Testele rapide pentru COVID-19, vândute online. Reacția farmaciștilor: GREU DE JUSITIFICAT

Angela Sabău |
Data publicării:

Testele rapide pentru COVID-19 se vor putea comercialzia online, dar nu și în farmacii. Farmaciștii comentează acestaspect într-un comunicat de presă.

Comercializarea testelor rapide pentru testarea COVID-19 este controversată după ce farmaciștii au luat atitudine. Într-un comunicat de presă, ei susțin că, atâta timp cât un produs care este destinat utilizării e către profesioniști, acesta nu poate fi comercializat în farmacii. În această situație, spun ei, acesta nu poate fi comercializat nici în sistem online, așa cum este aprobată comercializarea acestor teste rapide.
„Potrivit ANMDM (Agenția Națională a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale), un test este de uz profesional atunci când, atât prelevarea probei, cât și interpretarea rezultatelor, trebuie făcute de către personal medical. Cu toate acestea, în mod greu de înțeles și de justificat pentru o instituție cu atribuții fundamentale în sistemul farmaceutic, ANMDM precizează că respectivele teste, deși nu pot fi vândute prin farmacii, pot fi comercializate în sistem online de agenți economici fără nicio legătură cu sistemul medical și asta datorită faptului că nu există prevederi legale care să interzică această practică”, se arată în comunicatul de presă al Colegiilor Farmaciștilor din România.
În opinia instituției, „având în vedere obiectul de activitate al farmaciei, calificarea personalului care își desfășoară activitatea în farmacii, situația deosebită în care ne găsim precum și faptul că vorbim despre un dispozitiv medical și nu despre un bun de larg consum, nu poate fi acceptată și nu folosește nimănui interpretarea ANMDM potrivit căreia dispozitivele medicale pot fi comercializate prin farmacii, mai ales când pacientului i-a fost recomandată testare sau când comercializarea dispozitivelor medicale în cauză se face de către o unitate sanitară, cabinet sau clinică medicală”, se mai arată în comunicat.
Colegiul Farmaciștilor mai transmite că se va adresa Guvernului României și Ministerului Sănătății cu privire la această situație.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel