Transplant: Pacientă de 81 de ani, donatoare de organe și țesut, la Spitalul Militar

Dana Lascu |
Data publicării:
Prelevare organe. Foto: Spitalul Militar București
Prelevare organe. Foto: Spitalul Militar București

Nouă prelevare de organe de la o pacientă aflată în moarte cerebrală la Spitalul Universitar de Urgență Militar Central „Dr. Carol Davila” (SUUMC). Mai multe vieți vor fi salvate prin transplant

Spitalul Universitar de Urgență Militar Central „Dr. Carol Davila" (SUUMC) a realizat astăzi o prelevare de organ și țesut, de la o pacientă de 81 de ani, declarată în moarte cerebrală, transferată în unitatea medicală, la data de 28 februarie a.c, de la Spitalul Județean Târgoviște, cu diagnosticul de Anevrism rupt de arteră oftalmică, Hemoragie subarahnoidiană severă și inundare ventriculară.

Pacienta a fost supusă, imediat după transfer, unei proceduri angiografice cerebrale pentru embolizarea dilatației anevrismale, procedură realizată în cadrul Compartimentului de angiografie și cateterism cardiac.

Evoluția postintervenție a fost una nefavorabilă, în contextul gravității hemoragiei inițial, cu deteriorarea rapidă a stării neurologice, toate acestea conducând către un prognostic nefavorabil.

Donatoarea avea 81 de ani!

Astfel, duminică., 1 martie, s-a formulat, de către echipa medicală multidisciplinară - dr. Daniel Mihalache, medic primar Radiologie și imagistică medicală și cpt. medic dr. Cristina Luiza, medic specialist Neurologie - care avea în îngrijire pacienta aflată în stare critică în Secția ATI, echipă coordonată de col. medic dr. Narcis Tănase, Coordonator al Programului de Transplant de la nivelul SUUMC, diagnosticul de moarte cerebrală, conform protocoalelor naționale în vigoare. În aceeași zi, familia a avut bunăvoința de a accepta donarea de organe.

În dimineața acestei zile, respectiv la ora 07.00, s-a intrat în Blocul operator al Secție Chirurgie generală II pentru prelevarea de organe, conform protocoalelor Agenției Naționale de Transplant ANT, de către echipe medicale specializate de la: Institutul Clinic Fundeni, pentru recoltarea organelor interne (rinichi și ficat).

Echipa ATI care a asigurat suportul vital pe durata prelevării a fost condusă de căpitan medic dr. Bogdan Sorel Petre, medic primar ATI, fiind compusă din: dr. Ivașcu Robert, medic specialist ATI și Petre Alexandra Mirciulescu Mara și Mihai Neguțu și Ciprian Udroiu, medici rezidenți ATI.

„Ca particularitate a cazului, pacienta, în vârstă de 81 de ani, avea un status biologic corespuzător necesităților activităților de donare. Facem precizarea că prima prelevare multi-organ și multi-țesut, realizată, în acest an, de Spitalul Universitar de Urgență Militar Central "Dr. Carol Davila", a avut loc în data de 10 ianuarie 2020", arată reprezentanții unității medicale.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel