Secretul pâinii bine făcute. La ce temperatură trebuie să dospească aluatul
Aluatul de pâine ar fi bine să dospească la o anumită temperatură pentru ca pâinea să aibă un gust delicios, nu de drojdie.
Pâinea are nevoie să dospească al o anumită temperatură ca aluatul să dospească cum trebuie. O spune și Dan Vodnar, profesor de Gastronomie Moleculară la USAMV Cluj:
”#Știați Că
Temperatura ideală pentru dospirea aluatului este 27 grade Celsius? Temperatura de creștere și multiplicare pentru drojdia care facilitează „creșterea” aluatului în timpul dospirii este de 27 grade Celsius, orice temperatură mai înaltă cauzează multiplicarea excesivă a drojdiei și obținerea unui aluat cu „gust de drojdie”.
Medicul nutriționist Mihaela Bilic a explicat, pe pagina sa de Instagram, care este diferența între pâinea prăjită și cea proaspătă. Ea a explicat de ce una balonează mai mult decât cealaltă, dar și pe care ar trebui să o alegem.
„Pâine proaspătă sau prăjită
Îngrașă la fel, balonează diferit!
Când vine vorba de pâine, trebuie să știm că toată îngrașă la fel, indiferent că este albă sau neagră, proaspătă sau prăjită, cu drojdie sau cu maia, simplă sau cu semințe.
Ce este diferit între sortimente? Aportul de fibre/tărâțe, care însă nu are impact pe conținutul caloric, ci doar ajută la digestie/tranzit intestinal. Unii ar spune că pâinea din făină integrală este mai bogată în vitamine din grupul B și minerale, însă ele nu pot fi absorbite din cauza fitaților prezenți în cereale. Ce se întâmplă cu pâinea prin prăjire, în afară de faptul că se rumenește frumos și miroase delicios? Pierde apa, devine mai ușoară și se concentrează în nutrienți/calorii - de la aprox 240 cal/100g, ajunge la 340 cal prin prăjire. Dar noi nu mâncăm pâinea cu suta de grame, ci cu felia, iar o felie de pâine (proaspătă sau prăjită) are tot 80 calorii.
Care e avantajul pâinii prăjite? Faptul că e mai ușor de digerat, nu balonează”, scrie dr Bilic.
Pâinea cu maia are de fapt beneficii ascunse pentru sănătate. Se face printr-un proces de fermentare care adaugă probiotice sănătoase produsului finit. O dietă bogată în probiotice din alimente fermentate a fost legată de tot felul de rezultate pozitive asupra sănătății, cum ar fi o digestie îmbunătățită și o funcție imunitară mai bună. Și din moment ce mulți experți consideră că este mai bine să obțineți probiotice din alimente, mai degrabă decât din suplimente, aluatul poate adăuga la doza zilnică necesară un conținut de probiotice.
Pentru cea mai sănătoasă pâine cu maia, alegeți un soi făcut cu făină integrală de grâu. Nu numai că veți absorbi probioticele naturale ale pâinii, veți primi și fibre, proteine și minerale suplimentare. De asemenea, vă puteți prepara propria pâine cu aluat acasă. Este mai ușor decât v-ați putea imagina și vă permite să controlați unele dintre ingrediente.
-
OMS avertizează asupra bolii respiratorii MERS24.12.2025, 20:13
-
-
-
-
Cum previi părul electrizat și uscat de la frig și căciulă
De ce ai senzația că te strânge pielea după ce ai stat în piscină sau în mare
De ce ai senzația că te strânge pielea după ce ai stat în piscină sau în mare.
Ți se îngrășă părul rapid? Iată unde greșești cu rutina de spălare
Părul gras este una dintre cele mai comune probleme ale scalpului, afectând persoane de toate vârstele.
Riscurile ascunse ale produselor de îndepărtare a lacului de unghii. Ce trebuie să știi
De ce să îți pui orez cald pe mâini. Trucul genial pe care îl vei iubi. Rezultatele apar imediat
Secretul unor mâini catifelate. Ingredientul banal din bucătărie care îți transformă mâinile în doar câteva minute.
Conservanți cancerigeni, identificați în produse de îngrijire personală
Acest produs pe care îl folosim zilnic poate duce la cancer. Medicii trag un semnal de alarmă.
Soluția naturală care îți colorează părul în nuanțe calde, fără chimicale și fără daune
Uleiul esențial de portocală: 5 beneficii uimitoare. Calmează creierul, te întinerește și elimină bacteriile
Gelurile UV și ojele hibride nu mai sunt sigure pentru manichiură. TPO, interzis în UE
Cum să cureți corect oja semipermanentă. Detaliul pe care l-ai ignorat
Când să aplici masca de față pentru rezultate vizibile
Cum combini corect produsele de îngrijire, pentru un păr sănătos și revitalizat
Cum să alegi o cremă bună pentru iarnă: nu după miros, ci după ingrediente
Pielea, afectată de schimările de temperatură. Trucurile dermatologilor pentru un ten perfect
Soluția pe care trebuie să o aplici pe unghii înainte de a-ți face manichiura
Cum să îți protejezi pielea toamna și iarna. 7 trucuri recomandate de dermatologi
Cât de des ar trebui să te speli pe față? Dermatologii dezvăluie greșeala pe care o facem
De ce să nu te speli pe cap cu 2–3 zile înainte de vopsire. Sfaturi pentru o culoare perfectă și un scalp sănătos
Ai barbă? S-ar putea să ai mai multă mizerie și mai mulți microbi decât un câine!
Adevărul șocant despre barbă: este mai murdară decât o toaletă publică? Uite ce au descoperit cercetătorii!
7 obiceiuri zilnice care îți pot afecta sănătatea părului și cum să le corectezi
Părul este mai mult decât un element de estetică – el poate reflecta starea generală de sănătate și bunăstare.
Ce trebuie să știi dacă te dai cu parfum. Lucrul grav care se poate întâmpla
Ce trebuie să știi dacă te dai cu parfum. Lucrul grav care se poate întâmpla.
Apa micelară - trebuie clătită sau nu? Adevărul dermatologilor. Ai folosit-o greșit până acum!
Dermatologii avertizează! Adevărul despre apa micelară. Trebuie clătită sau nu? Cum îți distrugi pielea fără să-ți dai seama.
