Sorina Pintea: Numărul aparatelor de radioterapie, insuficient

DCMedical Team |
Data publicării:

Sorina Pintea a declarat că este nevoie "în fiecare judeţ de un centru de radioterapie".

Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, a declarat vineri, la Satu Mare, că numărul aparatelor de radioterapie din ţară este insuficient şi, având în vedere că incidenţa bolilor oncologice a crescut foarte mult, ar fi nevoie de un astfel de centru în fiecare judeţ.

"În ce priveşte radioterapia, anul trecut în noiembrie s-au semnat cinci contracte pentru cinci aparate noi, acceleratoare, unul la Baia Mare. Condiţia a fost să existe acel buncăr, construcţia. Baia Mare a făcut-o din fondurile proprii, celelalte patru nu sunt finalizate, dar eu vă spun că se poate, probabil că n-au vrut. Am mai semnat o extindere de finanţare pentru încă 10 unităţi. O comisie formată din experţi austrieci a venit şi a stabilit siturile unde vor fi instalate aceste aparate. Din păcate, nu sunt suficiente pentru România. Incidenţa cancerului a crescut foarte mult în ultima perioadă. Este nevoie, cred, în fiecare judeţ de un centru de radioterapie. Eu sper că şi zona privată va investi aici, în acest domeniu, astfel încât să putem acoperi această patologie care în acest moment este deficitară", a declarat ministrul.

Aprobarea pentru înființarea unor secții, la propunerea spitalului

Sorina Pintea a explicat că la înfiinţarea unor noi secţii propunerea trebuie să fie a spitalelor, urmând ca ministerul să aprobe noile structuri şi, după caz, să asigure finanţarea.

"Ministerul Sănătăţii aprobă înfiinţarea unor secţii sau unor structuri noi la propunerea spitalului, cu aprobarea Consiliului Judeţean şi a Direcţiei de Sănătate Publică. Spitalul propune, ministerul aprobă noua structură, iar dotarea se face din fondurile proprii ale spitalului, din finanţarea sau cofinanţarea spitalului judeţean, dacă Ministerul Sănătăţii acceptă să finanţeze o parte din investiţii", a mai spus ministrul.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel