Spondilita anchilozantă: cauze, simptome, diagnostic, tratament. Se poate transmite GENETIC

Anisia Nica |
Data publicării:
spondilita anchilozanta FOTO: Pexels @karolina grabowska
spondilita anchilozanta FOTO: Pexels @karolina grabowska

Spondilita anchilozantă și rolul genelor în transmiterea bolii. Cum se manifestă, ce metode de diagnostic se folosesc și care este tratamentul?

Spondilita anchilozantă este o afecțiune reumatologică inflamatorie cu evoluție cronică. Aceasta se caracterizează printr-o "alipire" a vertebrelor urmată de pierderea mobilității osoase. NHS dezvăluie faptul că afecțiunea este de două ori mai frecventă la bărbați decât la  femei.

Cauze

Din păcate, cauza exactă a spondilitei anchilozante este necunoscută, dar studiile medicale arată că afecțiunea are o componentă genetică, iar persoanele cu istoric familial de spondilită sunt predispuse la boală. MayoClinic arată că gena HLA-B27 este implicată în apariția bolii, dar există persoane care au această genă și nu dezvoltă spondilită anchilozantă.

Simptome

Spondilita anchilozantă debutează cu dureri și rigiditate articulară în anumite părți ale corpului, în special în zona lombară și la nivelul șoldurilor. Durerea este mai puternică după repaus, iar manifestările se vor înrăutăți odată cu evoluția bolii.

Totodată, pacienții cu această afecțiune simt o oboseală persistentă și pot prezenta modificări în respirație, tulburări digestive, inapetență (pierderea poftei de mâncare) și uveită (inflamația tractului uveal de la nivelul ochiului). Studiile medicale arată că uveita este, de fapt, una dintre complicațiile spondilitei anchilozante, iar printre aceste complicații se numără și problemele cardiovasculare.

Artrita (inflamația articulațiilor) apare concomitent cu spondilita anchilozantă și se poate caracteriza prin umflarea, încălzirea și înroșirea articulației afectate. 

NHS atrage atenția și asupra entezitei, termen medical folosit pentru inflamația ligamentelor și tendoanelor care va genera la rândul ei durere.

Diagnostic și tratament

În cazul în care prezinți simptomele de mai sus și suspectezi că ai putea suferi de spondilită anchilozantă, vizita la medicul specialist va dezvălui, cu siguranță, cauza acestor manifestări. Acesta va pune o serie de întrebări care să-l ghideze spre diagnosticul corect, va face o examinare clinică și va folosi anumite teste speciale. Acestea se referă la examene imagistice și la detectarea genei HLA-B27 care este considerată responsabilă de apariția bolii. 

Mai multe despre testele imagistice poți citi aici: Testele imagistice, utilizate des în diagnostic. Care dintre ele se folosește cu succes în NEUROLOGIE

Totodată, medicul specialist va diferenția spondilita anchilozantă de alte boli, cu o gravitate mai mică, dar cu o frecvență mai crescută. Tratamentul bolii se referă la exerciții fizice speciale, fizioterapie și terapie medicamentoasă. Tratamentul medicamentos urmărește oprirea durerii și reducerea inflamației, iar fizioterapia și exercițiile fizice se folosesc pentru a îmbunătăți mobilitatea coloanei vertebrale.

Vezi și: Cauzele durerilor reumatice. Care sunt ZONELE cele mai afectate

Tratamentul durerilor articulare. Cât de dureroase sunt infiltrațiile, de fapt

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel