Cum sunt folosiți banii din Sănătate. Pană: Suntem ineficienți la furnizarea serviciilor spitalicești. Banii urmează furnizorul, nu pacientul

Monika Baciu |
Data publicării:
EXCLUSIV
cum sunt folositi banii din sanatate - FOTO: Freepik
cum sunt folositi banii din sanatate - FOTO: Freepik

Cum sunt folosiți banii din Sănătate. Cum se împart sumele și de ce sistemul este ineficient.

Cum sunt folosiți banii din Sănătate. De ce se spune mereu că sistemul este subfinanțat și cum se împart banii. Dr. Adrian Pană, expert în politici publice și management sanitar, a explicat în exclusivitate la DC MEDICAL, în cadrul emisiunii Dezbateri în Sănătate cum se împarte bugetul.

”S-a redus presiunea pe migrație după această creștere salarială? A scăpat România de hemoragie?”, a întrebat jurnalistul Val Vâlcu, moderatorul emisiunii Dezbateri în Sănătate.

”S-a redus, dar nu a scăpat și nici nu are cum să scape pentru că noi trăim într-o altă paradigmă decât alte state din Vest legat de furnizarea serviciilor din Sănătate. Din perspectiva finanțării ar trebui să ne uităm nu doar la cantitatea de bani pe care o punem în sistem, ci și la modul în care îi folosim.

Dacă ne uităm la un buget pe Sănătate, la bugetul Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, e împărțit în niște cutiuțe: 

- asistență medicală primară

- ambulatoriu de specialitate

- 40% spital

- 30% medicamente.

Asta spune ceva. Spune că suntem ineficienți la furnizarea serviciilor spitalicești și că pentru celelalte servicii nu acordăm cam cum ar trebui să acordăm.

În momentul de față, banii urmează furnizorul, nu urmează pacientul. Primordial urmează furnizorul. Dacă își îndeplinești toate condițiile legale pe care le cere Casa ca să îți deschizi un praxis unde vrei tu, îți poți deschide.

Casa va contracta cu tine o bucățică din banii aceia, fără a ține cont dacă acolo este nevoie sau nu de acel serviciu”, a spus dr. Adrian Pană, expert în politici publice și management sanitar, în exclusivitate la DC MEDICAL, în cadrul emisiunii Dezbateri în Sănătate

Cum se împart banii când există mai mulți furnizori de servicii medicale

”Aici e loc de influențe, ca să nu zic corupție. Dacă vin 10 de un fel într-un oraș, suma se împarte la 10. Nu sunt beneficiari favorizați”, a remarcat Val Vâlcu.

”În principiu, lucrul acesta se întâmplă. Apare un furnizor nou și primește și el o bucățică. Întrebarea e: oare cetățenii au nevoie de 10 cabinete de cardiologie?

În Sănătate, pacientul oricât și-ar dori să fie informat, nu va fi ca și atunci când cumpără o mobilă sau o mașină. Problema în Sănătate este că pacientul are nevoie de o ghidare. Promisiunea că vom avea un sistem care va furniza competență și va crește calitatea serviciilor, nu s-a realizat. Nu s-a realizat din mai multe motive.

Am păstrat, la nivelul spitalului, normarea la mobilă, normarea la activitate. Dacă sunt doi doctori și unul operează 5 operații pe zi și unul operează un pacient pe lună, avem același salariu dacă avem același grad profesional și aceeași vechime. 

Asistenții medicali sunt angajați pe secții. Unde e flexibilitatea ca să pot să îl mut când am nevoie mai mare într-o secție, să îl pot muta acolo. Nu am deloc flexibilitate”, a mai subliniat dr. Adrian Pană, expert în politici publice și management sanitar.

Vezi mai multe în VIDEO:

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel