Toxiinfecție alimentară: simptome și bacteriile care o provoacă. Cât timp trece până simți primul simptom, în funcție de bacterie

Toxiinfecția alimentară - cauze, simptome și timpul de apariție al simptomelor din momentul ingerării unui aliment contaminat.
Vezi și:
Ce se întâmplă dacă mănânci ceva dulce pe stomacul gol
Primul semn că ai VERTIJ. Cauza care provoacă vertijul și cum îl faci să dispară
Lămâie în lapte: secretul pe care mulți îl țin ascuns. De ce să pui lămâie în lapte
Foto: Freepik @Tenso
Toxiinfecția alimentară, denumită și intoxicație alimentară, apare în urma consumului de alimente sau băuturi contaminate cu microorganisme patogene, precum bacterii, virusuri, paraziți sau toxine produse de acestea.
Alimentele pot deveni contaminate în diferite moduri, inclusiv prin manipulare necorespunzătoare, depozitare inadecvată sau preparare incorectă.
Cauze și agenți patogeni care provoacă toxiinfecție alimentară
Cele mai comune bacterii care cauzează toxiinfecție alimentară includ:
- Salmonella - găsită în carne crudă, ouă, lactate nepasteurizate
- E.coli - găsită în carne insuficient gătită sau în apa contaminată
- Listeria - găsită în produse lactate nepasteurizate și alimente refrigerate
- Campylobacter - găsită în carne de pasăre nepreparată corespunzător
- Clostridium perfringens - găsită în carne gătită care nu a fost depozitată corect
- Stafilococul aureus - contaminează alimentele prin contactul cu persoane infectate.
Virusurile, cum ar fi norovirusul și paraziții precum Giardia, sunt și ei factori implicai în toxiinfecțiile alimentare.
Timpul de apariție al simptomelor. În cât timp apare primul simptom după ce ai mâncat mâncare contaminată
Timpul de apariție al simptomelor variază în funcție de agentul patogen implicat și de cantitatea de microorganisme ingerate.
În general, simptomele pot apărea de la câteva ore până la câteva zile după consumul alimentului contaminat.
- Stafilococul aureus - simptomele apar rapid, de obicei între 1 și 6 ore de la ingestie, din cauza producției e toxine
- Salmonella - simptomele apar în 6 - 72 ore, depinzând de doza de bacterii ingerată și de sistemul imunitar al persoanei.
- E.coli - simptomele pot apărea în 1 - 8 zile după consumul alimentului contaminat.
- Listeria - poate avea o perioadă de incubație de 3 până la 70 de zile, dar de obicei simptomele apar între 1 și 4 săptămâni.
- Campylobacter - simptomele se dezvoltă în 2 - 5 zile.
- Clostridium perfringens - simptomele apar între 8 și 16 ore după ingestia alimentului.
- Norovirus - timpul de apariție al simptomelor durează între 24 și 48 de ore
- Rotavirus - timpul de debut al simptomelor durează între 24 și 48 de ore
Vă puteți îmbolnăvi de toxiinfecție alimentară după înghițirea anumitor germeni, precum Salmonella sau E. coli. Simptomele pot varia, în funcție de germenul pe care l-ați înghițit. Simptomele pot varia de la ușoare la grave și pot dura câteva ore sau mai multe zile.
Cele mai frecvente simptome ale toxiinfecției alimentare sunt:
- diaree
- dureri de stomac sau crampe
- greață
- vărsături
- febră, potrivit CDC.
Dacă aveți diaree sau vărsături, asigurați-vă că beți multe lichide pentru a preveni deshidratarea (lipsa apei din organism).
În cazuri severe, pot apărea simptome precum deshidratare și dezechilibre electrolitice, care necesită tratament medical de urgență.
Simptomele care apar în funcție de virus sau bacterie
Salmonella dă simptome precum - durere de cap, febră, crampe abdominale, diaree, vărsături și greață
Campylobacter dă simptome precum - febră, greață, crampe abdominale și diaree (uneori cu sânge)
Listeria dă simptome precum - dureri de cap, febră, oboseală, dureri (simptomele și complicațiile pot fi severe la unele persoane)
E. coli dă simptome precum - diaree (adesea cu sânge), crampe abdominale
Norovirus dă simptome precum - febră, greață, vărsături, crampe abdominale, diaree și dureri de cap, potrivit Health Direct.
Rotavirus dă simptome asemănătoare gripei
Cum poți să eviți toxiinfecțiile alimentare
Pentru a preveni toxiinfecțiile alimentare, este important să respectăm reguli strice de igienă și preparare a alimentelor.
- Spălarea frecventă a mâinilor înainte de manipularea alimentelor
- Gătirea alimentelor la temperaturi corespunzătoare
- Evitarea consumului de produse crude sau nepasteurizate
- Depozitarea adecvată a alimentelor perisabile
-
-
Progresul împotriva bolilor cronice se prăbușește15.09.2025, 15:47
-
Fumatul crește riscul tuturor subtipurilor de diabet de tip 215.09.2025, 14:42
-
-
Trucul banal care scade rapid hipertensiunea arterială15.09.2025, 13:20
Patru virusuri emergente cu potențial pandemic. Autoritățile sanitare, în alertă
Rezistența antimicrobiană cu Campylobacter, alarmantă. Antibioticele și factorii socio-economici, factori determinanți
Această infecție extrem de răspândită devine din ce în ce mai greu de tratat.
De câte ori trebuie, de fapt, să tragi apa la toaletă. Ce se întâmplă dacă faci asta
De câte ori trebuie, de fapt, să tragi apa la toaletă. Cum E.coli și stafilococul auriu îți pot pune viața în pericol.
HKU5-CoV-2, un nou coronavirus cu potențial pandemic, descoperit în China
COVID-19, amenințare ascunsă pentru inima pacienților. Infecția accelerează riscul de AVC și infarct
Cele 4 virusuri care ne amenință. Cum gestionăm creșterea infecțiilor respiratorii și gastrointestinale
Patru virusuri ne amenință sănătatea, iar medicii se tem de o nouă pandemie.
Pisicile, afectate de gripa aviară. Specialiștii trag un semnal privind o viitoare pandemie
Pandemia ce ar putea fi declanșată de pisici. Face ravagii, este avertismentul specialiștilor. Încălzirea vremii va înrăutăți situația.
Pericolul invizibil al sezonului cald. La ce să fii atent dacă mergi la mare sau piscină
Modele matematice vs. realitate clinică. Ce ne-a învățat pandemia de COVID
Ce s-a întâmplat cu adevărat cu graficele COVID care apăreau zilnic la TV? Răspunsul te va surprinde.
Clostridium difficile, răspândire mai rapidă. Infecția, rezistentă la tratament
Infecția extrem de contagioasă care te omoară rapid. Se răspândește mai repede decât se credea.
De ce unele persoane nu se îmbolnăvesc
Candidozyma auris, ciuperca rezistentă la medicamente, se răspândește rapid în Europa
Superbacteriile, în creștere. Diabetul contribuie la evoluția rezistenței la antibiotice
Sporothrix brasiliensis, virusul răspândit de pisici. Poate provoca cazuri severe
Această boală gravă este răspândită de pisici, iar medicii sunt îngrijorați de viteza cu care se răspândește.
Camp Hill Virus, un nou henipavirus descoperit în America de Nord. Ar putea avea potențial pandemic
Long COVID, asociat cu inflamație cerebrală și risc crescut de demență
Lucrul terifiant pe care trebuie să îl știi dacă ai avut COVID. Efectele sunt catastrofale și iremediabile.
Boala care îi ingrijorează pe medici: Au reapărut cazurile grave
De la inflamație la fibroză. Cercetătorii analizează modificările celulare în deteriorarea pulmonară cauzată de COVID-19
Complicația gravă pe care o poți face după infectarea cu COVID. Apare chiar și după ani de la infectare și are efecte dramatice.
Nouă variantă COVID se răspândește rapid. Obiceiurile estivale, asociate cu o variantă mutantă
Rabia, boala care ucide 100% dacă nu e tratată imediat: simptome și transmitere
HPV costă miliarde de euro pe an. România rămâne în urmă la prevenție
Povara economică ridicată a cancerului de col uterin cauzat de infecția cu HPV, evidențiată într-un raport de cercetare din 13 țări.
COVID, impact grav. Provoacă o boală cronică
COVID declanșează o boală cronică cu impact dramatic asupra vieții pacienților. Riscurile se triplează după infectare. Duce la afectarea tuturor organelor.