Sorina Pintea: 10 pacienți români pe an, la transplant pulmonar în Ungaria. „Am semnat”

Dana Lascu |
Data publicării:
Sorina Pintea, ministrul Sănătății
Sorina Pintea, ministrul Sănătății

Ministrul Sănătății, Sorina Pintea, a anunțat aseară, la o emisiune TV, că în privința transplantului pulmonar a semnat un acord cu Ungaria, pentru 10 pacienți români pe an, în prezent fiind discutate condițiile tehnice. Ministrul a spus că la sfârșitul lunii iunie ar putea fi semnat acordul tehnic între cele două state, pentru ca ulterior să înceapă colaborarea propriu-zisă.

„Acordul cu Ungaria în privința transplantului pulmonar va avea în spate niște condiții tehnice specifice. Avem un grup de lucru format din dr. Radu Zamfir, dr. Narcis Copcă și dr. Andrei Leșan de la Cluj, stabilesc condițiile tehnice în care se vor realiza aceste schimburi. Noi dorim ca la sfârșitul lunii iunie să putem semna acest acord tehnic, astfel încât să putem da drumul la colaborarea propriu-zisă. Este un acord pentru zece pacienți români operați în Ungaria pe an" a declarat Sorina Pintea la Digi 24.

Conform Agerpres, demnitarul a menționat și că luna viitoare va merge la Roma pentru a discuta un acord cu Agenția Națională de Transplant din Italia, tot pentru transplantul pulmonar, dar fiind faptul că lista de pacienți români care au nevoie de această intervenție se mărește și pentru că își dorește să aibă și soluții de rezervă pentru aceștia.

„Este nevoie de aceste acorduri pentru a putea avea o soluție de backup pentru pacienții noștri aflați pe lista de așteptare și care nu vor avea la timp organele", a precizat Pintea.

31 de pacienți pe lista de așteptare pentru transplant pulmonar

Mai mult, Sorina Pintea a cerut, într-o scrisoare, Eurotransplant ca România să fie primită în etapa a doua a candidaturii.

„România, ca să poată trimite pacienții spre a beneficia de un transplant pulmonar, de asta vorbim în mod special, într-una din țările UE, trebuia să dea niște plămâni la schimb, iar noi anul trecut aveam o restanță de 24 de organe. (...) Am avut o întâlnire oficială cu board-ul Eurotransplant (...) în urmă cu o lună, am cerut într-o scrisoare adresată Eurotransplant să fim primiți în pasul II, pentru că sunt niște pași pe care trebuie să îi faci pentru a deveni membru. Adică să ne găsim o țară, o clinică care să preia pacienții noștri, ai căror medici să vină să opereze aici și noi am propus Hanovra (...). Pasul acesta ne ajută în transplant - în momentul în care noi avem un pacient și ei au un organ care ar fi disponibil la acea clinică cu care noi vom avea legături, atunci pacienții noștri pot fi transplantați acolo, dar în același timp și noi trebuie să avem aceste organe. Merg acolo și donatorul, și primitorul", a explicat Sorina Pintea.

Potrivit demnitarului, pe lista de așteptare pentru un transplant pulmonar în România sunt acum înscriși 31 de pacienți.

„Avem nevoie de donatori, Biserica Ortodoxă Română sprijină acest lucru, (...) dar din păcate mai sunt preoți care îi sfătuiesc pe aparținători să refuze donarea, fiind una dintre cele mai mari probleme. Celelalte probleme sunt lipsa încrederii și poate durerea momentului - unii nu vor să accepte că, atunci când cineva drag lor este în moarte cerebrală, pleacă", a explicat Pintea.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel