Speranța de viață, SCĂZUTĂ DRAMATIC de COVID-19. Cea mai mare scădere din ultimii 40 de ani din SUA

Dana Lascu |
Data publicării:
Coronavirus, COVID-19
Coronavirus, COVID-19

Speranța de viață din SUA tocmai a scăzut cu mai mult de un an - cel mai mare declin din ultimele patru decenii - ca urmare a numărului mare de decese cauzate de COVID-19, potrivit estimărilor unui nou studiu.

Cercetătorii care au realizat studiul anticipează că, din cauza pandemiei COVID-19, speranța medie de viață a SUA în 2020 va scădea cu 1,13 ani, ajungând la 77,48 ani. Studiul a fost publicat joi (14 ianuarie) în revista Proceedings a Academiei Naționale Americane de Științe (link direct studiu). Acesta este cel mai mare declin al speranței de viață din ultimii 40 de ani și ar aduce speranța de viață a țării în cel mai scăzut nivel din 2003 încoace, au spus cercetătorii.

Cel mai recent, speranța de viață a SUA a scăzut cu 0,1 ani în anii 2015, 2016 și 2017 - o tendință care a fost atribuită creșterilor „deceselor din cauza disperării”, inclusiv supradozelor de droguri și a sinuciderilor. Noul declin estimat datorat COVID-19 este, însă, de 10 ori mai mare.

Mai mult, studiul a arătat scăderi și mai mari în 2020 în rândul comunităților afroa-mericane și latino-americane, care au fost afectate în mod deosebit de puternic de pandemie. În general, aproape 400.000 de decese au fost atribuite COVID-19 în SUA, potrivit tabloului de bord al răspândirii coronavirusului realizat de specialiștii de la Universitatea Johns Hopkins.

Minoritățile, cele mai afectate

Studiul a estimat că speranța de viață pentru persoanele de culoare va scădea cu 2,1 ani, până la 72,78 ani, iar speranța de viață pentru persoanele latino-americane va scădea cu 3,05 ani, până la 78,77 ani. În schimb, se preconizează că speranța de viață a persoanelor albe va scădea cu 0,68 ani până la 77,84 ani.

„Studiul nostru analizează efectul acestui număr excepțional de decese asupra speranței de viață pentru întreaga națiune, precum și consecințele pentru grupurile marginalizate”, a spus co-autorul studiului Theresa Andrasfay, de la Universitatea din California de Sud, într-un comunicat dat publicității. 

„Efectul disproporționat al pandemiei COVID-19 asupra speranței de viață a americanilor de culoare și cei latino are probabil legătură cu expunerea lor mai mare prin locul de muncă sau contact cu familia extinsă, la care se adaugă faptul că primesc îngrijiri medicale de mai slabă calitate, ducând la mai multe infecții și rezultate mai proaste”.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel