Simptome gripă. De ce ne simţim atât de rău

Mihai Ciobanu |
Data actualizării: | Data publicării:
raceala
raceala

Știm cu toții că simptomele infecției cu gripă includ febră, tuse, durere în gât, dureri musculare, dureri de cap și oboseală. Dar ce cauzează toate aceste simptome? Ce se întâmplă în corpul tău când lupți împotriva gripei?

Potrivit unui studiu realizat de către un cercetător citat de cnn.com, multe dintre sistemele cu care organismul luptă împotriva virusului provoacă mare parte dintre simptomele asociate cu gripa. Virusul gripal provoacă o infecție în tractul respirator, nas, gât și plămâni.

Virusul este inhalat sau transmis, de obicei prin degete, către membranele mucoase ale gurii, nasului sau ochilor. Apoi călătorește în jos pe tractul respirator și se leagă de celulele epiteliale care alcătuiesc căile respiratorii pulmonare prin intermediul unor molecule specifice pe suprafața celulară. Odată ce a intrat în celule, virusul deturnează mașinile de fabricare a proteinelor din celule pentru a-și genera propriile proteine virale și a crea mai multe particule virale. Odată ce particulele virale mature sunt produse, ele sunt eliberate din celulă și pot continua apoi să invadeze celulele adiacente.

Cum reacţionează organismul

 

În timp ce acest proces provoacă unele leziuni pulmonare, cele mai multe simptome ale gripei sunt de fapt cauzate de răspunsul imun la virus. Raspunsul imun primar implică celule ale sistemului imunitar innascut al organismului, cum ar fi macrofagele si neutrofilele. Aceste celule exprimă receptori care sunt capabili să simtă prezența virusului. Apoi, sună alarma prin producerea de mici molecule asemănătoare hormonului numite citokine și chemokine. Acestea avertizează organismul că s-a stabilit o infecție.

După câteva zile, aceste celule se deplasează în plămâni și încep să omoare celulele infectate cu virusul. Acest proces creează o mare parte a leziunilor pulmonare similare cu bronșita, care poate agrava boala pulmonară existentă și face dificilă respirația.

În plus, acumularea de mucoasă în plămâni, ca rezultat al acestui răspuns imun la infecție, induce tusea ca reflex pentru a încerca curățarea căilor respiratorii. În mod normal, această leziune declanșată de sosirea celulelor T în plămâni este reversibilă la o persoană sănătoasă, dar când avansează, este o veste proastă și poate duce chiar la deces.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
YesMy - smt4.5.3
pixel