Statul îndelung pe scaun, riscuri pentru sănătate. Este considerat ”noul fumat”. Lixandru, pauze la fiecare oră: Ideal ar fi să te mişti cel puţin cinci minute

Sonia Baciu |
Data publicării:
statul indelung pe scaun. FOTO: Freepik
statul indelung pe scaun. FOTO: Freepik

Statul timp îndelungat pe scaun poate crește riscul de moarte prematură. Cum putem combate sedentarismul de la birou.

Un stil de viață sedentar poate fi periculos pentru sănătate, astfel, cu cât stați mai mult timp pe scaun, la birou, sau culcat, în timpul zilei, cu atât mai mari sunt șansele de a avea o viață sănătoasă.

Dacă stați în picioare sau vă mișcați în timpul zilei, aveți un risc mai mic de deces prematur decât dacă stați la un birou.

Dacă duceți un stil de viață sedentar, aveți șanse mai mari de a fi supraponderali, de a dezvolta diabet de tip 2 sau boli de inimă și de a vă confrunta cu depresie și anxietate.

De altfel, specialiștii susțin că statul timp îndelungat poate fi considerat ”noul fumat”, având în vedere riscurile la care ne expunem, de cele mai multe ori singuri.

Inactivitatea fizică contribuie la peste trei milioane de decese care pot fi prevenite în fiecare an în întreaga lume, ceea ce reprezintă șase la sută din totalul deceselor.  Este a patra cauză principală de deces din cauza bolilor netransmisibile, arată Better Health.

”Ar fi indicat ca la o jumătate de oră, maximum o oră, omul să se ridice de pe scaun și să aibă 5 minute de pauză, să se miște. Mulți recomandă: Ridică-te și stai în picioare

Între a sta pe scaun şi a ne ridica, cel mai bine este să te ridicăm şi să lăsăm astfel sângele să circule, întinzi altfel mușchii.

Ideal ar fi să te mişti cel puţin cinci minute, ideal ar fi chiar să mergi, ba chiar mergem spre ideea de a merge puțin pe pantă, pentru că în momentul în care mergem pe pantă, pompăm sângele să se întoarcă, sângele venos să se întoarcă în corp, să nu rămână în picioare”, a declarat kinetoterapeutul Florin Lixandru, la Antena 3 CNN.

În cazul persoanelor a căror activitate implică stat îndelungat pe scaun, chiar și de 8 ore pe zi, kinetoterapeutul susține că acestea trebuie să ia pauze, la fiecare jumătate de oră.

”Ne mișcăm, facem pauză, la o jumătate de oră, o oră. Ne setăm ceasul, ne-am oprit, o mică pauză. Nu cred că se supără niciun şef dacă luăm aceste pauze mici.

Pe lângă asta, ar trebui, după program, să avem o jumătate de oră, o oră de mișcare. Începând de la a ne plimba o jumătate de oră, dacă ne permite situația, de la muncă spre casă, pe jos, dacă nu, ar fi ideal să mergem la o sală de fitness.

Ideal ar fi să mergem întâi la un kinetoterapeut, care să ne explice ce mușchi trebuie consolidați, lucrați, pentru a avea o centură pelvină cât mai stabilă pentru a nu mai ajunge la dureri de spate, dureri de picioare, atrofii și să consumăm caloriile pe care nu le consumăm în cele 8 ore de stat la birou. Corpul nu consumă stând”, a mai spus kinetoterapeutul.

Vezi și: Carlos Alcaraz, învins de crampele musculare la Roland Garros: Mi-a fost foarte greu. Nu am simțit niciodată ceea ce am simțit astăzi

Exerciții ușoare de făcut la birou

Chiar dacă la birou avem o ținută care poate nu permite foarte multă mobilitate, cum ar fi cea pentru mersul la sală, kinetoterapeutul recomandată ca în pauzele pe care le luăm în timpul zilei să încercăm să facem câteva genuflexiuni sau chiar câteva exerciții de stretching, prin prinderea de tocul unei uși și întinderea corpului.

”Putem face câteva aplecări, cu extensie de spate. Sunt câteva exerciții care să nici nu te scoată din confortul pe care îl ai datorită ținutei, dar  depinde de cât de dispus ești să faci aceste lucruri.

Din punctul meu de vedere, toate lucrurile acestea vin din a avea disponibilitate și dorință.

 Există acele provocări de 21 sau 30 de zile, dacă oamenii au curiozitatea să încerce aceste lucruri, vor vedea că după aceste zile se vor simți diferit și corpul va cere să meargă.

O să ne trezim după 21 sau 30 de zile că apare rutina, creierul percepe că este normal să facă acest lucru.

Dacă vorbim de antrenament, de mâncare, de orice activitate pe care o repetăm de minimum 21 de ori, ea o să devină o rutină pentru creier”, a mai spus kinetoterapeutul.

Durerile de spate, nu doar de la vertebre

Potrivit acestuia, durerile de spate cu care ne confruntăm ca urmare a statului prelungit pe scaun nu sunt cauzate de vertebre, ci de mușchii nelucrați și de ”înghesuirea” intestinelor.

”Structura osoasă se modifică datorită muşchilor bine lucraţi care trag de oase.

În momentul în care avem un om sănătos și apar durerile, înseamnă că am încordat un mușchi și i-am stricat poziția care trage niște oase și le pune în tensiune și de aici apar și problemele.

Același lucru se întâmplă și cu vertebrele. Ele în mod normal sunt aliniate”, a mai spus kinetoterapeutul, care a ținut să sublinieze că pentru a reduce din problemele legate de spate este important să fim atenți atât la scaun, cât și la birou.

”Scaunul, o dată, pentru că sunt aceste scaune performante care îți iau forma spatelui și susțin lombarul, susțin toracele. Sunt și scaune care susțin capul, cu tetiere.

Dar este foarte importantă și masa. În mod normal, biroul ar trebui să ne încercuiască puțin, pentru a putea avea mâinile relaxate pe birou.

În momentul în care ai un birou drept, tu trebuie să te tragi să te întinzi peste el, nu mai poți să stai cum trebuie pe scaun”, a mai spus Florin Lixandru.

Vezi și: Cum sunt folosiți banii din Sănătate. Pană: Suntem ineficienți la furnizarea serviciilor spitalicești. Banii urmează furnizorul, nu pacientul

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel