Topul celor mai comuni şi periculoşi paraziţi din corpul uman

Paraziții umani trăiesc în sau pe corpurile noastre și se hrănesc prin noi. Prin definiție, paraziții nu pot trăi singuri, aşa că ne folosesc ca gazde.

Potrivit topului realizat de Livestrong, corpul uman este cel mai frecvent gazda următorilor paraziţi.

Păduchii

Păduchii sunt insecte minuscule care trăiesc în păr şi se hrănesc cu sângele nostru. Diferite specii de păduchi pot trăi pe cap, corp și regiunea pubiană. Păduchii din zona pubiană se numesc frecvent crabi. Pediculoza este termenul pentru infestarea păduchilor la nivelul scalpului sau al corpului, iar fitiriaza descrie o infestare pubiană. Păduchii provoacă mâncărimi intense și sunt contagioși. Se răspândesc prin contact personal.

Acarienii

Acarienii sunt paraziți minusculi care se îngroapă în straturile superioare ale pielii pentru a se hrăni, provocând mâncărimi intense și erupții cutanate. Scabia este termenul medical pentru o infestare cu acarieni. Infestările cu scabie apar de obicei în zonele corpului cu pliuri ale pielii, cum ar fi între degete, în coturile genunchilor și coatelor, a axilelor, a taliei, a feselor și în apropierea organelor genitale. Scabia este extrem de contagioasă; acarienii sunt răspândiți prin contact personal.

Oxiuri – viermi intestinali

Viermii intestinali sunt cel mai frecvent tip de infecție parazite în Statele Unite. Sunt viermi rotunzi mici, albi, cu o lungime de aproximativ o jumătate de centimetru. Viermii intestinali trăiesc în rect și colon. Noaptea, când gazda este adormită, femelele se târăsc și depun ouă pe pielea din jurul anusului. Acest lucru provoacă de obicei mâncărimi intense. Viermii sunt răspândiți prin ingerarea ouălor și afectează în mod obișnuit copiii mici.

Giardia

Giardia este un parazit unicelular care trăiește în intestinul uman. Trăiește și în intestinele altor animale, inclusiv câini, pisici, vite și căprioare. Giardiaza este a doua cea mai frecventă infecție parazitară în Statele Unite. Printre simptomele infecției cu Giardia se numără diaree, flatulență sau gaze care trec, mișcări intestinale grase, crampe abdominale și tulburări ale stomacului. Giardia este răspândită prin ingerarea organismului. Apa, alimentele sau suprafețele contaminate cu fecale infectate cu Giardia sunt surse comune de infecție.

Cryptosporidium

Cryptosporidium este un parazit unicelular de apă care trăiește în intestinul subțire al oamenilor, bovinelor și altor animale. Cryptosporidium - numit în mod obișnuit crypto - provoacă de obicei diaree apoasă în termen de o săptămână de la infecție. Alte simptome includ greață, vărsături, dureri de stomac, febră, deshidratare și scădere în greutate. Persoanele cu un sistem imunitar compromis din cauza HIV, medicamente, transplanturi de organe sau cancer au un risc ridicat de a se îmbolnăvi grav de cripto. Crypto este una dintre cele mai frecvente cauze ale bolii transmise pe apă în Statele Unite. Este un organism deosebit de rezistent, care poate supraviețui în ciuda tratamentului cu clor utilizat de sistemele publice de tratare a apei.

Trichomonas

Trichomonas este o infecție parazitară cu transmitere sexuală. Centrele pentru controlul și prevenirea bolilor afirmă că peste 7 milioane de cazuri noi apar în fiecare an în Statele Unite. Trichomonas - cunoscut în mod obișnuit sub numele de trich - este un parazit unicelular numit protozoan. La bărbați, Trich trăiește în uretră şi provoacă de obicei simptome ușoare. Totuși, majoritatea femeilor sunt simptomatice cu mâncărime vaginală, secreție vaginală cu miros urât. Trich trăiește în vagin și poate migra către colul uterin și uter dacă infecția nu este tratată prompt.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel