Țânțarii Aedes, alertă în Europa. Bolile grave pe care le transmite: Vom vedea multe cazuri și decese

Tantarii Aedes - Foto: Freepick @jcomp
Tantarii Aedes - Foto: Freepick @jcomp

Țânțarii reprezintă noua alertă în Europa. Specia de țânțari Aedes face tot mai multe victime. Ce boli grave poate transmite.

Schimbările climatice duc la creșterea riscului de boli virale transmise de țânțari, potrivit agenției Uniunii Europene.

Oficialii Uniunii Europene au avertizat joi că există un risc tot mai mare de apariție în Europa a unor boli virale transmise de țânțari, precum Dengue și Chikungunya, din cauza schimbărilor climatice.

Centrul European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (ECDC) a declarat că, în condițiile în care Europa se confruntă cu o tendință de încălzire, valurile de căldură și inundațiile devenind mai frecvente și mai severe, iar verile devenind mai lungi și mai calde, condițiile sunt mai favorabile pentru specii de țânțari invazive precum Aedes albopictus și Aedes aegypti.

Autoritățile au precizat că Aedes albopictus este un vector cunoscut al virusurilor Chikungunya și Dengue și că s-a stabilit tot mai mult în nordul și vestul Europei.

Celălalt țânțar, Aedes aegypti, cunoscut ca fiind transmițător al virusurilor dengue, febrei galbene, chikungunya, Zika și West Nile, a fost descoperit în Cipru din 2022 și s-ar putea răspândi în alte țări europene.

În urmă cu un deceniu, țânțarul Aedes albopictus a fost găsit în opt țări europene, fiind afectate 114 regiuni. În acest an, țânțarul se găsește în 13 țări și 337 de regiuni, a precizat ECDC.

"Dacă acest lucru continuă, ne putem aștepta să vedem mai multe cazuri și, posibil, decese cauzate de boli precum dengue, chikungunya și febra Nilului de Vest. Eforturile trebuie să se concentreze asupra modalităților de a controla populațiile de țânțari, sporind supravegherea și aplicând măsuri de protecție personală", a declarat directorul ECDC, Andrea Ammon.

Înainte, bolile erau importate din străinătate, dar "acum avem cazuri dobândite pe plan intern", a declarat Ammon într-o conferință de presă online.

Agenția a precizat că printre modalitățile de control al populațiilor de țânțari se numără eliminarea apei stătătoare în care se înmulțesc țânțarii, utilizarea de larvicide ecologice și promovarea conștientizării comunității cu privire la controlul țânțarilor.

Pentru a se proteja, oamenii pot folosi plase de pat pentru țânțari, pot dormi sau se pot odihni în camere cu plasă sau cu aer condiționat, pot purta haine care să acopere cea mai mare parte a corpului și pot folosi repelenți pentru țânțari, a precizat ECDC.

Nu există un tratament specific pentru Dengue

Acesta a declarat că este esențială creșterea gradului de conștientizare cu privire la bolile transmise de țânțari.

Nu există un tratament specific pentru Dengue. În timp ce aproximativ 80 la sută dintre infecții sunt ușoare, cazurile severe pot duce la hemoragii interne, leziuni ale organelor și deces.

Febra Chikungunya, o boală debilitantă despre care se bănuiește că afectează zeci de mii de persoane, a fost identificată pentru prima dată în Africa în 1953. Aceasta provoacă dureri puternice la nivelul articulațiilor, dar este rareori fatală. Nu există un vaccin și este tratată în principal cu medicamente pentru durere.

Ammon a precizat că 1.339 de cazuri de infecții cu West Nile dobândite la nivel local, inclusiv 104 decese, au fost raportate în Europa în 2022, cel mai mare număr de la o epidemie din 2018.

Simptomele febrei West Nile pot include dureri de cap, febră, dureri musculare și articulare, greață și oboseală. Persoanele cu febră West Nile se recuperează de obicei pe cont propriu, deși simptomele pot dura de la câteva săptămâni la câteva luni.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel