Transplant de celule stem la SUUB București. Cine sunt pacienții

Adisa Codruț |
Data publicării:
Operație de transplant
Operație de transplant

La Spitalul Universitar de Urgență București s-au făcut recent două transplanturi de celule stem hematopoietice.

Transplant, celule stem. La Clinica de Hematologie și Transplant a Spitalului Universitar de Urgență București (SUUB) au avut loc recent două transplanturi de celule stem hematopoietice. Oamenii cărora li s-au făcut transplantul au 61 și 62 de ani.

"Pacienții au mielom multiplu. Procedura de transplant în mielomul multiplu poate fi aplicată la pacienți până la vârsta de 70 de ani. Contează statusul pacientului. Mielomul multiplu este o boală mai frecventă la persoanele trecute de 60 de ani, astfel încât acești pacienți, dacă au un status general bun, fără comorbidități severe, pot să beneficieze de această procedură de consolidare a răspunsului care le permite să prelungească perioada de răspuns a bolii și practic de supraviețuire fără progresie a bolii. În cazul unuia dintre pacienți i s-a recoltat grefonul cu 3 săptămâni înainte de internarea la noi, deci i-am făcut transplantul la scurt timp după terminarea tratamentului, ceea ce înseamnă că și eficiența transplantului este crescută, pentru că se consolidează mai bine răspunsul.
În mielomul multiplu transplantul autolog îmbunătățeste răspunsul obținut indiferent de tipul de răspuns, dar rezultatele sunt evident mai bune dacă înainte de transplant răspunsul este complet", a declarat conf. dr. Horia Bumbea, coordonatorul Compartimentului de Transplant Medular de la SUUB, potrivit contului de Facebook a SUUB.

Potrivit acestuia, luna trecută, în Compartimentul de Transplant de la SUUB, s-a efectuat prima afereză de celule stem:

"Am început și afereza de celule stem, tocmai pentru a scurta timpul până la efectuarea transplantului și pentru ca pacienții să beneficieze la maximum de răspunsul obținut. Avem un pacient de 47 de ani care a fost recoltat deja în cursul lunii noiembrie și ieri, a doua afereză la o pacienta de 50 de ani. Ambii pacienți au diagnosticul de mielom multiplu, iar procedura s-a desfășurat în compartimentul de pre-transplant. În acest fel, pacientul poate să fie transplantat la timp, urmând să fie deja programat pentru efectuarea transplantului în luna următoare".

Evoluția pacienților este bună, iar în cursul zilei vor fi externați.

Compartimentul de Transplant Medular de la Spitalul Universitar de Urgență București a primit în anul 2019 Premiul de Excelență în Asistență Medicală la secțiunea Premiul pentru Echipe de îngrijire/subsecțiunea "O șansă la viață".

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel