Siguranța pacientului, prioritară. Cătălina Poiană: Reprezintă un concept pentru care trebuie să se lucreze zi de zi

Monika Baciu |
Data publicării:
siguranta pacientului - FOTO: Freepick
siguranta pacientului - FOTO: Freepick

Siguranța pacientului este un concept prioritar pentru cadrele medicale. 

Siguranța pacientului trebuie să fie în centrul tuturor activităților medicale. Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a declarat data de 17 septembrie Ziua Mondială pentru Siguranța Pacientului, cu scopul de a fi dezvoltate politici și practici privind siguranța pacienților în lume.

În acest context, Colegiul Medicilor din Municipiul București atrage atenția că una din principalele condiții pentru îmbunătățirea siguranței pacientului o reprezintă investițiile, în primul rând în infrastructura medicală.

”Respectarea circuitelor este strâns legată de conceptul de siguranță a pacientului, dar, bineînțeles, când vorbim despre circuite, vorbim și de necesitatea existenței unei infrastructuri medicale optime. În spitalele, ambulatoriile, cabinetele unde sunt consultați și tratați pacienții nu trebuie uitat că acolo lucrează și medicii, precum și celelalte categorii de personal medical.

Cu toții avem nevoie de o infrastructură medicală adecvată. În București profesează în prezent peste 15.000 de medici. Suntem convinși că suntem în asentimentul tuturor când spunem că siguranța pacientului reprezintă un concept pentru care trebuie să se lucreze zi de zi și trebuie să existe investiții astfel încât siguranța pacientului să se îmbunătățească continuu.

Cu toții am văzut în mass-media diverse cazuri de unități medicale care își desfășoară activitatea în clădiri vechi și foarte vechi, unele care NU au fost reabilitate de zeci de ani. Și aici, ca în orice unitate medicală, trebuie să fie implementat conceptul de siguranță a pacientului, dar și conceptul de a profesa într-o unitate medicală care să fie sigură și pentru personalul medical”, arată prin intermediul unui comunicat de presă, prof. dr. Cătălina Poiană, președintele Colegiului Medicilor din Municipiul București.

Vezi și: Pacienții, dezamăgiți de sistemul medical românesc: Plătim asigurări de sănătate degeaba. Ni se cere să ne aducem medicamente. E jale, sunt doar doi medici

Siguranța pacienților, prioritară și pentru Ministerul Sănătății

Anul acesta, tema stabilită de Organizația Mondială a Sănătății este reprezentată de utilizarea sigură a medicamentelor. Ministerul Sănătății îndeamnă pacienții și aparținătorii acestora să se informeze cu privire la modul de utilizare corecta a medicamentelor și să conștientizeze importanța achiziționării acestor produse numai din surse autorizate.

”Atragem atenția asupra achiziționării medicamentelor online, din surse neautorizate, care crește riscul de a intra în posesia unor produse falsificate. Aceste produse neautorizate ar putea să nu fie evaluate corespunzător din punct de vedere al calității, siguranței și eficacității, în conformitate cu prevederile legale în vigoare de la nivelul Uniunii Europene.

Utilizarea eronată a medicației afectează milioane de pacienți în întreaga lume, iar costurile cauzate de neglijarea siguranței pacientului reprezintă o povară pentru toate sistemele de sănătate.

Este important să acordăm atenție atât locului de unde achiziționăm medicamentele cât și modului in care sunt administrate, potrivit indicațiilor medicului”, arată Ministerul Sănătății prin intermediul unui comunicat de presă.

Vezi și: Dușul în doi, de la economie și glume la beneficii pentru sănătate. 8 lucruri pe care nu le-a spus nimeni, care-ți arată că nu-i chiar așa de rău

Recomandările OMS

Organizaţia Mondială a Sănătăţii a lansat, în octombrie 2004, programul WHO Patient Safety privind siguranţa pacientului, ca răspuns la o rezoluţie a Adunării Mondiale a Sănătăţii din 2002, care solicita Organizaţiei şi statelor membre să acorde atenţie maximă acestei probleme. Programul şi-a propus să coordoneze, să difuzeze şi să accelereze îmbunătăţirea siguranţei pacienţilor în întreaga lume.

În ultimul său raport, OMS menţiona că evenimentele adverse asociate asistenţei medicale reprezintă o problemă de sănătate publică la nivel mondial. Anual, se înregistrează circa 134 milioane de prejudicii evitabile aduse pacienţilor în cursul asistenţei medicale oferite în cadrul spitalelor şi sunt afectaţi 4 din 10 pacienţi trataţi în cabinetele medicilor de familie şi în ambulatorii, determinând circa 2,6 milioane de decese. Toate aceste evenimente nedorite cresc costurile serviciilor de sănătate cu peste 15%, potrivit OMS.

În 2020, Guvernul României s-a alăturat instituţiilor naţionale şi internaţionale care doresc să evidenţieze importanţa siguranţei pacientului şi a solidarităţii, implicării şi acţiunii în scopul îmbunătăţirii calităţii serviciilor medicale, astfel că Palatul Victoria a fost iluminat în portocaliu, culoare aleasă de Organizaţia Mondială a Sănătăţii drept simbol al evenimentelor prin care se marchează această zi.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
YesMy - smt4.5.3
pixel