Transpirația, cauze și tratament. Medic: Cel mai eficient, sigur şi neinvaziv tratament rămâne injectarea de toxină botulinică tip A

Monika Baciu |
Data actualizării: | Data publicării:
transpiratia - FOTO: Freepick
transpiratia - FOTO: Freepick

Transpirația poate fi diagnosticată printr-o tehnică non-invazivă emergentă utilizată pentru a oferi informații despre sănătatea corpului uman.

Transpirația poate fi semnul unor boli endocrine, cardiace sau neurologice, o reacţie la medicamente, dar este asociată şi cu probleme metabolice, menopauza sau cancer. Transpiraţia are rolul de a elimina căldura excesivă şi de a răci organismul, menţinând constantă temperatura corpului.

Transpirația excesivă, prejudiciu emoțional

Secreţia sudorală este produsul glandelor sudoripare ce se găsesc în stratul profund al pielii. Aceste glande sunt de două feluri:
- Glande ecrine, în număr de 2-5 milioane, distribuite în tot corpul, predominant în palme şi tălpi, mai numeroase fiind la sexul masculin. Acestea sunt influenţate de creşterea temperaturii interne sau externe.

- Glande apocrine, mai reduse ca număr, sunt localizate axilar, în zona organelor genitale, în jurul anusului şi al mamelonului, funcţia lor debutând cu pubertatea şi fiind influenţată de hormonii sexuali.

Transpirația excesivă poate provoca inclusiv un prejudiciu emoțional, potrivit medicului Oltjon Cobani. Hipersudorația de la nivelul axilei creează o senzație de discomfort.

”Vara şi-a intrat aproape deplin în drepturi, iar azi vreau să vă vorbesc despre transpiraţia excesivă şi ce putem face împotriva ei!

Hipersudorația de la nivelul axilei este una dintre cele mai deranjante pentru pacient, pentru că axilele sunt în permanenţă umede, hainele se pătează, apare mirosul neplăcut datorită creşterii colonizării bacteriene pe aria afectată.

Afecţiunea poate cauza un prejudiciu psiho-emotional major pentru pacient, de la anxietate şi scăderea respectului de sine până la depresie sau izolare ori chiar disabilitatea de a se mai integra într-un mediu profesional ori şcolar”, arată medicul.

Vezi și: Rinoplastia, intervenția de corectare a nasului. Când este indicată

Tratamentul transpirației excesive

Medicul Oltjon Cobani explică pe pagina sa de Facebook ce se poate face în cazul transpirației excesive

”Din păcate, de multe ori transpiraţia excesivă este acceptată de către pacient, neştiind că există soluţii prin care poate fi controlată şi combătuta.

Cel mai eficient, sigur şi neinvaziv tratament rămâne injectarea de toxina botulinică tip A (Dysport) în aria afectată, hipersudorația reducându-se până la dispariţie.

Efectul local al acesteia este reprezentat de inhibarea eliberării acetilcolinei la nivelul joncţiunii neuromusculare, prin care se blochează transmiterea nervoasă la nivelul glandei sudoripare, oprind astfel secreţia acesteia.

Tratamentul cu toxina botulinică se foloseşte în medicină de peste 30 de ani (în special pentru afecţiuni neuromusculare), este sigur (are aprobare FDA pentru aceasta afecţiune) şi, efectuat de către un medic instruit, nu are reacţii adverse majore!”, notează medicul.

Vezi și: Sindromul Alport, boala de rinichi. Duce la pierderea auzului și văzului

De ce transpirăm

Potrivit medicilor, transpirația excesivă ar putea fi și semnul unei hipertiroidoze. Această afecțiune este caracterizată prin secreţie excesivă a glandelor sudoripare.

Atunci când transpiraţia este excesivă în cazul hiperhidrozei secundare generalizate – afectează regiuni mari ale corpului şi este, de regulă, semnul unor boli endocrine, cardiace sau neurologice, o reacţie la medicamente, dar este asociată şi cu probleme metabolice, menopauza sau cancer. Poate, de asemenea, să fie un simptom al infarctului miocardic, potrivit Medical News Today.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel