Top 8 pericole de Crăciun (și cum să le evitați)

Dana Lascu |
Data actualizării: | Data publicării:
Atenție la pericolele care ne pândesc de Crăciun
Atenție la pericolele care ne pândesc de Crăciun

De Crăciun ne gândim doar la distracție și cadouri, dar în jurul nostru sunt multe pericole. La unele nici nu vă gândiți. Iată la ce să fiți atienți:

Suntem în Ajunul Crăciunului și toată lumea se pregătește de sărbătoare. Dar e bine să fim prevăzători matujnci când ne pregătim de sărbătoare. Înainte de a vă deplasa spre locul unde veți petrece cu familia sau prietenii, sau înainte de a pune cadourile sub bradul de Crăciun uitați-vă câteva secunde în jur și gândiți-vă la siguranța voastră și a casei voastre. Sunteți cu adevărat pregătit pentru festivități? Dacă nu sunteți sigur, aruncați o privire peaceste sfaturi privind siguranța vacanței.

1. Focul și pericolul de incendiu

Ideea de a sta în fața unui foc în șemineu într-o noapte rece (cu sau fără zăpadă) este grozavă. Dar trebuie să fiți atenți la pericolul de incideniu. Toată lumea a auzit acele povești de groază în care oamenii își pierd casele în ajunul Crăciunului. Nu fiți unul dintre ei! Aveți grijă ca șemineul să fie curățat înainte de a fi folosit, nu puneți multe lemne în el și nu lăsați flăcările să fie prea mari, ca să nu sară scântei pe dinafară și să vă treziți – Doamne ferește! – că aveți nevoie de pompieri. Apoi, să știți că focul din șemineu nu e singurul pericol de incendiu cin locuința voastră!

Lumânări, prize supraîncărcate, instalații de pom lăsate aprinse și nesupravegheate, aparate de bucătărie uitate în priză și calorifele electrice, toate pot provoca incendii. Nimic nu trebuie pus în fața sau peste caloriferele electrice. Acestea se pot supraîncălzi.

Asigurați-vă că bradul dvs. seste bine fixat în suport, că pisica sau câinele nu îl vor trânti, că e pus într-un loc mai ferit unde copii jucăuși sau adulții care au băut un pahar nu vor putea dărâma peste covoare, perdele sau draperii. Înainte de a merge la culcare scoateți totul din priză și stingeți lumânările! Verificați ca detectoarele de fum din casă să fie funcționale. Și nu folosiți lumănâri naturale în bradul de Crăciun, pentru că crengile uscate se aprind extrem de ușor. Vezi video:

 

2. Accidente auto

Dacă a început să ningă sau e înghețat pe șosea, condu prudent și redu viteza. Folosiți centurile de siguranță și nu plecați iarna la drum lung fără a avea rezervorul plin, iar în mașină pături, apă și ceva alimente, pentru cazul în care rămâneți înzăpeziți.

Evitați să călătoriți seara și noaptea, dacă este posibil. Când soarele apune, temperatura scade brusc, iar riscul de a întâlni șoferi în stare de ebrietate e mai mare. Este mai sigur să călătorești în timpul zilei când temperaturile sunt mai ridicate și șoferii care nu controlează bine mașinile sunt mai ușor de observat și evitat.

Nu beți dacă vă urcați la volan! Nu numai că este ilegal și că vă puneți viața în pericol. O puneți în pericol și pe a altora, care n-au nicio vină!
Folosiți pentru copii scaunele speciale pentru mașină, unele care să fie potrivite pentru vârsta, greutatea și înălțimea lor. Și verificați să sunt bine ancorate și funcționale.

Nu vă urcați la volan când sunteți prea obosit și fiți mereu atenți la ceea ce se întâmplă în jurul vostru, nu la mesajele de pe telefon!

3. Intoxicații și otrăviri

Intoxicațiile și otrăvirile sunt frecvente în timpul sărbătorilor. La unele lucruri te gândești, dar altele sunt surprinzătoare. O mulțime de plante decorative utilizate în decorațiunile de sărbători sunt otrăvitoare, cum ar fi vâscul, așa că nu lăsați copiii, mai ales pe cei ici, să se apropie de ele. La fel e și zăpada artificială pulverizată pe crăcile bradului. Dacă sunt utilizate necorespunzător aceste spray-uri, aerosolii emanați de ele pot fi otrăvitori. Citiți întotdeauna instrucțiunile.

Dacă dați o petrecere la casa dvs., trebuie să aveți grijă la și mai multe lucruri. Copiii pot avea acces la alcool în mod accidental, dacă nu aveți grijă unde țineți sticlele și pe unde își lasă adulții paharele cu băuturi. Intoxicația cu alcool e foarte pericouloasă!

Intoxicațiile alimentare sunt o problemă frecventă în timpul sărbătorilor. Unii oameni au alergii la anumite ingrediente, așa că ar fi cazul să întrebați musafirii dacă au a stfel de probleme. Apoi, alimentele trebuie cumpărate proaspete și trebuie depozitate la rece, în frigiderf, nu lăsate pe balcoane închise – spre exemplu – unde se poate încălzi dacă ții ușa spre casă deschisă. Apoi, nu folosiți farfuriile, bolurile sau tocătoarele care au intrat în contact cu carnea crudă sau ouăle crude, fără să le spălați temeinic.

4. Pericole de sufocare

Cu toții am văzut pe prospectul diverselor jucării că scrie mic, într-un loc, „pericol de sufocare" sau „pericol de înghițire". Ca adulți, nu ne-am gândi să băgăm respectiva jucărie în gură, dar copiii... sunt o altă poveste. Mai ales bebelușii. Dar și animalele de companie pot face asta.

Copiii se pot sufoca pe globuri mici, cu cârlige de ornamente, becuri și orice altceva care le poate intra în gură. Ascundeți piesele mici de la jucării, jucăriile pentru animale de companie și jucăriile pentru copiii mai mari, arată unitypoint.org.

Chiar și alimente precum arahide, nuci și floricele pot constitui un pericol de sufocare pentru micuții care nu știu că ar trebui să mestece înainte de a înghiți. Dacă mănâncă acele dintr-un brad de Crăciun micuții se pot zgâria serios în gură sau gât.

5. Pericolul de cădere

Este acea perioadă amuzantă a anului în care copiii ajung să-l privească pe tata sau pe mama cum se urcă pe scară în timp ce pune luminile și decorațiunile de Crăciun. Utilizarea greșită a unei scări poate trimite pe oricine la Urgență. Dacă sunteți afară, nu uitați să evitați utilizarea scărilor metalice în apropierea liniilor electrice și citiți și urmați toate instrucțiunile de folosite a unei cări (da, există instrucțiuni și nu, nu contează de câte ori ați folosit scara). Indiferent dacă vă aflați în interior sau în exterior, țineți ambele picioare și o mână pe scară, stați în mijlocul treptei și folosiți-o doar pe o suprafață plană.

6. Arsuri

O mulțime de lucruri delicioase de gătit? Atenție la posibilele arsuri în timp ce lucrați în bucătărie. Cel mai bine ar fi să păstrați ușile cuptorului complet închise. Micile degețele (ale copiilor) pot fi tentate să atingă interiorul sau cineva ar putea să treacă pe lângă o ușă deschisă care e fierbinte și să se ardă.

Mânerele oalelor și tigăilor nu trebuie să fie îndreptate spre exterior, ca să nu fie lovite accidental sși toată mâncarea fierbinte să cadă peste voi și să vă ardă. Și nu lăsați copiii să gătească nesupravegheați. Habar nu au ce fac și, cel mai probabil, se vor răni sau arde.

7. Praf și mucegai

Să fim sinceri, depozitați decorațiunile de Crăciun în cutii pe care le puneți sus, în cămară sau debara, și nu le mai mișcați un an de acolo. Praful, murdăria, mucegaiul și cine știe ce altceva, s-au dezvoltat peste tot și urmează să plimbați chestiile respective peste tot în casă. Asta pe lângă faptul că bradul natural poate aduce cu el sporii mucegai și polen. Asociația American Christmas Tree recomandă spălarea bradului viu cu apă și lăsarea acestuia să se usuce complet înainte de a-l aduce înăuntru pentru a scăpa de polen, praf, mucegai și alți alergeni care te pot face să te simți mizerabil în timpul sărbătorilor. Îndepărtarea ușoară a decorațiunilor și investiția într-un filtru de aer poate ajuta, de asemenea, la reducerea problemelor de alergie.

8. Deschiderea cadourilor

Cel mai probabil, adulți și copii deopotrivă, abia așteptați să deschideți cadourile. Din păcate, unele dintre aceste cadouri sunt înfășurate de parcă ar trebui să supraviețuiască unei apocalipse! Pentru a nu vă rămâni la degete și mâini, cel mai bine e să tăiați le foarfeca, nu să încercați să le rupeți. Nu uitați că acele tăieturi subțiri făcute de o coală de hârtie sunt extrem de dureroase.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel