Sorina Pintea, anunț important despre gripă. Avem sau nu epidemie?

Dana Lascu |
Data publicării:

Cu 39 de decese cauzate de gripă și două săptămâni epidemice deja înregistrate, ministrul Sănătății, Sorina Pintea, a declarat că săptămâna viitoare va fi una decisivă în ceea ce privește o hotărâre referitoare la declararea epidemiei de gripă. Decizia o va lua marți, împreună cu experții instituției pe care o conduce.

Numărul persoanelor care au murit din cauza gripei a ajuns sâmbătă la 39, conform datelor Centrului Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile, din cadrul Institutului Național de Sănătate Publică.

„Săptămâna viitoare va fi decisivă. Dacă pentru a treia săptămână consecutiv numărul cazurilor diagnosticate va depăși numărul cazurilor estimate, atunci vom declara epidemie de gripă. În ceea ce privește pacienții care prezintă simptomele unei gripe, aceștia trebuie să se adreseze în primul rând medicului de familie, să evite automedicația și să respecte cu strictețe instrucțiunile pe care inclusiv Ministerul Sănătății le-a transmis în teritoriu având în vedere multiplele cazuri de viroze respiratorii din această perioadă. (...) În ceea ce privește testele pentru gripă, săptămâna trecută, vineri, am avut o conferință de presă împreună cu profesorul Adrian Streinu-Cercel, care spunea că este foarte ușor să diagnostichezi o gripă pe baza semnelor clinice. Deci, nu este neapărat necesar să ai aceste teste, dar, de regulă, aceste teste se găsesc în unitățile de primiri-urgențe", a spus Sorina Pintea, duminică, într-o intervenție la Antena 3.

E vina farmaciilor dacă nu au vaccinuri

Demnitarul a arătat că, în ceea ce privește vaccinurile antigripale, dozele care nu sunt asigurate de Ministerul Sănătății „pot fi achiziționate din farmaciile cu circuit deschis, care sunt societăți comerciale. Ele ar fi trebuit să se aprovizioneze pentru această perioadă, pentru că nu e o surpriză că există un sezon al virozelor".

Marți, Institutului Național de Sănătate Publică va prezența un nou raport săptămânal și, în funcție de acesta, se va decide dacă avem sau nu epidemie de gripă în România.

„Ținând cont de faptul că ultimele două săptămâni din această perioadă epidemiologică au fost declarate săptămâni epidemice, adică numărul de cazuri diagnosticate a depășit numărul de cazuri estimate, conform specialiștilor suntem în pragul unei epidemii. Pentru a putea declara epidemie, este nevoie de trei săptămâni la rând în care numărul cazurilor diagnosticate să fie mai mare decât numărul cazurilor estimate", a precizat Pintea.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel