Urmărește dezbaterea live

Transplant: Prima prelevare de organe de la Spitalul Județean Sibiu, în 2019

Dana Lascu |
Data publicării:
Operație de transplant
Operație de transplant

Organele unei paciente în vârstă de 38 de ani, aflată în moarte cerebrală, și care vor salva mai multe vieți omenești, vor fi prelevate astăzi la Spitalul Clinic Județean de Urgență Sibiu.

La Spitalului Clinic Județean de Urgență Sibiu are loc, astăzi, o complexă intervenție chirurgicală de prelevare de organe de la un pacientă în vârstă de 38 de ani, aflată în moarte cerebrală.

La procesul de prelevare a organelor participă echipe de medici din București - de la Spitalul Clinic Sfânta Maria, din Cluj-Napoca - de la Institutului Clinic de Urologie și Transplant Renal respectiv din Croația - Klinicka bolnica Dubrava, Zagreb.

Echipa de la Spitalul Clinic Sfânta Maria din București, coordonată de către dr. Dragoș Chiriță va preleva ficatul și plămânii, echipa din Cluj coordonată de către Dr. Dan Pop va preleva rinichii donatorului iar cea din Croația, coordonată de către Dr. Robert Blazekovic, cordul donatoarei. De asemenea, va fi recoltată și corneea, de către o echipă de medici din Sibiu, a anunțat Decebal Todăriță, purtătorul de cuvânt al Spitalului Clinic Județean de Urgență Sibiu.

Inima femeii pleacă în Croația

Echipele de medici au sosit deja, iar acum vor începe, etapizat, procedurile de prelevare. După prelevare, echipele de medici vor pleca de urgență către centrele de transplant de care aparțin. Cordul donatoarei va ajunge în Croația, ca urmare a faptului că pe teritoriul României nu există niciun primitor compatibil, după cum a informat Agenția Națională de Transplant.

Pacienta de 38 de ani a fost internată în data de 22 octombrie 2019, cu diagnosticul de traumatism cranio cerebral sever, hemoragie subarahnoidiană, multiple fracturi, comă profundă. Diagnosticul de moarte cerebrală a fost pus în data de 27 octombrie ora 01.00. Acordul pentru donare a fost obținut de la către Dr. Tiberiu Toabeș, coordonatorul local de transplant care, după obținerea acordului familiei pacientului, demarează procedurile necesare prelevării luând legătura cu centrele de transplant și echipele de recoltare. Un rol deosebit de important în proces îl are, totodată, medicul șef al secției Anestezie Terapie Intensivă din cadrul SCJU Sibiu, Dr. Mihai Sava care, în calitate de „key donation person", identifică potențialii donatori și are rolul de menținere a organelor în condiții optime în vederea prelevării.

Avem nevoie de mai mulți donatori

„În activitatea de transplant, de salvare a vieților omenești, o primă etapă, fără de care nu putem avea practic transplantul, este cea de prelevare a organelor. În acest sens, trebuie să subliniem rolul esențial al medicilor din secțiile de terapie intensivă, care prin activitatea lor, reprezintă cheia întregului proces, de la convingerea aparținătorilor pacienților în moarte cerebrală pentru a fi de acord cu donarea și până la recoltarea efectivă. În același timp, doresc să mulțumesc familiei pacientei pentru acest gest, care, din păcate, est încă unul destul de rar. Tocmai de aceea, la nivelul Spitalului din Sibiu depunem permanent eforturi pentru dezvoltarea acestei activități de prelevare și, atunci când avem potențiali donatori, încercăm să ne axăm, în discuțiile cu familiile, pe însemnătatea acestui gest, pe faptul că se pot salva multe vieți omenești", a declarat Dr. Tiberiu Toabeș, coordonatorul local de transplant.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel