Sindromul inflamator multisistem la copii, boala asociată cu COVID-19: cât de tare afectează inima

Angela Sabău |
Data actualizării: | Data publicării:
Copii, carantina
Copii, carantina

Sindromul inflamator multisistem la copii, afecțiune asociată cu COVID-19, afectează inima atât de tare, încât unii ar putea avea nevoie de monitorizare tot restul vieții, potrivit ultimelor studii.

Sindromul inflamator multisistem la copii (MIS-C), despre care se crede că este legat de COVID-19, dăunează inimii într-o asemenea măsură, încât unii copii vor avea nevoie de monitorizare și intervenții pe tot parcursul vieții, a spus autorul principal al articol de specialitate publicat pe 4 septembrie în EClinicalMedicine, un jurnal al The Lancet.
Studiile de caz arată, de asemenea, că MIS-C poate lovi copii aparent sănătoși, fără avertizare, la trei sau patru săptămâni după infecțiile asimptomatice, a spus Alvaro Moreira, doctor în științe medicale, de la Universitatea din Texas Health Science Center din San Antonio. Dr. Moreira, neonatolog, este profesor asistent de pediatrie în școala lungă de medicină a universității Joe R. și Teresa Lozano.
Potrivit lucrării publicate, nu a fost nevoie ca pacienții copii să prezinte simptomele clasice ale căilor respiratorii superioare ale COVID-19, pentru a dezvolta MIS-C, ceea ce este înspăimântător, a spus dr. Moreira. „Copiii ar putea să nu aibă simptome, nimeni nu știa că au boala și, câteva săptămâni mai târziu, ar putea dezvolta această inflamație exagerată în organism”.

Concluzii șocante

Echipa a analizat 662 de cazuri MIS-C raportate la nivel mondial între 1 ianuarie și 25 iulie. Printre concluzii: 71% dintre copii au fost admiși la secția de terapie intensivă (UCI); 60% au prezentat șoc. Durata medie de ședere în spital a fost de 7,9 zile; 100% au avut febră, 73,7% au avut dureri abdominale sau diaree și 68,3% au suferit vărsături; 90% au avut un test de ecocardiogramă (EKG) și 54% din rezultate au fost anormale; 22,2% dintre copii au necesitat ventilație mecanică. 4,4% au necesitat oxigenarea membranelor extracorporale (ECMO). 11 copii au murit.
„Aceasta este o boala nouă a copilariei, care se crede ca este asociat cu SARS-CoV-2”, a spus dr. Moreira. „Aceasta poate fi letală, deoarece afectează mai multe sisteme de organe. Indiferent dacă este vorba de inimă și plămâni, sistemul gastro-intestinal sau sistemul neurologic, are atât de multe fețe diferite, încât inițial a fost o provocare pentru clinicieni să înțeleagă.
Nivelul de inflamație în MIS-C depășește două afecțiuni pediatrice similare, boala Kawasaki și sindromul șocului toxic. „Norocul salvator este că tratarea acestor pacienți cu terapii utilizate în mod obișnuit pentru Kawasaki - imunoglobulină și glucocorticosteroizi - a fost eficientă”, a spus dr. Moreira.

Anomalii cardiace

Majoritatea celor 662 de copii au suferit o afectare cardiacă, așa cum indică markeri precum troponina, care este utilizată cu mare precizie la adulți pentru a diagnostica atacurile de cord.
„Aproape 90% dintre copii (581) au suferit o ecocardiogramă, deoarece au avut o manifestare cardiacă atât de semnificativă a bolii”, a spus dr. Moreira.
Daunele au inclus: Dilatarea vaselor de sânge coronarian, fenomen observat și în boala Kawasaki, precum și fracția de ejecție depresivă, indicând o capacitate redusă pentru inimă de a pompa sânge oxigenat în țesuturile corpului.
Aproape 10% dintre copii au avut un anevrism al unui vas coronarian. „Aceasta este o întindere localizată sau balonarea vasului de sânge care poate fi măsurată pe o ultrasunete a inimii”, a spus dr. Moreira.
Copiii cu anevrism sunt cei mai expuși riscului unui eveniment viitor. Aceștia sunt copii care vor avea nevoie de o observare semnificativă și de urmărire cu ultrasunete multiple pentru a vedea dacă acest lucru se va rezolva sau dacă acest lucru este ceva ce vor avea pentru restul vieții lor, a spus dr. Moreira.
„Și asta este catastrofal pentru un părinte care a avut un copil sănătos anterior și apoi el / ea se află în procentul foarte mic de persoane care au dezvoltat MIS-C după infecția cu COVID-19”, a spus el.
O altă constatare din studiile de caz: Aproape jumătate dintre pacienții care au avut MIS-C au avut o afecțiune medicală de bază, iar dintre aceștia, jumătate dintre indivizi erau obezi sau supraponderali.
În general, atat la adulți cât și la copii, vedem că pacienții care sunt obezi vor avea un rezultat mai rău”, a spus dr. Moreira.

 

Studiul poate fi găsit aici

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel