Sorina Pintea: Lucrăm la standardizarea procedurilor operaţionale în spitalele de psihiatrie

Adisa Codruț / 10 oct 2019 / 13:42
Sorina Pintea. Foro: DC Medical
Sorina Pintea. Foro: DC Medical

Sorina Pintea, ministrul Sănătății, a arătat că în prezent, ministerul lucrează la standardizarea procedurilor operaționale în spitalele de psihiatrie. Ministerul Sănătăţii lucrează la standardizarea procedurilor operaţionale în spitalele de psihiatrie, a informat, ministrul Sorina Pintea, în mesajul transmis cu ocazia Zilei Mondiale a Sănătăţii Mintale. De asemenea, se lucrează la strategia şi la planul de măsuri în domeniul sănătăţii mintale.

"Este timpul de a vorbi deschis despre sănătatea mintală, este timpul să creştem gradul de conştientizare şi educare, la nivel naţional, în privinţa acestui domeniu. Anul acesta, au existat mai multe evenimente nefericite care au tras un semnal de alarmă cu privire la sănătatea mintală. Sunt multe de făcut în acest domeniu. (...) Lucrăm şi la standardizarea procedurilor operaţionale în spitalele de psihiatrie. Am stabilit întâlniri între specialişti din comisia de specialitate a MS, reprezentanţi ONG-uri, medici pentru a găsi cele mai bune soluţii pentru modificarea Legii Sănătăţii Mintale şi a programelor de tratament", a afirmat Pintea.

Ea a precizat că susţine propunerea făcută de specialişti care vizează înfiinţarea unui grup de lucru interministerial, alcătuit din reprezentanţi ai mai multor ministere şi instituţii publice care să elaboreze strategia şi planul de măsuri care să identifice soluţiile necesare acestui domeniu.

"Aştept concluziile discuţiilor dintre profesionişti şi societatea civilă şi voi lua imediat măsurile necesare care se impun. Cazul bolnavului cu afecţiuni psihice necesită o abordare multidisciplinară. Deseori aceste cazuri, în special cele cronice, exced sfera medicală şi devin cazuri sociale. De aceea, susţin prima propunere făcută de specialişti care vizează înfiinţarea unui grup de lucru interministerial, alcătuit din reprezentanţi ai mai multor ministere şi instituţii publice, cu putere de decizie, ca, de exemplu, Ministerul Justiţiei, Ministerul Muncii, cel de Interne sau Ministerul Afacerilor Externe - CEDO, care să elaboreze strategia şi planul de măsuri care să identifice toate soluţiile necesare domeniului", a arătat demnitarul.

Potrivit ministrului, este nevoie de formarea continuă a personalului care lucrează în secţiile de psihiatrie, dar şi de conştientizarea populaţiei, deoarece "există încă fenomenul de stigmă" pentru aceşti pacienţi, potrivit agerpres.ro.

"Anul acesta am finalizat controlul în toate unităţile sanitare care ne arată exact unde suntem şi ce avem de făcut pentru îmbunătăţirea serviciilor medicale şi a îngrijirii de care au nevoie aceşti bolnavi. Pentru prima oară vom deschide linii de finanţare şi atragerea de fonduri europene şi în domeniul psihiatriei, specialitate care nu a beneficiat de astfel de facilităţi până în prezent", a completat Pintea.

Articole Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2021 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
YesMy