Transplant: 5 români salvați de un donator de la Spitalul Județean Oradea

Adisa Codruț |
Data actualizării: | Data publicării:
Operație de transplant
Operație de transplant

5 români au primit a doua șansă la viață după ce familia unui pacient în moarte cerebrală a donat organele acestuia.

La Spitalul Clinic Județean Oradea a avut loc vineri, 17 decembrie, o nouă intervenție de prelevare de organe și țesuturi de la un pacient în moarte cerebrală. Decizia familiei acestuia a oferit șansa unui nou început pentru 5 români.

Mesajul celor de la Agenția Națională de Transplant pe Facebook:

”#Transplantul înseamnă VIAȚĂ! Prin bunătate şi dăruire, oamenii pot schimba destine şi înfăptui minuni pentru semenii lor. Mai mult ca oricând, în această perioadă atât de dificilă, solidaritatea, puterea de a lua decizii foarte grele, munca responsabilă şi efortul colectiv fac diferenţa dintre viaţă şi moarte.

Întreaga noastră recunoştinţă şi toate gândurile noastre de mulţumire se îndreaptă către familia unui pacient, aflat în moarte cerebrală, care a găsit puterea extraordinară de a oferi altor oameni o şansă la viaţă, de a dărui altor familii bucuria de a-i avea alături pe cei dragi de Sărbători. La Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Oradea s-a încheiat în zorii acestei zile o nouă intervenție de prelevare de organe şi ţesuturi (cornee) de la un pacient, victimă a unui accident rutier, a cărui familie a ales să dăruiască o şansă unor semeni necunoscuţi şi au fost de acord să doneze organele rudei lor.

Prin această decizie dificilă şi plină de emoţie au oferit speranţă la viaţă pentru 3 semeni necunoscuţi care aşteptau un transplant hepatic sau renal, precum şi pentru alţi 2 pacienţi care aşteptau un transplant de cornee. Mulţumim cu respect şi recunoştinţă familiei donatorului pentru gestul făcut.Generozitatea familiei donatorului şi efortul colectiv al echipei ATI şi de coordonare a spitalului bihorean, formată din Dr. Tudorel Sabău și Dr. Ștefan Pataki – KDP, Dr. Silviu Turcus, Dr. Zissu Luiza, as. Szabo Emese, as. Gabriela Puscas, as. Mihaela Popovici, as. Gergelly Otto, Dr. Carmen Pantiș – coordonator regional transplant, au făcut posibil ca azi să spunem din nou #DA pentru VIAŢĂ!

Pentru intervențiile de prelevare, în noaptea de 16 spre 17 mai, la Oradea au fost prezente echipele chirurgicale ale Institutului Clinic Fundeni condusă de Dr. Genady Vatachki - pentru ficat, Institutului Clinic de Urologie şi Transplant Renal Cluj Napoca condusă de Dr. Dan Enache - pentru rinichi și Spitalului Clinic de Urgențe Oftalmologice București, Dr. Cristina Porosanu, pentru cornee.

Astfel, la Centrul de Transplant Hepatic al Institutului Clinic Fundeni, încă o viață a putut fi salvată în urma intervenţiei de transplant hepatic, iar la Institutul Clinic de Urologie și Transplant Renal Cluj alți doi pacienți au primit o șansă prin transplanturile renale. Corneea va fi transplantată în cadrul Spitalului Clinic de Urgențe Oftalmologice București.Mulţumim tuturor echipelor medicale implicate în această activitate atât de sensibilă, prinsă între suferinţă şi speranţă, precum şi conducerii unităţilor sanitare implicate pentru susţinerea Programului Naţional de Transplant. De asemenea, mulţumim Serviciilor de Ambulanţă pentru suportul acordat în realizarea acestor misiuni salvatoare de vieţi”.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel