Tatuaje, pericole: Particule metalice din acele folosite provoacă alergii

Dana Lascu |
Data publicării:
Acele folosite la tatuaj pot duce la declanșarea unor alergii
Acele folosite la tatuaj pot duce la declanșarea unor alergii

După ce am aflat că cernelurile folosite la tatuaje sunt periculoase, acum o echipă internațională de cercetători a arătat că particule metalice din acele utilizate la realizarea tatuajelor pot migra în organism, riscând să provoace alergii.

„Particule de crom și nichel provenind din abraziunea acelor pentru tatuaje migrează către ganglionii limfatici", afirmă echipa de cercetători într-un studiu publicat marți în revista specializată Particle and Fiber Toxicology.

Nichelul și cromul din aceste ace pot provoca reacții de hipersensibilitate și, „prin urmare, pot juca un rol în alergiile la tatuaje". Reacțiile adverse legate de această procedură au devenit obișnuite, au relevat autorii studiului.

Dacă pigmenții folosiți sunt menționați cu regularitate pentru a explica alergiile la tatuaje, aceasta este prima dată când rolul acelor folosite la tatuare este de asemenea menționat.

Nu are nimic de-a face cu o eventuală lipsă de igienă. Este un fenomen mecanic care există doar „atunci când cerneala de tatuaj conține dioxid de titan (prezent în culorile vii ale tatuajelor precum verde, albastru sau roșu)", însă nu „în cerneala neagră cu carbon", arată cercetătorii citați de AFP și Agerpres.

Potrivit lui Ines Schreiver, principalul autor al studiului, „impactul exact al tatuajelor asupra sănătății" nu poate fi încă măsurat. "Acestea sunt efecte pe termen lung care pot fi evaluate doar prin studii epidemiologice care monitorizează sănătatea a mii de oameni de-a lungul deceniilor", a mai spus ea.

Echipa care a realizat acest studiu este condusă de cercetători de la Institutul Federal German de Evaluare a Riscurilor. De asemenea, din ea fac parte oameni de știință de la European Synchrotron Radiation Facility (ESRF) din Grenoble și de la mai multe institute și universități germane.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel