Simptomul terifiant al AVC-ului. Semnul care apare cu câteva zile înainte ca un vas de sânge să explodeze

Monika Baciu |
Data publicării:
avc - FOTO: Freepik@Fantastic Studio
avc - FOTO: Freepik@Fantastic Studio

Un simptom înfricoșător al AVC-ului este mereu ignorat. Numai că acesta poate să ne salveze viața dacă suntem atenți la ce ne transmite creierul. Semnul poate să apară chiar cu câteva zile înainte ca un vas de sânge să explodeze în creier.

Un simptom înfricoșător ar putea fi un semn neașteptat că suferi un accident vascular cerebral. Există un simptom adesea ignorat și neașteptat care ar putea indica faptul că cineva suferă un accident vascular cerebral, susțin experții medicali.

Mulți dintre noi cunosc trei semne comune care indică faptul că cineva suferă un accident vascular cerebral, dar există și alte simptome care nu ar trebui ignorate, iar vertijul este unul dintre ele.

Ce este vertijul

Vertijul, senzația că totul în jurul tău se învârte, poate face să pară că ai pierdut echilibrul. Cu toate acestea, ar putea fi un semn că ceva nu este în regulă și nu ar trebui ignorat dacă nu trece.

Mulți dintre noi cunosc trei semne comune care apar atunci când cineva suferă un accident vascular cerebral, amintite prin prima parte a acronimului FAST: cădere a feței, slăbiciune la nivelul brațului și vorbire neclară - dar nu asta ar trebui să fie singurul lucru de care să fim conștienți.

Un episod de vertij poate dura câteva secunde sau ore și, în cazuri extreme, poate persista zile întregi. Episoadele recurente de vertij ar trebui să primească atenție medicală, deoarece pot indica o afecțiune medicală gravă.

Episoadele recurente de vertij pot fi un predictor al unui accident vascular cerebral.

Vezi și: Când și cum se bea, de fapt, cafeaua. Acesta e secretul unui creier sănătos! Vlad Ciurea: Este o plăcere, relaxare

AVC-ul, debut brusc

Cardiac Screen, o clinică medicală independentă din Londra, explică de ce AVC-ul are un debut brusc.

"Semnele unui accident vascular cerebral apar adesea brusc, dar acest lucru nu înseamnă că nu veți avea timp să acționați. Unele persoane vor experimenta simptome precum dureri de cap, amorțeală sau furnicături cu câteva zile înainte de a avea un accident vascular cerebral grav.

Dacă luați în considerare aceste simptome și căutați ajutor chiar dacă ele dispar, atunci șansele dumneavoastră de recuperare sunt mult mai bune. Nu ignorați semnele de avertizare timpurii. Nu exagerați dacă există o șansă că ați avut un accident vascular cerebral. Ignorarea vertijului nu este recomandată", arată Cardiac Screen.

AVC - FOTO: Freepik@medipic

Vezi și: Angiografia, tehnica ce pune diagnosticul de cancer fără biopsie. Radu Deac: Nu mai e nevoie de biopsie! Descoperă imediat tumorile maligne

Simptome care ar putea apărea înainte de un accident vascular cerebral:

- Paralizie completă a unei părți a corpului

- Pierdere bruscă a vederii, vedere încețoșată sau dublă

- Vărsături

- Amorțeală

- Confuzie

- Dificultăți în înțelegerea a ceea ce spun alții

- Probleme cu echilibrul și coordonarea

- Dificultăți în înghițire (disfagie).

Vezi și: Semnul din timpul nopții care îți arată că ai o boală mortală. Diana Mihalcea: Trebuie să îi sperii. Ăsta e un semn

AVC-ul, de două tipuri

Accidentul vascular cerebral reprezintă o problemă medicală gravă care apare atunci când fluxul de sânge către o parte a creierului este întrerupt sau redus semnificativ. Există două tipuri principale de accident vascular cerebral:

Accident vascular cerebral ischemic: Aproximativ 80% dintre accidentele vasculare cerebrale sunt de acest tip. Se produce atunci când un cheag de sânge sau o placă de aterom blochează una dintre arterele care furnizează sânge creierului.

Accident vascular cerebral hemoragic: Aproximativ 20% dintre accidentele vasculare cerebrale sunt de acest tip. Se produce atunci când un vas de sânge în creier se sparge, determinând sângerarea în jurul sau în interiorul creierului.

Simptomele unui AVC pot varia în funcție de zona afectată a creierului, dar pot include slăbiciune sau paralizie într-o parte a corpului, dificultăți de vorbire, tulburări de vedere, dureri de cap severe și pierderea coordonării.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
YesMy - smt4.5.3
pixel