TRANSPLANT: Rinichi uriaș de 6 kilograme înlocuit cu unul de 20 de ori mai mic, la Spitalul Clinic Parhon din Iași

Dana Lascu |
Data publicării:
Spitalul  Clinic Parhon din Iași. Foto: Facebook
Spitalul Clinic Parhon din Iași. Foto: Facebook

O echipă de medici de la Spitalul Clinic „Dr. C. I. Parhon” din Iași a efectuat un transplant renal prin care a extirpat unui bărbat un rinichi de 6 kilograme pentru a-l înlocui cu un organ sănătos, de aproximativ 200 - 300 grame, adică de circa 20 de ori mai mic, donat de mama pacientului.

Purtătorul de cuvânt al Spitalului Clinic „Dr. C. I. Parhon” din Iași, Ionuţ Nistor, a declarat miercuri că un bărbat în vârstă de 42 de ani a primit un rinichi de la mama sa, o femeie în vârstă de 60 de ani.

Intervenţia chirurgicală, care s-a desfășurat luni, a avut o serie de particularităţi, pentru că bărbatul suferea de boală polichistică renală. Înainte de efectuarea propriu-zisă a transplantului, echipa medicală a scos unul dintre cei doi rinichi, care din cauza bolii cântărea 6 kilograme și măsura 30 de centimetri, deși un rinichi sănătos cântărește 200 - 300 de grame și măsoară aproximativ 12 centimetri.

„A fost necesară efectuarea unor proceduri de desensibilizare, proceduri prin care s-a prevenit respingerea rinichiului de către primitor. S-au făcut atât nefrectomia rinichiului nativ, cât și proceduri de reconstrucţie vasculară, iar ulterior a fost făcut transplantul de la mamă la fiu, toate în cadrul intervenţiei chirurgicale”, a explicat Ionuţ Nistor.

Medicii spun că inclusiv urmărirea postoperatorie a avut particularităţi, având în vedere că intervenţia a durat aproximativ opt ore. Bărbatul este diagnosticat de 20 de ani cu această afecţiune, care a evoluat treptat, iar dacă nu exista șansa unui transplant, ar fi început ședinţele de dializă.

„Trebuie să apreciem calitatea deosebită a echipei chirurgicale, necesară pentru a face această intervenţie complexă. Vorbim atât de echipa operatorie, cât și de cele de la ATI și Nefrologie care au urmărit acest caz”, a declarat coordonatorul Compartimentului de Transplant Renal de la Spitalul Clinic „Dr. C. I. Parhon”, Adrian Covic.

Acesta a fost transplantul cu numărul 30 din 2021, fiind realizate până acum 12 intervenţii de la donator viu și 18 de la donatori aflaţi în moarte cerebrală. Numărul de transplanturi realizate în acest an este asemănător cu cel de anul trecut. La Congresul Naţional de Nefrologie, care a avut loc în luna octombrie, a fost prezentată o analiză asupra activităţii Compartimentului de Transplant Renal din Iași care a arătat că supravieţuirea după intervenţie este de aproximativ 90%, fiind similară sau chiar superioară faţă de media europeană.

„Sperăm ca anul viitor să fie resuscitat Programul de Transplant de la donator cadaveric, care, cel puţin în zona Moldovei, este în moarte clinică momentan. Vrem ca în 2022 acest program să fie resuscitat în toate spitalele judeţene din Moldova tocmai pentru a da o șansă la un nou început pentru cât mai mulţi pacienţi de pe lista de așteptare”, a afirmat Adrian Covic

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel