Spitale de stat, nefuncționale. Herghelegiu: Medicii calificați în România au tot luat drumul străinătății. Lucrurile sunt împotmolite, mortalitatea e copleșitoare. Ne trebuie oameni super calificați

Spitale de stat - Foto: Freepick
Spitale de stat - Foto: Freepick

SANADOR face noi progrese uimitoare în medicina românească. De ce sunt spitalele de stat nefuncționale și ce exemplu le dă Spitalul SANADOR.

Nouă copii cu malformații ale inimii au fost operați la Spitalul Clinic Sanador din București de echipa de chirurgie cardiovasculară condusă de Prof. Dr. Victor Costache. Intervențiile chirurgicale au avut loc în perioada 8–12 mai, în cadrul unei misiuni umanitare realizate cu sprijinul unei echipe medicale din Germania.

Este a treia misiune umanitară de chirurgie cardiovasculară pediatrică organizată la unitatea medicală privată din București. 

Intervențiile de la SANADOR s-au desfășurat în cadrul unei misiuni umanitare, prin care o echipă medicală complexă, compusă din chirurgi cardiovasculari, medici anesteziști și de terapie intensivă, cardiologi, perfuzioniști și asistenți medicali specializați, de la Spitalul Clinic Sanador și din 3 centre de prestigiu din Germania – Hanovra, Stuttgart și Munchen – a asigurat tratamentul necesar pentru malformațiile cardiace congenitale unui grup de 9 copii din România.

Sistemul DRG: ce este și de ce România nu-l aplică. Cât costă o operație în România și cât costă în străinătate. Costache: Asta este șansa noastră

"Clinica SANADOR face noi progrese într-unul dintre domeniile cele mai dificile ale medicinei românești. Rezolvarea malformațiilor cardiace congenitale este poate codașa medicinei românești, deși, teoretic, lucrul acesta ar fi trebuit corectat în ultimii zeci de ani, de când ne chinuim să înființăm centre de chirurgie cardiacă neonatală și infantilă.

Lucrul acesta nu s-a realizat decât în mică măsură și din păcate nu s-a realizat în Capitala țării. Există câteva centre, la Târgu Mureș, care funcționează mai constant, la Cluj și Timișoara, dar la București nu există echipe medicale care să se ocupe de rezolvarea acestor cazuri, de nou născuți cu malformații cardiace congenitale, care de multe ori sunt urgențe și care neputând fi rezolvate - uneori în țară erau nevoiți să fie transferați către centre medicale specializate din Europa.

După cum am promis, la lansarea centrului de chirurgie cardiacă SANADOR, anul trecut, am spus că vom lua serios în calcul această problemă a intervențiilor cardiace la copii mici sau la adolescenți, pentru a rezolva malformațiile cardiace.

Inițial ne aflăm în faza în care ne aflăm în faza în care facem aceste operații pro bono, cu spijinul unor sponsori cărora le mulțumim, dar avem intenția de a dezvolta și în mod propriu, independent, acest segment al chirurgiei cardiace infantile.

Ne bucurăm de competența deosebită a echipei medicale și de relațiile personale ale dânsului, putând beneficia de sprijinul unor echipe medicale din diverse state europene din Marea Britanie, din Franța, Germania, echipe care sunt supraspecializate în îngrijirea unor copii de vârstă foarte mică.

S-au operat copii cu vârste între 2 luni și până în adolescență. Cererea este foarte mare, noi intervenim, selectăm anumite cazuri și blocăm activitatea chirurgicală cardiovasculară a adulților pentru a rezolva timp de 5 - 6 zile cât mai multe dintre cazurile pe care le-am selectat pentru aceste intervenții.

Este un început timid, dar este un început și este un exemplu pe care-l dăm și clinicilor de stat existente... în București, dar care nu funcționează. Există un centru la Grigore Alexandrescu de mai mulți ani care nu este funcțional.

Există la Marie Curie o activitate în acest sens, dar este discontinuă.

Noi suntem la început, dar sperăm să avem o activitate și să ne organizăm tot mai bine și să devenim tot mai independenți pentru rezolvarea acestor cazuri", a declarat Conf. Doru Herghelegiu, Director Spitalul Clinic SANADOR.

"Chirurgia cardiacă este o chirurgie extrem de scumpă, iar îngrijirea în Reanimare presupune multă pricepere și un efort financiar substanțial", a mai spus medicul.

"De-a lungul timpului, medicii calificați în România, tot au luat drumul străinătății, s-au dus în alte clinici, pentru că nu exista bază materială"

 

Care este capacitatea reală pe care România o are pentru a trata astfel de malformații cardiace la copii, dacă trecem de bariera finanțării de la stat sau de la parteneri și sponsori cum este în prezent.

"Cred că dacă toate centrele de chirurgie cardiacă pediatrică ar fi funcționale, ne-am apropia de rezolvarea acelor 1000 de cazuri potențiale care sunt în România în fiecare an. Dar lucrurile sunt extrem de împotmolite. 

25 de copii cu malformații la inimă, salvați gratuit în 6 luni. Costache (SANADOR): Operații complexe care de multe ori nu se realizează la noi. România pierde în fiecare an 1000 de copii

Sediul de la Grigoare Alexandrescu e gata de vreo 5 - 6 ani și nu există încă personal medical care să efectueze operațiile. 

De-a lungul timpului, medicii calificați în România, tot au luat drumul străinătății, s-au dus în alte clinici, pentru că nu exista bază materială. 

Rețineți! Copilul nu este un adult în miniatură. Intervențiile sunt de o complexitate extraordinară și îngrijirea post-operatorie este extrem de complexă. Trebuie oameni calificați, super calificați, pentru a putea avea succes. Altfel, rata mortalității este copleșitoare. 

Medicii nu pornesc la drum ca să ajungă pe vârful Everest decât dacă știu că-și ating ținta.

Toți medicii din România care erau cât de cât specializați au înțeles că nu avem baza materială necesară și echipele consolidate capabile să după la bun sfârșit astfel de intervenții. 

Sunt intervenții extrem de complexe și nu s-au coagulat echipele necesare care să-și asume responsabilitatea îngrijirii unor astfel de cazuri.

Sperăm că vom ajunge la liman", a mai spus medicul Doru Herghelegiu.

Vezi mai multe în video:

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel