EXCLUSIV Substanțele care ne macină. Dr. Tudor Ciuhodaru: Nu le poți vedea. Nu au gust și miros. De cancerul din apă și papa nu ai cum să te ferești

Aceste substanțe ne macină întreaga sănătate. Provoacă o serie de afecțiuni, unele chiar mortale. Duc la probleme hormonale, hepatice și chiar cancer. Grav este că le găsim și în alimentele...
În spatele fiecărei gustări sau mese se ascunde un pericol pe care nu îl putem vedea, simți sau mirosi. Este vorba despre pesticidele din alimente, substanțe care ne macină sănătatea fără ca noi să fim conștienți de prezența lor.
Pesticidele, în meniul zilnic
Dr. Tudor Ciuhodaru, medic primar Medicină de Urgență, a explicat, în exclusivitate pentru DC MEDICAL că aceste substanțe sunt responsabile pentru o serie de afecțiuni, unele dintre ele chiar mortale. Problemele hormonale, hepatice și riscul de cancer sunt doar câteva dintre consecințele dăunătoare ale expunerii la aceste toxine invizibile.
"Au găsit 19 pesticide în alimente. Este incredibil. Dacă nu se respect aceste standarde și eu, cetățean, mă duc în magazin și presupun că sunt sigure, degeaba vorbesc de educație nutrițională, dacă ai otravă și cancer în fiecare magazin și în fiecare farfurie.
De aer, poluare te mai ferești, dar de cancerul din apă și papa nu ai cum să te ferești. Cele mai multe din substanțele astea (pesticide) nu au gust și miros. Nu le poți vedea. Intoxicația acută este rară.
Dar administrarea cronică poate duce la multiple probleme, de la cele hepatice, renale, sunt perturbatori neuroendocrini, deficit de dezvoltare, risc de cancer, infertilitate, probleme legate de evoluția sarcinii”, a explicat dr. Tudor Ciuhodaru, medic primar Medicină de Urgență, în exclusivitate pentru DC MEDICAL.
Vezi și: Boala fatală asociată cu COVID. Poate fi declanșată și de infecțiile ușoare. Cum se manifestă
Ce sunt pesticidele
Pesticide - FOTO: Freepik
Pesticidele sunt substanțe chimice sau biologice utilizate pentru a controla, reduce sau elimina dăunătorii care afectează culturile agricole sau animalele domestice. Acestea includ o gamă largă de compuși chimici, cum ar fi insecticidele (pentru combaterea insectelor), fungicidele (pentru combaterea fungilor), erbicidele (pentru combaterea buruienilor), rodenticidele (pentru combaterea rozătoarelor), nematicidele (pentru combaterea nematozilor) și altele.
Scopul principal al pesticidelor este de a proteja recoltele agricole și animalele de dăunători care pot afecta producția, calitatea și siguranța alimentelor. Cu toate acestea, utilizarea excesivă sau neadecvată a pesticidelor poate avea efecte adverse asupra mediului și sănătății umane. Astfel, controlul și reglementarea utilizării pesticidelor sunt esențiale pentru a minimiza riscurile pentru sănătatea umană și pentru mediul înconjurător.
Pesticidele, impact asupra sănătății
Utilizarea pesticidelor poate avea un impact semnificativ asupra sănătății umane. Deși aceste substanțe sunt concepute pentru a controla dăunătorii și a proteja culturile agricole, există mai multe riscuri și efecte secundare asociate cu expunerea lor.
Unele pesticide pot fi extrem de toxice și pot provoca efecte adverse imediate în cazul expunerii acute. Aceste efecte pot include dureri de cap, greață, vărsături, crampe abdominale, dificultăți respiratorii sau chiar moarte în cazuri severe. Expunerea pe termen lung la niveluri reduse de pesticide poate duce la toxicitate cronică.
Acest lucru poate cauza probleme de sănătate pe termen lung, cum ar fi boli cronice ale rinichilor, ficatului sau sistemului nervos, afectări ale sistemului endocrin și riscul crescut de dezvoltare a cancerului. În plus, unele persoane pot fi sensibile sau alergice la anumite pesticide, ceea ce poate provoca reacții adverse cum ar fi iritații cutanate, respiratorii sau oculare.
Copiii și femeile însărcinate sunt mai vulnerabili la efectele negative ale pesticidelor, deoarece organele lor sunt în dezvoltare și pot fi mai sensibile la substanțele toxice. Expunerea prenatală la pesticide poate crește riscul de probleme de dezvoltare și afecta sănătatea copilului în viitor.
-
-
-
Cuișoarele: un remediu natural pentru durere și inflamație27.08.2025, 22:25
-
-
Spitalele primesc mai mulți bani pentru salarii decât pentru tratamente. Conf. univ. dr. Horațiu Moldovan: Nu se încurajează munca
Cancerul care te condamnă la moarte. Dr. Amedeia Niță: România încă are cazuri avansate
Oxigenul: leac sau pericol? Cum devine, paradoxal, armă împotriva bolilor grave
Vârsta la care este indicată colonoscopia. Dr. Eliza Gangone (SANADOR): Chiar dacă NU ai simptome
Cum îți poți evalua rezerva ovariană și fertilitatea. Dr. Lucia Luchian: Se poate recolta oricând
Dr. Oana Dolofan spune cu ce afecțiuni severe se confundă durerea de stomac
Cât de periculoși sunt polipii de pe colon. Dr. Gabriela Lamatic: Nu resimte durere
Sedentarismul, factor agravant pentru boala varicoasă. Dr. Anca Chitic: La fiecare două ore, o mică pauză de două minute
Căldura și tulburările afective, subiectul săptămânii la DrPsy
Al patrulea transplant hepatic reușit la SANADOR. Dr. Dragoș Romanescu: Cel mai complex. Recuperare rapidă
Ce trebuie să știi dacă ai avut o rudă diagnosticată cu cancer. Conf. dr. Viorica Rădoi: Anamneză amănunțită și un istoric familial
Cancerul care omoară cei mai mulți români. Dr. Eliza Gangone (SANADOR): Principala cauză de deces
Când se optează pentru fertilizarea in vitro în locul inseminării artificiale. Dr. Lucia Luchian: Șanse de reușită diferite
Neurofeedback, soluția modernă pentru echilibru mental și performanță, la Dr. PSY
Testul care îți arată dacă faci cancer. Prof. univ. dr. Ovidiu Pop: Cifre impresionante
Medicina cu patru P-uri, aplicată în oncologie. Dr. Eduard Dănăilă (SANADOR): Personalizată, predictivă, preventivă și participativă
Acesta este tratamentul care elimină cancerul. Funcționează în cazul fiecărui pacient și este folosit și în România.