Știrile zilei în Sănătate. Alertă din cauza apei infestate. Probleme pentru Neuralink. Terapia cu celule canceroase, aprobată

Monika Baciu |
Data publicării:
stirile zilei in sanatate - FOTO: Freepik@EyeEm
stirile zilei in sanatate - FOTO: Freepik@EyeEm

Acestea sunt cele mai importante știri ale zilei în domeniul medical.

Neuralink, compania lui Elon Musk, se confruntă cu probleme legate de firele sale mici de ani de zile. Divulgarea faptului că firele mici din creierul primului pacient al Neuralink s-au deplasat din poziție este o problemă pe care compania lui Elon Musk o cunoștea de ani de zile, conform a cinci persoane familiare cu situația.

Compania știa din testele pe animale pe care le-a efectuat înainte de aprobarea sa în SUA anul trecut că firele ar putea retrage, îndepărtând cu ele electrozii sensibili care decodează semnalele creierului, au spus trei surse. Neuralink a considerat că riscul este suficient de scăzut încât să nu merite o redesenare, au adăugat sursele, potrivit Reuters.

Recomandări pentru fierberea apei

Britanicii au fost avertizați să fiarbă apa din cauza preocupării privind contaminarea cu paraziți în zonele din Devon. Locuitorii dintr-o parte a regiunii Devon din sud-vestul Angliei au fost avertizați miercuri să fiarbă apa înainte de a o consuma, după ce utilitatea de apă din regiune a găsit urme ale unui parazit intestinal care poate provoca diaree și vărsături. South West Water a emis notificarea către clienții săi din Alston și zona Hillhead a localității Brixham și a declarat că investighează urgent sursa contaminării.

Scad decesele cauzate de droguri

Prima scădere a deceselor cauzate de supradoză în 6 ani, arată date preliminare din SUA. Numărul de decese cauzate de supradoză de droguri a scăzut cu 3% la 107.543 în 2023 față de anul precedent, conform datelor preliminare de la Centrul pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC) din SUA, publicate miercuri.

Statele, inclusiv Nebraska, Kansas, Indiana și Maine, au înregistrat scăderi de 15% sau mai mult în astfel de decese, în principal din cauza opioidelor, în timp ce Alaska, Washington și Oregon au raportat creșteri semnificative de cel puțin 27% în comparație cu 2022, au arătat datele.

Pfizer oferă până la 250 de milioane de dolari pentru a soluționa procesele privind cancerul Zantac, raportează FT

Pfizer va plăti până la 250 de milioane de dolari pentru a soluționa peste 10.000 de procese în SUA privind riscurile de cancer asociate cu medicamentul său împotriva arsurilor stomacale, Zantac, care a fost retras de pe piață, a raportat Financial Times joi. Producătorul de medicamente urma să plătească între 200 și 250 de milioane de dolari în soluționarea proceselor, a informat ziarul, citând două persoane informate cu privire la acord.

Proprietarul Novo Nordisk cumpără o participație majoritară într-o companie austriacă de instrumente științifice pentru viață

Novo Holdings, acționarul majoritar al producătorului danez de medicamente împotriva obezității Novo Nordisk, a declarat miercuri că va cumpăra o participație majoritară de aproximativ 60% în Single Use Support, o companie austriacă de instrumente științifice pentru viață. A refuzat să ofere o valoare precisă pentru tranzacție, dar un purtător de cuvânt a declarat că va fi o sumă "de câteva sute de milioane de euro".

Walgreens lansează propria marcă de medicament pentru inversarea supradozei de opioid

Operatorul lanțului de farmacii din SUA, Walgreens Boots Alliance, a declarat miercuri că a lansat propria marcă a medicamentului popular pentru inversarea supradozei, naloxonă, care va fi disponibilă fără prescripție medicală. Lansarea vine săptămâni după ce marca Walgreens a fost aprobată de Administrația pentru Alimente și Medicamente din SUA în aprilie.

FDA din SUA aprobă utilizarea extinsă a terapiei cu celule canceroase a Bristol Myers

Regulatorul de sănătate din SUA a aprobat miercuri utilizarea extinsă a terapiei cu celule canceroase Breyanzi a Bristol Myers Squibb pentru tratamentul adulților cu o formă de cancer sanguin numită limfom folicular, care s-a întors sau nu a răspuns la tratamentele anterioare. Decizia Administrației pentru Alimente și Medicamente marchează a patra aprobare pentru Breyanzi, care poate fi acum utilizat pentru tratarea pacienților care au primit două sau mai multe linii de terapie anterioare.

Testele pentru gripa aviară, negative

Canada spune că testele comerciale ale laptelui său sunt negative pentru gripa aviară. Oficialii guvernamentali canadieni au declarat că probele de lapte vândute comercial, începând cu 14 mai, nu au arătat "niciun fel de dovadă" a gripei aviare H5N1 după teste îmbunătățite menite să calmeze preocupările canadianilor în urma detectării virusului la unele vaci de lapte din SUA.

Vaci de lapte din nouă state americane au fost găsite cu virusul, declanșând avertismente către muncitorii din domeniul laptelui, chiar dacă amenințarea pentru populația generală este considerată scăzută.

Intensificarea rivalității prețurilor medicamentului britanic pentru pierderea în greutate cu reducerea de prețuri a Pharmacy2U

Pharmacy2U din Marea Britanie a declarat miercuri că a redus prețurile medicamentelor pentru pierderea în greutate Wegovy și Mounjaro, devenind ultima dintre o serie de farmacii online și clinici de slăbire care fac acest lucru pe măsură ce penurii inițiale de aprovizionare cu medicamente se ameliorează în țară. DE CE ESTE IMPORTANT

OMS aprobă vaccinul pentru dengue al Takeda

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a declarat miercuri că a aprobat vaccinul pentru dengue al Takeda Pharmaceuticals, oferind agențiilor internaționale de achiziții o altă opțiune împotriva bolii care afectează milioane de oameni în fiecare an. Aprobarea, numită precalificare, vine în contextul unei creșteri a infecțiilor virale transmise de țânțari în Asia, Africa și America, inclusiv o răspândire nouă în zone anterior neafectate.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel