produsele de îngrijire, pentru un păr sănătos și revitalizat
Ten luminos fără cremă: 5 obiceiuri care curăță pielea din interior
Află cele 5 obiceiuri dovedite științific care îți curăță pielea din interior și o ajută să strălucească natural.
Ce se întâmplă dacă îți vopsești părul când ești la menstruație. Impactul hormonal asupra culorii părului
Cade părul de la stres? Adevărul științific pe care nu l-a spus nimeni. Ce se întâmplă, de fapt, în corp
Este bine să îți îndepărtezi părul facial? Ce spun medicii
5 motive pentru care nu ar trebui să te epilezi
Acestea sunt cele cinci motive pentru care nu ar trebui să te mai epilezi.
Ce se întâmplă dacă îți masezi urechile în fiecare zi? Efectul te va surprinde!
3 semne că ai fața îmbătrânită. Trucul simplu care șterge ridurile adânci. Greșeala pe care o faci zilnic
De ce te mănâncă scalpul: 8 cauze surprinzătoare. Soluția care te scapă rapid de mâncărime
Gelurile UV și ojele hibride nu mai sunt sigure pentru manichiură. TPO, interzis în UE
Îngrijirea corectă a ochilor: 5 pași esențiali pentru a menține sănătatea oculară
Cum să previi îmbătrânirea prematură a tenului: 5 sfaturi și trucuri
Te confrunți cu primele semne de îmbătrânire, dar îți dorești să păstrezi elasticitatea și luminozitatea naturală a pielii tale?
Cum previi părul electrizat și uscat de la frig și căciulă
Soluția naturală care îți colorează părul în nuanțe calde, fără chimicale și fără daune
Manichiura cu efect de aură, trendul spectaculos al acestei toamne
De ce nu ar trebui să porți cerceii mereu. Riscurile la care te expui
Acestea sunt riscurile la care te expui dacă porți cerceii mereu.
Ce trebuie să știi dacă te dai cu parfum. Lucrul grav care se poate întâmpla
Ce trebuie să știi dacă te dai cu parfum. Lucrul grav care se poate întâmpla.
Greșelile banale care fac ridurile de pe frunte mai vizibile
Ochelarii de soare și sănătatea oculară: Mituri și adevăruri
Masajul, dincolo de beneficiile relaxante. Are impact asupra longevității
Această activitate relaxantă îți oferă o stare de bine și îți prelungește viața.
Cum să speli corect lenjeria intimă. Ghidul complet pentru o îngrijire adecvată
Cum speli corect lenjeria intimă. Detaliile pe care trebuie să le știi.
Cum trebuie, de fapt, să alegi culoarea ojei. Detaliul de care să ții cont pentru avea o manichiură perfectă
Cum trebuie, de fapt, să alegi culoarea ojei. Detaliul de care să ții cont pentru avea o manichiură perfectă. Cum influențează tonul pielii.
