Simptom frecvent la pacienții cu formă ușoară de COVID-19: apare la 86% dintre ei

Dana Lascu |
Data publicării:
Migrene, dureri de cap        Foto: Pixabay
Migrene, dureri de cap Foto: Pixabay

Aproape 86% dintre pacienții care au avut forme ușoare de COVID-19 au avut acest simptom, în timp ce cei cu forme medii și grave îl prezintă în proporții extrem de mici. 

Un simț al mirosului redus sau disfuncție olfactivă este unul dintre cele mai frecvente simptome ale COVID-19. Un studiu recent publicat în Journal of Internal Medicine (link direct studiu) a examinat prevalența și recuperarea la pacienții cu diferite grade de severitate a COVID-19.

Studiul a presupus analiza a 2.581 de pacienți din 18 spitale europene. În urma analizei datelor, cercetătorii au constatat că 85,9% dintre pacienții cu forme ușoare de COVID-19 au avut acest simptom, în timp ce doar 4,5% din pacienții cu forme medii l-au experimentat. De asemenea, în cazul pacienților cu forme severe de COVID-19, doar 6,9% dintre ei au avut acest simptom. 

Durata medie a disfuncției olfactive raportată de pacienți a fost de 21,6 zile, dar aproape un sfert dintre pacienții afectați au raportat că nu și-au recuperat simțul mirosului la 60 de zile după ce l-au pierdut.

Evaluările clinice obiective au identificat disfuncții olfactive în 54,7% din cazurile ușoare de COVID-19 și 36,6% din cazurile moderate și critice de COVID-19. 

La 60 de zile și 6 luni, 15,3% și, respectiv, 4,7% dintre acești pacienți nu-și recăpătaseră obiectiv simțul mirosului.

„Disfuncția olfactivă este mai răspândită în formele ușoare de COVID-19 decât în formele moderate până la critice, iar 95% dintre pacienții care prezintă simptomul își recuperează simțul mirosului în decursul a 6 luni după infecție”, a declarat autorul principal dr Jerome R. Lechien, de la Universitatea Paris Saclay.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel