SUA cumpără încă jumătate de milion de doze de Evusheld (AstraZeneca), anticorpul monoclonal care este tratament preventiv pentru COVID-19

Adisa Codruț |
Data publicării:
Evusheld, anticorpul monoclonal produs de AstraZeneca. Foto: AstraZeneca
Evusheld, anticorpul monoclonal produs de AstraZeneca. Foto: AstraZeneca

În timpul unui briefing de la Casa Albă desfășurat pe 12 ianuarie, guvernul SUA a anunțat că a fost de acord să achiziționeze alte 500.000 de doze de Evusheld, anticorpul monoclonal AstraZeneca cu acțiune prelungită pentru prevenirea COVID-19. Acest anunț vine după ce autoritățile americane au achiziționat deja 700.000 de doze de Evusheld. Livrarea noii tranșe de jumătate de milion de doze suplimentare se va face în primul trimestru al anului 2022.

Evusheld, anticorpul monoclonal injectabil produs de AstraZeneca, este destinat protecției celor mai vulnerabile populații, inclusiv pacienților imunodeprimați, care prezintă protecție limitată sau deloc de la vaccinurile COVID și au în prezent puține opțiuni în fața creșterii rapide a cazurilor infectare cu noile variante de coronavirus observată în ultimele săptămâni, rămânand la risc crescut de a dezvolta boala care le poate fi fatală. Aproximativ 2% din populația globală este considerată a avea un risc crescut de răspuns inadecvat la un vaccinul COVID-19.

Acesta include persoanele cu cancere de sânge sau alte tipuri de cancer care sunt tratate cu chimioterapie și cei care iau medicamente după un transplant de organ sau care fac tratamente imunosupresoare pentru afecțiuni precum scleroza multiplă și artrita reumatoidă.

Evusheld este singura terapie cu anticorpi autorizată pentru utilizare de urgență în SUA pentru profilaxia (prevenirea) pre-expunere a COVID-19 și s-a demonstrat că păstrează activitatea de neutralizare împotriva variantei Omicron, precum și a tuturor celorlalte variante ingrijoratoare până în prezent, se arată într-un comunicat al AztraZeneca (link direct comunicat)

Prevenția infecției cu COVID-19 la persoanele imunocompromise, în loc să aștepte să se trateze această populație vulnerabilă odată ce se infectează, este un obiectiv important în lupta împotriva pandemiei, se arată în documentul citat. 

Anticorpul Evusheld este, de asemenea, autorizat pentru utilizare de urgență pentru prevenirea COVID-19 în alte câteva țări si se afla in procedura de rolling review la Agentia Europeana a Medicamentelor (EMA).

Iskra Reic, Vicepreședinte executiv - vaccinuri și terapii immune la AstraZeneca, a declarat că „acordul de astăzi (cu guvernul american, n.r.) va aduce protecție unora dintre cele mai vulnerabile persoane din SUA, inclusiv celor imunodeprimați, a căror protecție prin vaccinare este limitată sau absentă, și care au în prezent puține opțiuni în fața creșterii rapide a cazurilor de COVID-19 observată în ultimele săptămâni. Evusheld este singura terapie cu anticorpi care a primit autorizație de utilizare de urgență în SUA pentru profilaxia pre-expunere și una dintre cele două terapii cu anticorpi autorizate care prezintă activitate de neutralizare împotriva Omicron și a tuturor celorlalte variante.”

„Răspândirea accelerată a variantei Omicron este îngrijorătoare. Evusheld care își păstrează capacitatea neutralizantă împotriva variantei Omicron reprezintă o șansă complementară vaccinării pentru persoanele imunocompromise care nu au capacitatea de a dezvolta un răspuns adecvat și care prezintă un risc crescut în cazul infectării cu COVID-19. Dorim ca împreună cu autoritățile din România să identificăm rapid cele mai bune modalități de access pentru a reduce presiunea pe sistemul sanitar și a oferi o șansă suplimentară grupului de pacienți vulnerabili”, a declarat declarație Radu Rășinar, Country President România.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel